Actual

Cel mai longeviv om din lume a fost un roman? Povestea uluitoare a lui badea Maftei, cel care ar fi trait 148 de ani

STIRILE
WOW
TOP
WOW
  • Citite
  • Comentate
Publicat 16 feb 2017

Putini sunt cei care ii stiu povestea: badea Maftei ar fi trait 148 de ani, cu 3 ani mai mult decat indonezianul care detine, in acest moment, recordul absolut.

Maftei Pop s-a nascut in 1804 si s-a stins in 1959! Puterea supraomeneasca l-a facut sa fie partas cand s-a scris istoria!

Era deja adolescent cand Alexandru Ioan Cuza abia se nastea...  A prins Primul Razboi Mondial cand avea peste 100 de ani, iar la Unirea din 1918 avea aproape 115 ani. A prins si al Doilea Razboi Mondial, dar si instalarea comunismului. Batranii care se apropie de-un secol de viata abia isi mai aduc aminte de el. "Eu sunt de 85 de ani si tot asa (n.r.batran) l-am stiut cand a venit, pana a murit.", spun cei care l-au cunoscut.


Unii spun ca badea Maftei ar fi fost blestemat s-o duca atat. Om simplu, nascut in Salaj, barbatul a fugit din locul natal dupa ce ar fi comis o crima. S-a refugiat in satul Oshoi din Cluj. Intr-o casa modesta si-a petrecut lunga batranete.  "Bine nu a trait, daca o cersit prin sat cum sa traiasca bine? Si nu dormea in casa, vara dormea prin pod, pe afara si iarna l-au lasat in grajd, dormea acolo. Nu a fost beteag niciodata. L-au umplut si paduchii. Doar am stiut noi. Am fost copii si am stiut de la parinti.", mai spun oamenii din localitate.
Cum a trait atat de mult? Nimeni nu stie. Dar omul clar a existat. "Din auzite si mama lui a trait 128 de ani, in comuna Valea Loznii.", spune edilul comunei.

Maftei Pop a murit de batranete. La cei 148 de ani, a luat cu el in mormant secretul longevitatii.
Povestea romanului n-a trecut hotarul. Cel mai batran om din lume e considerat un indonezian. Mbah Gotho are 145 de ani si se pregateste pentru inmormantare inca din 1992. 

print
Stiripesurse.ro
Scos din casa in sicriu, chiar de ziua lui. Baietelul gasit mort intr-o fantana din Moldova, condus pe ultimul drum
Scos din casa in sicriu, chiar de ziua lui. Baietelul gasit mort intr-o fantana din Moldova, condus pe ultimul drum
X