13 posibile măsuri de protecție a elevilor, în anul școlar 2020-2021, conform dr. Virgil Musta

Dr. Virgil Musta a publicat un mesaj ce conține 13 posibile măsuri pentru protejarea elevilor în anul școlar 2020-2021.

Dr. Virgil Musta
Autor: Ioana Nicoleta

In articol:

Dr. Virgil Musta
Dr. Virgil Musta, 13 măsuri de protecție pentru elevii din anul școlar 2020-2021

Dr. Virgil Musta a publicat un mesaj cu privire la situația școlară 2020-2021. Din cauza pandemiei COVID-19, unitățile de învățământ cât și elevii vor trebui să se adapteze, iar medicul timișorean a explicat ce măsuri trebuie luate în calcul.

În cadrul grupului de pe Facebook numit City Doctors- Comunitate pentru Sănătate, dr. Virgil Musta a explicat faptul că întoarcerea elevilor la școală este una benefică pentru ei, însă acest lucru trebuie să decurgă conform anumitor parametrii, pentru protecția lor: „Eu consider că este bine ca elevii să revină la școală (evident cu condiția să nu avem o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior), dar pentru că va fi foarte dificil să ținem sub control contaminarea, va trebui să ne concentrăm pe prevenirea formelor grave de boală, atât la copii, cât și la familiile acestora”.

13 măsuri de protecție pentru elevi, în anul școlar 2020-2021, conform dr. Virgil Musta:

Astfel, în vederea siguranței copiilor ce își vor continua studiile școlare, mesajul postat de cunoscutul doctor timișorean, Virgil Musta, a fost următorul:

”•  părinții trebuie să aibă un rol esential în   triajul epidemiologic zilnic .Ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului și să decidă netrimiterea acestuia la școală.

Bineînțeles că e nevoie de un ghid clar de instrucțiuni transmis tuturor părinților în acest sens (plus consultarea medicului de familie),  pentru că este esențial ca, în primul rând, copiii care au deja simptome posibile de covid-19 să nu ajungă la școală, cât nici cei despre care părinții știu că au intrat în contact cu persoane dovedite pozitiv covid-19.

·  copiii care sunt mai vulnerabili și mai predispuși la a face eventuale forme grave, mă refer aici la copiii care au deja alte probleme de sănătate precum malformații

congenitale, diabet zaharat, obezitate etc ar trebui să facă cursuri online.

·  aceleași măsuri pentru cursuri online ar trebui luate și în cazul copiilor care au contact direct în familie cu persoane adulte vulnerabile, cărora le-ar putea transmite virusul, iar aceștia ar putea dezvolta forme grave (bătrâni, diabetici, cardiaci etc). Sau dacă îi trimit la școală, să reducă acasă contactul copiilor cu aceste categorii de persoane.

·  educarea de către părinți și profesori a copiilor,  pe limbajul lor, specific fiecărei vârste (la fel, pe baza unui ghid recomandat) pentru  a înțelege si accepta  singuri măsurile de bază pentru prevenție, dar și pentru eventuala recunoaștere a unor posibile simptome.

· urmărirea de către părinți a  respectării măsurilor de protejare a copiilor și când nu sunt la școală  (evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor și igiena permanentă a mâinilor) pentru a nu se contamina în comunitate.

Citeste si: „Ai scăpat ușor, dacă nu ți-au cerut banii înapoi” Iulia Vântur, criticată pentru un concert- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

·  unitățile școlare trebuie să se organizeze astfel încât să evite activitățile cu risc epidemiologic crescut  (aici trebuie analizată pur și simplu fiecare activitate în funcție de potențialele riscuri și luate măsuri specifice punctuale, ex. ore de sport care nu trebuie ținute în săli de sport mici și neaerisite etc).

Citeste si: Care sunt cele mai noi simptome ale coronavirusului descoperite de specialiști. Sunt ușor de observat pe chip

Citeste si: Război între Emily Burghelea și Veronica Ștegaru. Ce i-a făcut Vulpița fostei asistente TV este de neimaginat

Citeste si: Moment halucinant la înmormântare: un preot din Cluj a refuzat să înceapă slujba: ”Să-mi sărutați mâna”!

