Stiri

Hurrem, sotia sultanului Suleyman, are statuie in orasul natal

Hurrem Haseki Sultan, sotia sultanului "Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii" se numea, dupa numele de botez, Alexandra Anastasia Lisowska sau Roxelana. S-a nascut in localitatea Rohatyn, unde si in zilele noastre exista o statuie care o intruchipeaza.

Distribuie pe:
  • icon facebook
  • icon email


Actrita Meryem Uzerli interpreteaza rolul sotiei sultanului Suleyman, Hurrem sau Roxelana, cum era alintataSerialul tau preferat, "Suleyman Magnificul-Sub domnia iubirii", difuzat in fiecare zi de luni si marti de la ora 20.00 la Kanal D, e inspirat din povestea reala a unuia dintre cei mai mari conducatori ai Imperiului Otoman, sultanul Soliman. Si Hurrem, interpretata de actrita Meryem Uzerli, a existat in realitate. S-a nascut, in 1506, intr-o familie crestin-otodoxa, in localitatea Rohatyn. In acea perioada, orasul facea parte din Regatul polon, in prezent aflandu-se pe teritoriul Ucrainei.

In anul 1520 in timpul unui raid al tatarilor, frumoasa Roxelana a fost rapita pentru a fi vanduta ca sclava. Prima data a fost vanduta in orasul Kaffa, ulterior ajungand la Istanbul. Aici a fost remarcata imediat pentru frumusetea ei si a fost selectata rapid pentru a fi dusa in haremul Sutanului.
Hurrem, intr-o pictura realizata in timpul vietii
Din acel moment, Hurrem, care se traduce "cea vesela", a cunoscut o ascensiune incredibila. A fost eliberata de marele sultan care s-a indragostit nebuneste de ea si... asa cum se intampla si in serial s-au casatorit. Hurrem a renuntat la religia crestina si s-a convertit la islam. Sultanul si frumoasa Hurrem au avut cinci copii. Roxelana a murit la 15 aprilie 1558, la varsta de 52 de ani. Isi doarme somnul de veci in aceeasi capela cu faimosul sultan, din Istanbul, in moscheea Suleyman.


Aceasta e statuia Roxelanei, din centrul orasului natal, Rohatyn, din Ucraina
Povestea Roxelanei a inspirat multe opere de arta. Simfonia 63 a compozitorului Joseph Haydn este una dintre acestea. In 2007, musulmanii din orasul port Mariupol, din Ucraina, au inaugurat o moschee in onoarea Roxelanei. Mai mult, in orasul natal, sotia sultanului Suleyman e atat de iubita incat o statuie a acesteia a fost realizata si amplasata chiar in centrul localitatii Rohatyn.


foto: wikipedia.org

IATA finalul lui "Suleyman Magnificul"! Vezi istoria celui mai iubit sultan otoman

ASA aratau in realitate personajele din serialul "Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii". Crezi ca actorii care le interpreteaza le seamana?

 

 

 

Titlu secțiune

Știrile WOW

HOT pe facebook ACUM!

Imagini emotionante de la mormantul lui Aurelian Preda. Un calugar are grija de locul de veci al solistuluiicon photo

Vedete

Imagini emotionante de la mormantul lui Aurelian Preda. Un calugar are grija de locul de veci al solistului

Aurelian Preda a fost inmormantat la Manastirea Dervent. Locul este o oaza de verdeata si liniste.

Titlu secțiune