Actual

Oamenii strazii din Capitala prefera sa doarma afara, in ger, decat sa mearga la un adapost! E halucinant ce au gasit acolo

Noptile geroase de iarna devin o cursa de supravituire pentru oamenii fara adapost. In Capitala, zona Garii de Nord se transforma noaptea intr-o adevarata zona de pelerinaj pentru oamenii strazii, in cautare de un loc ferit de frig si zapada.
STIRILE
WOW
TOP
WOW
  • Citite
  • Comentate
Publicat 11 ian 2017

Intr-un reportaj filmat de Casa Jurnalistului si scena9.ro, oamenii strazii din Capitala au marturisit ca prefera sa inghete de frig la minus 25 de grade, decat sa mearga la un adapost oferit de Primarie. Conditiile insalubre i-au speriat pana si pe cei care isi duc existenta in mizerie, pe strazi, iar multi dintre ei ajung sa dea mita jandarmilor, doar, doar sa nu-i alunge din Gara de Nord.
"Am fost si la adapost, domnisoara, si am dormit tot pe gresie, pe patura mea. Mereu imi pun 5 lei deoparte si le dau jandarmilor, daca vin si imi spun ca trebuie sa plec. Le dau ca sa ma lase sa stau aici", a povestit o femeie, care a inoptat langa coloanele de la Gara de Nord.

Din fericire, asociatiile non-guvernamentale s-au mobilizat si au reusit sa schimbe peisajul adaposturilor din Romania. Un exemplu in acest caz este Adapostul Odesa, acolo unde multi oameni ai strazii isi pot gasi linistea."In cele acordate de primarie sunt paduchi, plosnite, tot felul de boli, Ii multumim lui Dumnezeu ca aici e curatenie, ca e totul bine. E un adapost de noapte ca in tarile civilizate. Nu sunt locuri in fiecare seara, se mai ocupa, mai esti nevoit sa dormi si pe strada. Am dormit si la minus 25 de grade, tot in strada. Dormeam intr-un gang de la Piata Victoriei. Mi-a murit familia dupa ce ne-a evacuat. A fost casa nationalizata si n-a avut cum sa ne despagubeasca. Asa am ajuns in strada",a povestit Cristian, in varsta de 40 de ani.
"Au sarit pe mine sa ma bata unii oameni care au facut puscarie, ca de ce eu intre ei, fara niciun motiv. Si atunci eu nu m-am mai dus acolo. Am cautat sa dorm pe unde apucam, prin poduri, pe la Gara de Nord. Am avut zeci de nopti nedormite", a mai spus un batran in varsta de 69 de ani, ramas singur, pe strazi.

print
Stiripesurse.ro
Scos din casa in sicriu, chiar de ziua lui. Baietelul gasit mort intr-o fantana din Moldova, condus pe ultimul drum
Scos din casa in sicriu, chiar de ziua lui. Baietelul gasit mort intr-o fantana din Moldova, condus pe ultimul drum
X