· în unitățile școlare  trebuie evitată supra-aglomerarea claselor, o parte dintre elevi pot rămâne acasă pentru a urmări online cursurile, prin rotație( poate cu prioritate pentru online pentru cei cu risc sau care au în familie persoane vulnerabile). Dar aici, foarte important este ca grupele formate să se mențină în aceeași structură, astfel încât dacă se depistează un caz pozitiv, să nu fie afectată pentru izolare decât grupa acelui copil, iar cealaltă să poată veni la școală (de exemplu, dacă o clasă de 30 de elevi se împarte în două grupe de câte 15 elevi, grupele să-și păstreze exact aceeași structură și să vină pe rând la școală, câte 2 săptămâni fiecare grupă, iar dacă există un caz pozitiv într-o grupă, va fi izolată doar acea grupă).

· unitățile școlare trebuie să asigure o  dezinfectare zilnică claselor, cât și posibilitatea spălării pe mâini a copiilor.

· în pauze, clasele trebuie aerisite, iar ideal  ar fi ca grupele de copii care sunt la școală să păstreze distanța între ele, chiar dacă vor ieși în curtea școlii (știu că acest lucru este greu de realizat, dar nu imposibil dacă se stabilește un anumit flux și eventual orar pe clase),  sau cel puțin masca să fie obligatorie atunci când se întâlnesc clase diferite de copii  (pentru că în interiorul unei grupe de copii prezente la școală este practic imposibil să se păstreze permanent distanța fizică între copii este important ca măcar grupele diferite să nu se apropie).

· cadrele didactice trebuie să cunoască foarte bine posibilele simptome pentru covid 19 și  să nu vină la școală dacă constată astfel de manifestări.

·  cadrele didactice trebuie să păstreze distanța fizică de 2 m în clase față de elevi   și să poarte obligatoriu mască în timpul orelor, cât și în interiorul școlii, în general.

· să existe în fiecare școală  un regulament de ordine interioară  dedicat masurilor covid-19, semnat și respectat de profesori și elevi, precum și un  regulament asumat și de părinți.

· sa existe o  comunicare permanentă, deschisă și constructivă între profesori, părinți și elevi pentru informare, consultare si decizii.”

Dr. Virgil Musta
Dr. Virgil Musta, 13 măsuri de protecție pentru elevii din anul școlar 2020-2021

În urma celor 13 propuneri aduse, dr. Virgil Musta și-a continuat mesajul, explicând ulterior că cele exprimate mai sus au fost doar recomandări, fiind de părere că este necesară o discuție între profesori, elevi și părinți, pentru a ne asigura că cei mici sunt protejați.

”Toate cele de mai sus sunt bineînțeles doar recomandări, dar cred că esențial este să se analizeze bine fiecare potențial risc și să se găsească punctual, împreună, cele mai bune soluții, între profesori, părinți și elevi, printr-o comunicare constructivă permanentă.

Evident că va fi o perioadă diferită față de anii anteriori, în care se cer asumate eforturi suplimentare de la toți cei implicați menționați mai sus, dar toate acestea se fac de fapt spre binele tuturor, iar dacă există deschidere, înțelegere, asumare și dialog constructiv permanent cred că ne putem adapta și gestiona bine împreună lunile care vor veni.”,  a continuat dr. Virgil Musta, în postarea din grupul de Facebook.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Soția lui Tavy Puștiu, filmată în timp ce își vede bărbatul mort! Filmarea teribilă care nu a fost făcută publică până acum!

Bilanț COVID-19, 17 august. Numărul persoanelor infectate cu coronavirus în stare gravă crește. Record nou de pacienți la Terapie Intensivă

REVOLTĂTOR O familie nu-și poate recupera bolnavul mort de COVID-19 din spital. Actele defunctului, de negăsit: „Fără bulentin nu putem lua cadavrul”

Zodiile vor primi ceea ce merită de mâine

Veste CUMPLITĂ despre BUSU! Anunț trist despre celebrul prezentator de la PRO TV

Alexandru Arșinel, mutat de urgență din azil la un spital: „Nu putem comenta nimic, dacă dânsul mai trăiește sau nu”

Elena Udrea, destăinuiri incendiare despre intimitatea ei. Adrian Alexandrov a spus tot

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies