1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României: Semnificație, tradiții și obiceiuri românești

1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României. Vezi care este semnificația acestei sărbători.

Autor: Elena Popescu

In articol:

1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României, semnificație, tradiții și obiceiuri care se respectă la Sărbătoarea Marii Uniri.

1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României- semnificație

1 decembrie a fost declarată Ziua Națională a României prin lege, încă din anul 1990, fiind promulgată de președintele de la acea vreme, Ion Iliescu.

La data de 1 decembrie 1918 a avut loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României.

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare, unde s-au strâns 1228 de delegați oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 comitate românești, potrivit wikipedia.org.

De-a-lungul timpului, Ziua Națională a României a fost celebrată în date diferite: între anii 1861-1866 s-a celebrat pe 24 ianuarie, între anii 1869-1947 s-a celebrat pe 10 mai, iar între anii 1948-1989 s-a celebrat pe 23 august.

Alegerea zilei de 1 Decembrie, ca zi națională, face trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, în anul 1918.

Citeste si: ”Drăguțul de el.” Oana Roman a făcut publice mesajele cu Marius Elisei. Ce mesaj dur a primit vedeta- kfetele.ro

Citește și: Program Paradă 1 Decembrie 2022. Vezi la ce oră începe evenimentul dedicat Zilei Naționale a României

1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României - semnificație

1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României - semnificație

[Sursa foto: MediaFax Foto]

1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României- tradiții și obiceiuri

  • Se obișnuiește ca de Ziua Națională a României să se țină ceremonii și parade militare, în marile orașe ale țării, precum Alba Iulia și București.
  • Pe 1 decembrie se mănâncă mâncăruri tradiționale românești precum: sarmale, fasole cu ciolan, fasole cu cârnați, ciorbă cu afumătură, la care se adaugă un pahar de vin fiert sau de pălincă.
  • Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, românii se adună și fac hora unirii, se țin concerte cu artiști locali și se organizează târguri și mese câmpenești.
  • De Ziua Națională a României se arborează Drapelul național în toate instituțiile de stat.
  • Pe 1 decembrie se depun coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor români din toată țara. Totodată se organizează slujbe de pomenire a eroilor neamului.
  • De Ziua Națională, la bordul navelor maritime și fluviale maritime se ancorează Marele Pavoaz.
  • De Ziua Națională a României se organizează serbări școlare și concerte de muzică populară, în toată țara și se intonează imnul țării în școli și grădinițe. 

Citește și: Vremea în minivacanța de Sfântul Andrei-1 decembrie 2022. Unde ne vom bucura de ninsoare în următoarele zile

1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României - semnificație

1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României - semnificație

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Parada militară de 1 Decembrie 2022: Ziua Națională a României

Peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa joi, 1 Decembrie 2022, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti.

La Parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

La începutul ceremoniei se va intona Imnul Național al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmat de depunerea unei coroane de flori de către Președintele României, Klaus Iohannis, în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, și de păstrarea unui moment de reculegere.

De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Surse: gov.ro, mapn.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Vremea în minivacanța de Sfântul Andrei-1 decembrie 2022. Unde ne vom bucura de ninsoare

Program supermarketuri și bănci pe 1 DECEMBRIE 2022

Program Târgul de Crăciun București 2022. Vezi ce concerte vor avea loc pe scena târgului din Piața Constituției UPDATE

Vârsta de pensionare a crescut. Tot ce trebuie să știe românii despre noua măsură și care vor fi cele mai afectate categorii de angajați | EXCLUSIV

Vladimir Putin e PE MOARTE! E cutremur total la MOSCOVA. Medicii au...

”În felul ăsta descoperă oamenii cât de ciudat sunt.” Mădălin Ionescu, declarații despre artista cu care ar fi făcut marele pas, dacă Cristina Șișcanu nu apărea în viața lui

Alertă pentru părinți și elevi! Brambureală totală cu vacanțele

Program Târgul de Crăciun București 2022. Vezi ce concerte vor avea loc pe scena târgului din Piața Constituției UPDATE

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies