Stiri

Hurrem, sotia sultanului Suleyman, are statuie in orasul natal

Hurrem Haseki Sultan, sotia sultanului "Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii" se numea, dupa numele de botez, Alexandra Anastasia Lisowska sau Roxelana. S-a nascut in localitatea Rohatyn, unde si in zilele noastre exista o statuie care o intruchipeaza.

Distribuie pe:
  • icon facebook
  • icon email


Actrita Meryem Uzerli interpreteaza rolul sotiei sultanului Suleyman, Hurrem sau Roxelana, cum era alintataSerialul tau preferat, "Suleyman Magnificul-Sub domnia iubirii", difuzat in fiecare zi de luni si marti de la ora 20.00 la Kanal D, e inspirat din povestea reala a unuia dintre cei mai mari conducatori ai Imperiului Otoman, sultanul Soliman. Si Hurrem, interpretata de actrita Meryem Uzerli, a existat in realitate. S-a nascut, in 1506, intr-o familie crestin-otodoxa, in localitatea Rohatyn. In acea perioada, orasul facea parte din Regatul polon, in prezent aflandu-se pe teritoriul Ucrainei.

In anul 1520 in timpul unui raid al tatarilor, frumoasa Roxelana a fost rapita pentru a fi vanduta ca sclava. Prima data a fost vanduta in orasul Kaffa, ulterior ajungand la Istanbul. Aici a fost remarcata imediat pentru frumusetea ei si a fost selectata rapid pentru a fi dusa in haremul Sutanului.
Hurrem, intr-o pictura realizata in timpul vietii
Din acel moment, Hurrem, care se traduce "cea vesela", a cunoscut o ascensiune incredibila. A fost eliberata de marele sultan care s-a indragostit nebuneste de ea si... asa cum se intampla si in serial s-au casatorit. Hurrem a renuntat la religia crestina si s-a convertit la islam. Sultanul si frumoasa Hurrem au avut cinci copii. Roxelana a murit la 15 aprilie 1558, la varsta de 52 de ani. Isi doarme somnul de veci in aceeasi capela cu faimosul sultan, din Istanbul, in moscheea Suleyman.


Aceasta e statuia Roxelanei, din centrul orasului natal, Rohatyn, din Ucraina
Povestea Roxelanei a inspirat multe opere de arta. Simfonia 63 a compozitorului Joseph Haydn este una dintre acestea. In 2007, musulmanii din orasul port Mariupol, din Ucraina, au inaugurat o moschee in onoarea Roxelanei. Mai mult, in orasul natal, sotia sultanului Suleyman e atat de iubita incat o statuie a acesteia a fost realizata si amplasata chiar in centrul localitatii Rohatyn.


foto: wikipedia.org

IATA finalul lui "Suleyman Magnificul"! Vezi istoria celui mai iubit sultan otoman

ASA aratau in realitate personajele din serialul "Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii". Crezi ca actorii care le interpreteaza le seamana?

 

 

 

Titlu secțiune

Știrile WOW

HOT pe facebook ACUM!

Madalina Ghenea, rol de tarancuta fatala intr-un film romantic. Premiera mondiala are loc vineri! 

icon video

Vedete

Madalina Ghenea, rol de tarancuta fatala intr-un film romantic. Premiera mondiala are loc vineri!

Madalina Ghenea da lovituta la nivel mondial cu rolul principal pe care il interpreteaza in “Smitten!”, o comedie romantica ce are la baza o poveste savuroasa.

Titlu secțiune