1 decembrie 1919 și pacea! Trupele Române au cucerit Budapesta și au descoperit clopotele bisericilor Basarabilor și Brâncovenilor

După Marele Război, finalizat în 1918, România s-a văzut implicată, în anul următor, în mici războaie. Primul finalizat a fost cel cu sârbii, un război dus pe cale diplomatică mai mult și prin care Banatul a fost lipit țării, iar cel de-al doilea a fost cu Ungaria, unul mult mai dificil, dus cu forța armelor.

Distribuie pe:

Autor: Radu C. Munteanu

fara descriere

Anul 1919 a fost unul extrem de agitat pentru Armata Română, luptele duse pentru Unirea efectivă a României cu Transilvania și Banatul fiind cât se poate de serioase.

Cu toate acestea, ziua de 1 Decembrie a adus și pacea pe tărâmurile românești, iar războiul cu Ungaria s-a încheiat după aproape 9 luni. Mai exact, la 21 martie 1919, puterea în Ungaria a fost preluată de comuniștii conduși de Béla Kun. Forțele comuniste maghiare au atacat atât noul stat Cehoslovacia, cât și trupele române din Transilvania, în speranța de a ocupa zona Ardealului, în speranța  unei Ungarii Mari. La 11 decembrie 1918 s-a creat Comandamentul trupelor din Transilvania, comandant de corp fiind numit generalul Traian Moșoiu, iar ulterior generalul Gheorghe Mărdărescu.

fara descriere

Luptele, unele chiar încinse s-au finalizat în data de 4 august 1919, cu pierderi de peste 11.000 de soldați, răniți sau morți, atunci când armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alți generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu și locotenent-colonelul Ion Antonescu.

Comuniștii maghiari au demisionat

După ce a fost cucerită capitala Ungariei de trupele române, la Budapesta, Béla Kun a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat, iar pe 14 noiembrie 1919, armata română a părăsit capitala maghiară, care a rămas sub conducerea armatei naționale ungare. La 16 noiembrie 1919, generalul Horthy – conducătorul armatei care, în al doilea Război Mondial a provocat adevărate epurări în Transilvania - a intrat în Budapesta și și-a stabilit centrul comandamentului la hotelul Gellért.

fara descriere

Extrem de important este că armata română a descoperit la Budapesta o parte din clopotele românești ale bisericilor Basarabilor și Brâncovenilor, furate de ungurii din armata austroungară și care nu fuseseră încă topite, acestea fiind aduse, de urgență, în țară, ajungând chiar de 1 decembrie, restul trupelor române întorcându-se în țară abia în primăvara anului următor.

fotografii: istoriepescurt.ro, historice.ro

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate