128 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu. Lucruri mai puțin știute despre eroina României, care a murit pe câmpul de luptă

128 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie care a apărut pe o bancnotă românească.

Autor: Elena Popescu

In articol:

128 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu. Lucruri mai puțin știute despre femeia care a murit pe câmpul de luptă de la Mărășești, în anul 1917.

128 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu, pe numele întreg Cătălina Vasile Toeodoroiu, s-a născut la data de 14 ianuarie 1894, la Târgu Jiu. Aceasta provenea dintr-o familie de agricultori, cu cinci frați și două surori.

Citeste si: Obiectul la care Ecaterina Teodoroiu nu a putut renunța. A fost talismanul norocos al primei femei care apare pe o bancnotă românească

128 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu

128 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Ecaterina Teodoroiu a fost cercetaşă şi participantă la Primul Război Mondial, unde s-a sacrificat eroic în bătălia de la Mărăşeşti, în momentul în care se afla în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române, potrivit wikipedia.org.

La data de 3 septembrie 1917, pe când avea doar 23 de ani, Ecaterina Teodoroiu a murit, fiind împușcată în cap sau în piept, atunci când se afla la comanda plutonului Armatei Române, în al Doilea Război Mondial.

Citeste si: BNR a prezentat prima imagine cu bancnota de 20 de lei, cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. Campania ''Femei pe Bancnote'' a fost inițiată de Janina Nectara și susținută de Kanal D

128 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu

128 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu

[Sursa foto: Shutterstock]

Lucruri mai puțin știute despre Ecaterina Teodoroiu

  • Ecaterina Teodoroiu a fost elevă la Şcoala româno-germană din Târgu Jiu, iar mai apoi a frecventat cursurile liceale la Bucureşti.
  • Ecaterina Teodoroiu şi-a continuat studiile la o şcoală de infirmiere din Capitală.
  • Ecaterina Teodoroiu s-a înrolat într-una dintre primele unităţi de cercetaşe din Bucureşti.
  • În timpul Primului Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu s-a implicat ca asistentă medicală pe frontul unde lupta fratele ei, Nicolae.

Citeste si: Cât valorează astăzi o monedă de 100 de lei din 1994, cu chipul lui Mihai Viteazul? Iată cum te poți îmbogăți

  • Ecaterina Teodoroiu este supranumită Eroina de la Jiu.
  • Prima dată, trupul Ecaterinei Teodoroiu a fost înmormântat în satul Poieni, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea, iar, după patru ani, autorităţile au decis realizarea unui monument în cinstea Ecaterinei Teodoroiu şi mutarea osemintelor la Târgu Jiu.
  • Osemintele Ecaterinei Teodoroiu sunt îngropate chiar în centrul oraşului Târgu Jiu, în Piaţa Prefecturii, unde, de obicei, se desfăşoară spectacole sau acţiuni de protest, relatează adevarul.ro.
  • Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu“ a fost ridicat între anii 1935 şi 1936.
  • Ecaterina Teodoroiu este prima femeie care a apărut pe o bancnotă românească, tipărită de BNR și pusă în circulație la data de 1 decembrie 2021.
Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies