13 septembrie. Ziua Pompierilor din România. Ce semnifică această zi și cum este sărbătorită

În fiecare an, pe 13 septembrie este sărbătorită Ziua Pompierilor din România.

Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Ziua Pompierilor din România este sărbătorită annual pe 13 septembrie. Este ziua în care se comemorează Bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848 la București între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman. 

Semnificație Ziua Pompierilor din România

Bătălia din Dealul Spirii de la București este actul eroic al pompierilor militari în apărarea revoluției de la 1848 și prima afirmare patriotică a calităților morale și de lupta ale ostașilor tinerei armate române moderne, constituită în urma Păcii de la Adrianopole din 1829.

Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj în prima zi de școală: "Menținerea școlilor deschise cu prezență fizică depinde de..."

Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj și dibacie în rezolvarea situatiilor de lupta, capacitate de rezistență și spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu trupele otomane covârsitoare. Anul revoluţionar 1848 va consacra pentru totdeauna virtuţile patriotice şi jertfa de sine ale pompierilor militari.

13 septembrie. Ziua Pompierilor din România. Ce semnifică această zi și cum este sărbătorită

Ziua de 13 septembrie 1848 marchează una dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor.

Această zi a fost sărbătorită dintotdeauna ca fiind Ziua Pompierilor din România, însă a fost legal oficializată după război, fiind prevăzută prin Legea 121/1996 privind organizarea şi funcţionaremonumentul eroilor pompieria Corpului Pompierilor Militari, dar şi prin Hotărârea Guvernului 1490/2004 pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Citeste si: O mamă din Iași și-a băgat fetița în mașina de spălat a filmat-o cum se "învârte"- bzi.ro

Citeste si: Horoscopul săptămânii 13- 19 septembrie 2021! Ana Maria Ticea, astrologul WOWBIZ.ro, despre ce ne rezervă astrele

Pentru comemorarea eroilor pompieri căzuți în luptă, pe Dealul Spirii a fost ridicat în anul 1901 Monumentul Eroilor Pompieri din București, monument cu un trecut la fel de zbuciumat ca și evenimentele a căror memorie o reprezintă.

Cu ocazia acestei zile, unităţile de pompieri îşi deschid anual porţile pentru public, fiind organizate expoziţii de tehnică şi ateliere de prezentare.

Mesajul premierului, Florin Cîțu, cu ocazia Zilei Pompierilor

Cu ocazia Zilei Pompierilor, Florin Cîțu a postat pe contul de Facebook un mesaj adresat tututor pompierilor care își îndeplinesc misiunea de salvatori, prin dăruire și profesionalism.

13 septembrie. Ziua Pompierilor din România. Ce semnifică această zi și cum este sărbătorită
Premierul României, Florin Cîțu[Sursa foto: Instagram]

„Astăzi este o zi specială pentru pompierii din România, cărora le dedicăm în fiecare an ziua de 13 septembrie, rămasă în istoria națională pentru actul eroic al pompierilor militari care, în 1848, au sărit în apărarea revoluționarilor pașoptiști, în Bătălia din Dealul Spirii.

Cei care aleg acum să devină pompieri dau dovadă de același curaj și multă empatie în misiunile de stingere a incendiilor, salvare a oamenilor aflați în pericol și înlăturarea consecințelor unor dezastre. Munca lor impresionează prin dăruirea și profesionalismul cu care își îndeplinesc misiunea de salvatori și ar trebui să le mulțumim în fiecare zi pentru asta.

Citeste si: Curs valutar BNR, luni, 13 septembrie 2021. Cotațiile pentru principalele monede: Euro, Dolar, Lira sterlină și Franc elvețian

Sunt calități de care pompierii români dau dovadă în fiecare intervenție la care sunt solicitați, în țară. Meritele lor sunt recunoscute și de colegii din alte țări cu care au colaborat, cel mai recent exemplu fiind aprecierea de care pompierii din România s-au bucurat în această vară după cele două misiuni de stingere a incendiilor de vegetație din Grecia. Suntem mândri de toți, dragi pompieri! Felicitări și La mulți ani!”, a scris premierul României pe Facebook

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zanni, câștigătorul Survivor România, vorbește deschis despre relații. Cum trebuie să arate femeia perfectă pentru el

Coronavirus România! Au fost raportate aproape 2.000 de cazuri de COVID-19

Complicele lui Gheorghe Dincă ar putea să fie eliberat. Ștefan Risipițeanu este acuzat că ar fi batjocorit-o pe Luiza Melencu

Horoscop Zilnic Marți 21 Septembrie 2021: întreaga perioadă este favorabilă pentru planul profesional și, implicit, pentru cel financiar

Va fi obligatoriu peste tot! E COD ROȘU. DSP a anunțat acum

Irina Tănase, umilința supermă pentru Liviu Dragnea. Cu cine a prins-o fostul lider PSD

Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta i-a făcut-o din 2018!

Ultima lovitură dată de Gică Popescu în sportul românesc: ,,Am investit împreună cu mai mulţi parteneri”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies