1 martie 2022. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și noi

1 martie 2022. Vezi care sunt cele mai reumite legende la început de primăvară.

Autor: Elena Popescu

In articol:

1 martie 2022. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și actuale. Ce spune mitologia modernă despre șnurul împletit din ață alb-roșie.

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

1 martie 2022. Mituri și legende despre Mărțișor

La data de 1 martie 2021 are loc venirea primăverii calendaristice.Totodată, în această zi se oferă mărțișoare, încă din vremuri străvechi. Pe 1 martie se celebrează venirea celui mai așteptat anotimp, dar și revenirea la viață și renașterea naturii.

De-a-lungul timpului au apărut diferite mituri legate de Mărțișor, legende vechi sau mai noi și tradiții care se practică chiar și în 2022.

Citeste si: Mărțișor 2022. Ce reprezintă, de fapt, Mărțișorul? Semnificația și originea șnurului împletit

1 martie 2022. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și noi

1 martie 2022. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și noi

[Sursa foto: Shutterstock]

Mărțișorul, 1 Martie 2022

În vremurile noastre, Mărțișorul se poartă în primele nouă zile ale lunii martie, în zona de sud a țării, după care șnurul acestuia se agață într-un loc curat, de regulă pe crengile unui pom fructifer, ca să aducă belșug în gospodărie.

În unele regiuni din țară, Mărțișorul se poartă chiar și două săptămâni. În localitățile transilvănene mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele.

Citeste si: De ce s-au despărțit Cristina Belciu de Cristian Boureanu: „E ceva ce nicio femeie nu ar trebui să accepte”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

În județul Bihor se crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși.

În Banat fetele se spală cu zăpadă pentru a fi mereu iubite. Tot aici, dar și în Bucovina, fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților.

În Dobrogea mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

Citeste si: Mărțișor 2022. Ce NU ai voie să faci pe 1 Martie, dacă vrei să îți meargă bine toată primăvara

1 martie 2022. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și noi

1 martie 2022. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și noi

[Sursa foto: Shutterstock]

1 martie 2022. Legenda Babei Dochia

Tradiția spune că Baba Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Acesta s-a îndrăgostit într-o zi de o tânără frumoasă și s-a căsătorit cu ea, fără acordul mamei sale.

Baba Dochia s-a răzbunat pe nora ei și a trimis-o într-o zi de iarnă rece să spele un ghem de lână neagră, zicându-i:  „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb şi curat!”.

Nora s-a dus la pârâu și încearca de ore bune să albească ghemul, dar nu reușea. La un moment dat au început să îi sângereze degetele de la frig, dar nu putea să se întoarcă acasă până nu albea ghemul. Lui Iisus Hristos i s-a făcut milă de fată și i-a dat o floare roșie cu care să spele lâna. Astfel, fata a reușit să albească lâna. Fericită aceasta a plecat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten, fata l-a numit Mărţişor pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

Auzind acestea, Baba Dochia a plecat cu turma de oi pe munte, fiind convinsă că a venit primăvara, căci altfel fata nu avea de unde să aibă floarea. Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Însă vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum. Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

Citeste si: Zilele Babei Dochia. Cum afli ce "babă" ai în funcție de ziua nașterii și de zodie

1 martie 2022. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și noi

1 martie 2022. Mituri despre Mărțișor, legende vechi și noi

[Sursa foto: Shutterstock]

Mărțișor 2022. Legenda Soarelui

Una din legendele legate de Mărțișor este acea care spune că Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată frumoasă, pe care un zmeu a furat-o şi a închis-o în palatul său, astfel că lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze fata.

Tânărul a învins zmeul în luptă şi a eliberat fata, care s-a urcat înapoi pe Cer în chip de Soare. A venit primăvara, oamenii şi-au recăpătat veselia, însă nimeni nu şi-a amintit de tânărul luptător care zăcea în palatul zmeului, după luptele grele ce le dusese. Sângele cald al tânărului s-a scurs pe zăpadă, până când el a rămas fără suflare, iar în locurile în care zăpadă s-a topit, au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii.

Sărbătoarea mărțișorului  este întâlnită în zona Balcanilor la Aromâni și Megleno-Români, precum și la Bulgari care o numesc Martenița.

Surse: wikipedia.org, tradiții-superstitii.ro, historia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Legenda Mărțișorului 2022. Ce sărbătorim, de fapt, pe 1 martie

Mărțișor 2022. Ce NU ai voie să faci pe 1 Martie, dacă vrei să îți meargă bine toată primăvara

Mesaje de 1 Martie 2022. Cele mai frumoase gânduri, urări și SMS-uri, pe care le poți trimite celor dragi de Mărțișor

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

ȘI-A DAT DEMISIA! Este cutremur total la Moscova. S-a anunțat chiar acum

Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent”

Vestea cea mare pentru angajați! Transparență totală privind datele de muncă. Legea a fost promulgată azi

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies