Actual

Programul Rabla continua si in 2014 cu o serie de modificari! S-ar putea ca acesta sa fie ultimul an in care masinile vechi pot fi schimbate pe tichete valorice

Programul Rabla pe 2014 ar putea aduce unele noutati, printre care inscrierea cetatenilor direct la dealer si eliminarea colectorilor, precum si acceptarea masinilor mai vechi de 8 ani, urmand sa fie distribuite 20.000 de tichete de cate 6.500 de lei, potrivit proiectului pus in dezbatere publica.
TOP
WOW
  • Citite
  • Comentate
Publicat 6 mar 2014

Incepand de miercuri, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) impreuna cu Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului Mediului pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii parcului auto national, cunoscut ca "Rabla", scrie MEDIAFAX. S-ar putea ca 2014 sa fie ultimul an in care acest program se va mai desfasura.

Potrivit proiectului, in 2014 vor fi disponibile 20.000 de tichete in valoare de 6.500 de lei, bugetul alocat programului fiind de 140 de milioane de lei. In program vor intra si autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu 8 ani, fata de 10 ani ca pana acum. Astfel, cei care au autoturisme Logan din prima serie ar putea sa le valorifice pe tichete, intrucat aceste masini se vand pe niste sume ridicol de mici, in mare parte din cauza taxei de inmatriculare.

Pentru prima data, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmand sa fie distribuite electronic, in sistemul informatic al AFM, dealerilor validati in program, si nu colectorilor ca pana in prezent. Persoanele fizice se vor inscrie in program direct la dealer si vor merge ulterior sa isi caseze masina la un colector validat. Ei vor trebui apoi sa prezinte dealerului dovada casarii pentru a cumpara masina aleasa cu reducere. Nu este insa obligatoriu ca persoana care isi caseaza masina sa si cumpere una noua, de reducere putand beneficia si altcineva.

Ca si anul trecut, pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 de lei pentru: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100g/km sau achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Pentru persoanele fizice, sesiunea de finantare va fi organizata, potrivit proiectului, in patru etape, fiecare etapa avand o durata de cate 60 zile. In cazul in care la sfarsitul ultimei etape vor ramane tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.

Proiectul de Ghid de finantare pentru programul Rabla 2014 este in dezbatere publica pe site-urile MMSC si AFM timp de 10 zile. Calendarul programului Rabla din acest an va fi comunicat ulterior pe site-urile MMSC si AFM.

Programul Rabla este un program guvernamental sustinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, prin Administratia Fondului pentru Mediu. Scopul acestuia este eliminarea din trafic a autovehiculelor vechi si inlocuirea lor cu altele noi, mai putin poluante.

print
Stiripesurse.ro
Cutremur urias in aceasta dimineata - 2 persoane au murit, alte peste 200 sunt ranite - E panica maxima in zona respectiva
Cutremur urias in aceasta dimineata - 2 persoane au murit, alte peste 200 sunt ranite - E panica maxima in zona respectiva
X