Biz

Gnocchi de cartofi cu sos de smantana! Invata sa gatesti ca un "italiano vero"!

Inainte de toate, sunt doua reguli pentru aluatul de gnocchi: sa folosim cartofi fainosi si sa dam cartofii prin razatoare cat sunt calzi. In nici un caz nu se folosesc cartofi noi pentru ca sunt prea aposi si nici cartofi reci pentru ca aluatul nu se omogenizeaza. Asa se spune.
STIRILE
WOW
TOP
WOW
  • Citite
  • Comentate
Publicat 11 ian 2017

 

Gnocchi de cartofi cu sos de smantana! Invata sa gatesti ca un "italiano vero"!
Inainte de toate, sunt doua reguli pentru aluatul de gnocchi: sa folosim cartofi fainosi si sa dam cartofii prin razatoare cat sunt calzi. In nici un caz nu se folosesc cartofi noi pentru ca sunt prea aposi si nici cartofi reci pentru ca aluatul nu se omogenizeaza. Asa se spune.
Ingrediente
500 gr cartofi noi fierti reci
125-150 gr faina
sare
Sos smantana si prosciutto cotto
30 gr unt/2-3 linguri ulei
200 gr prosciutto cotto/sunca de Praga/sunca afumata
50-60 ml vin alb demisec
1 salota/1 ceapa mica
1 pahar de apa (apa in care au fiert gnocchi)
60-70 ml smantana cremoasa
iarba ciorii (optional)
parmezan (optional)
Mod de preparare
Zdrobim cartofii reci cu telul (nu ii mixam), adaugam faina si sarea. La inceput punem doar 125 gr faina iar daca aluatul mai cere, mai adaugam si restul fainii ramase.
Framantam pana cand aluatul se compacteaza. Cartofii fiind reci, o sa dureze putin pana obtinem un aluat omogen, dar cu putina rabdare o sa reusim sigur.
Impartim aluatul in 3-4 portii din care formam, pe planul de lucru pudrat bine cu faina, snururi lungi.
La reteta de gnocchi fara cartofi, puteti vdea detaliile formarii gnocchi-lor.
Din fiecare snur, taiem gnocchi micuti de cca 2 cm si apoi ii rulam pe fiecare, pe o furculita.
Ii intindem pe o foaie de hartie de copt, pudrata cu faina si ii llasam sa se usuce putin, pana cand fierbe apa.
gnocchi proaspeti de cartofi
Umplem o oala cu apa fierbinte si o punem pe foc mediu.
Cat timp fierbe apa, pregatim sosul.
Topim untul intr-o tigaie, adaugam salota, sau ceapa, tocata foarte marunt si sunca taiata in suvite sau cubulete potrivite.
Le calim 2-3 minute, apoi adaugam paharul de vin. Lasam vinul sa se evapore complet.
Punem putina sare si 1 lingura de ulei de masline in apa care fierbe si adaugam gnocchi. Imediat cum se ridica la suprafata, ii scoatem cu o paleta forata si ii adaugam direct in tigaie.
Amestecam smantana cu un pahar din apa in care au fiert gnocchi si o adaugam in tigaie. Amestecam pana cand se formeaza un sos omogen.
Stingem focul si ii  servim cu putina iarba ciorii tocata marunt si, eventual, putin parmezan.

Ingrediente 500 gr cartofi noi, fierti, reci, 125-150 gr faina, sare, sos, smantana si prosciutto cotto, 30 gr unt, 2-3 linguri ulei, 200 gr prosciutto cotto/sunca de Praga/sunca afumata, 50-60 ml vin alb demisec, 1 salota/1 ceapa mica, 1 pahar de apa (apa in care au fiert gnocchi), 60-70 ml smantana cremoasa, iarba ciorii (optional) parmezan (optional)

Mod de preparare

Zdrobim cartofii reci cu telul (nu ii mixam), adaugam faina si sarea. La inceput punem doar 125 gr faina iar daca aluatul mai cere, mai adaugam si restul fainii ramase. Framantam pana cand aluatul se compacteaza. Cartofii fiind reci, o sa dureze putin pana obtinem un aluat omogen, dar cu putina rabdare o sa reusim sigur. Impartim aluatul in 3-4 portii din care formam, pe planul de lucru pudrat bine cu faina, snururi lungi. La reteta de gnocchi fara cartofi, puteti vedea detaliile formarii gnocchi-lor. Din fiecare snur, taiem gnocchi micuti de circa 2 cm si apoi ii rulam pe fiecare pe o furculita. Ii intindem pe o foaie de hartie de copt, pudrata cu faina si ii llasam sa se usuce putin, pana cand fierbe apa. Umplem o oala cu apa fierbinte si o punem pe foc mediu. Cat timp fierbe apa, pregatim sosul. Topim untul intr-o tigaie, adaugam salota, sau ceapa, tocata foarte marunt si sunca taiata in suvite sau cubulete potrivite. Le calim 2-3 minute, apoi adaugam paharul de vin. Lasam vinul sa se evapore complet. Punem putina sare si 1 lingura de ulei de masline in apa care fierbe si adaugam gnocchi. Imediat cum se ridica la suprafata, ii scoatem cu o paleta forata si ii adaugam direct in tigaie. Amestecam smantana cu un pahar din apa in care au fiert gnocchi si o adaugam in tigaie. Amestecam pana cand se formeaza un sos omogen. Stingem focul si ii servim cu putina iarba ciorii tocata marunt si, eventual, putin parmezan.

 

print
Stiripesurse.ro
Ce se intampla cand tii lumanarea la moartea cuiva. Cad pacatele lui asupra ta?
Ce se intampla cand tii lumanarea la moartea cuiva. Cad pacatele lui asupra ta?
X