Actual

Ce se va intampla in scolile din Romania incepand de maine! Asta e chiar cel mai tare proiect de pana acum

Liceenii din aproape 80 de şcoli bucureştene şi din alte şapte localităţi din ţară vor viziona anul acesta şase filme, în perioada februarie - iunie, primele lungmetraje fiind programate pe 24 şi 25 februarie, într-un proiect de educaţie cinematografică.
STIRILE
WOW
TOP
WOW
  • Citite
  • Comentate
Publicat 3 feb 2014

Primele vizionări din acest an vor avea loc pe data de 24 februarie, la Noul Cinematograf al Regizorului Român şi la Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", pentru "Eu şi tu/ Io e te", cel mai recent film al regizorului Bernardo Bertolucci. Scenariul gravitează în jurul creativităţii şi al relaţiilor de comunicare, care adesea pot fi dificile, inclusiv între fraţi.

Institutul Cervantes găzduieşte, pe data de 25 februarie, filmul "Bila/ El Bola", o poveste despre o prietenie care are puterea de a-l transforma pe Pablo, un băiat de 12 ani cu o situaţie familială dificilă.

Proiectul îşi propune să familiarizeze publicul tânăr cu filme din patrimoniul european şi naţional, susţinând discuţii şi dezbateri pe baza temelor cinematografice abordate. Asociaţia Culturală Macondo organizează proiecţiile Cinema-Edu încă din 2010, reuşind să dezvolte primul proiect de educaţie cinematografică din România în această manieră.

Liceenii Cinema-Edu de astăzi reprezintă viitorul public de filme europene şi independente, cu un vocabular format pentru înţelegerea acestor producţii, ce provoacă spiritul critic şi creativ.

În perioada 2008 - 2012, procentul de spectatori pentru producţiile europene şi româneşti a fost în scădere, aproape 90% dintre spectatori preferând doar filmele americane, conform unui raport al Centrului Naţional al Cinematografiei.

Fiecare film Cinema-Edu este însoţit de un ghid de discuţie şi analiză, dedicat atât elevilor, cât şi profesorilor, care pot continua dezbaterile din sălile de proiecţie şi la şcoală, în orele de dirigenţie. Pe parcursul acestui an, liceenii sunt invitaţi în spaţii culturale precum Institutul Cervantes, Institutul Cultural Italian, Biblioteca Naţională, Cinema Elvira Poescu şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, unde vor veni invitaţi speciali şi vor fi surprize pregătite pentru Săptămâna "Să fim mai buni, să ştim mai mult", din perioada 7 - 11 aprilie.

De asemenea, celelalte localităţi participante în proiect, pentru perioada februarie - iunie 2014, sunt Topliţa, Corabia, Caracal, Moineşti, Moreni, Târgovişte şi Slobozia.

Programul a fost realizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", Biblioteca Naţională a României şi Institutul Francez.

print
Stiripesurse.ro
Catalina Ponor si-a dat mama afara din sala, de la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca! "Saraca, a stat afara pe scari" - Iata de ce gimnasta i-a spus ca nu suporta sa o vada in sala
Catalina Ponor si-a dat mama afara din sala, de la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca! "Saraca, a stat afara pe scari" - Iata de ce gimnasta i-a spus ca nu suporta sa o vada in sala
X