1 decembrie 2020 Alba Iulia. Nu va exista paradă militară

1 decembrie 2020 Alba Iulia. Ziua Națională a României nu va fi celebrată cu o paradă militară.

Autor: Elena Popescu

In articol:

1 decembrie 2020 Alba Iulia, fără paradă militară.

Marea Unire a Transilvaniei cu România încheiată la Alba Iulia în anul 1918 nu va fi sărbătorită în acest an cu mare fast. Din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus, oficialii au hotărât că nu se va ține o paradă și o defilare militară.

Autoritațile din Alba Iulia au anunțat că va exista un ceremonial militar la Monumentul Unirii, conform alba24.ro. Evenimentele programate pentru celebrarea Zilei Naționale a României la Alba Iulia se vor desfășura cu respectarea normelor legale specifice acestei perioade de pandemie de coronavirus.

1 decembrie 2020 Alba Iulia

Ceremoniile vor începe la ora 09:30 cu o masă rotundă la Sala Unirii. Ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a Românie i va avea loc la ora 14:00 la Monumentul Unirii. Evenimentul de gală se termină cu un recital special al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional. Acest moment deosebit are loc la ora 20:00.

Program oficial 1 Decembrie 2020 Alba Iulia

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României la Alba Iulia încep la ora 09:30

Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament

09:30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)
11:30 – Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec.

2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)
12:00 – Te Deum – Catedrala Încoronării
12:30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)
13:00 – Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3
13:00 – „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de
Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14:00 – Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii
15:00 – Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)
16:00 – „Gândurile Unirii” – testimoniale
16:30 – Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)
17:00 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)
18:00 – „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)
20:00 – „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live
Autoritățile din Alba Iulia au precizat că programul anunțat poate suferi modificări ulterioare.

1 decembrie 2020 Alba Iulia
1 decembrie 2020 Alba Iulia[Sursa foto: Shutterstock]

Alba Iulia, carantină de 1 Decembrie

Carantina nu a fost ridicată din 1 Decembrie în municipiile Alba Iulia, Blaj şi comuna Ciugud, chiar dacă iniţial autorităţile aprobaseră o decizie în acest sens, fiind în cele din urmă dispusă prelungirea carantinei cu încă 7 zile deoarece în aceste localităţi rata de incidenţă a rămas ridicată, potrivit Instituției Prefectului de Alba citată de Agerpres.

Citeste si: „Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 5 iunie 2023. Sărbătoare importantă pentru credincioși- stirilekanald.ro

Citeste si: Fanii lui Taylor Swift au purtat scutece pentru adulți la concertul ei. Motivul șocant pentru care au recurs la acest gest- radioimpuls.ro

Evenimente speciale au loc și pe 30 noiembrie

10:00 – Depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Ion I.C. Brătianu, Statuia lui Iuliu Maniu, Statuia lui Mihai Viteazul, Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria
12:15 – Arborarea Drapelului Național al României – Piața Tricolorului, esplanada Catedralei Încoronării
12:30 – Drumul icoanei – vernisaj expoziție – lansare rută culturală – Catedrala Încoronării – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)
13:00 – Sala 67 – „Cine va păzi clopoțeii?”, regia Teodora Popa – Spectacol de teatru 4+ – Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia (transmisiune live)
14:00 – „Gândurile Unirii” – testimoniale

16:00 – Icoane pe sticlă – vernisaj expoziție – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – expoziție de icoane pe sticlă în tehnica tradițională a școlii de la Laz, realizată de cursanții clasei din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba (transmisiune live)
17:00 – „Folk & vers românesc” – Spectacol de poezie și muzică folk – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)
18:00 – „Tezaur Folcloric” – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzare ediție specială cu selecții din emisiunea Tezaur Folcloric, filmări realizate la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba)
21:00 – „Cvartet pentru România” – concert omagial – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – recital al cvartetului Județului Alba; transmisiune live.

Evenimentele cu ocazia Zilei Naționale a României vor avea loc și în Capitală, dar și în alte orașe ale țării.

Citeste si: Parada 1 Decembrie 2020. Totul despre ceremonia de Ziua Națională a României de la Arcul de Triumf

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce sarbatorim de 1 decembrie. Semnificația istorică a acestei zile importante

1 Decembrie, Ziua Națională a României. Tradiții și obiceiuri

O mamă și-a lăsat cei doi copii în mașină și s-a dus să fure din magazin. Mașina a luat foc cu micuții înăuntru | VIDEO

Adrian Despot, despre momentul viral de acum 15 ani. Motivul pentru care s-a enervat teribil: „Marea mea durere se revărsa fix împotriva lipsei de profesionalism a oamenilor din...

Un tânăr român a rămas paralizat după ce a fost bătut de 16 oameni în Spania

„Din folclorul ăsta autentic nu pot plăti ratele.” Nicoleta Voicu vrea să iasă la grevă! Vedeta este revoltată din cauza taxelor și cheltuielilor

Un nou scandal este pe cale să izbucnească între Andreea Bălan și George Burcea! Procesul o poate lăsa pe vedetă fără sute de mii de euro

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies