14 mai. O zi cu semnificații istorice pentru România

Ce evenimente s-au întâmplat pe data de 14 mai?

Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Data de 14 mai, aduce pentru România câteva evenimente importante. Cosmonautul român, Dumitru Prunariu, devine primul și singurul român care a ieșit din atmosfera pământului, iar un foarte cunoscut scriitor român se naște.

14 mai 1812. Se naște scriitorul Costache Negri 

1536. Românul Nicolaus Olahus editează lucrarea istorică „Hungaria, redactată la Bruxelles. Este prima abordare despre unitățiile de neam și originea latină comună a muntenilor, ardelenilor și moldovenilor.

1643. Ludovic al XIV-lea devine regele Franței, la vârsta de patru ani. A fost numit „ Regele Soare” și și-a asumat statutul după decesul Cardinalului Mazarin. A condus Franța timp de 72 de ani, una dintre cele mai lungi domnii din istoria europeană.

Citeste si: Se împlinesc 40 de ani de la tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea

1686. Se naste fizianul german Daniel Fahrenheit, unul dintre fondatorii termometriei. A introdus scara termometrică cunoscută sub numele „scara Fahrenheit“, și a fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric.

1742. Cronicarul Radu Tempea, autorul „Istoriei sfintei biserici a Șcheilor Brașovului” a decedat. A fost un preot ortodox, profesor și lingvist român. Este cunoscut pentru publicarea la Sibiu, în 1797, a uneia dintre primele gramatici științifice românești.

Citeste si: De ce s-au despărțit Cristina Belciu de Cristian Boureanu: „E ceva ce nicio femeie nu ar trebui să accepte”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

14 mai. O zi cu semnificații istorice pentru România
Scriitorul Costache Negri[Sursa foto: wikipedia.ro]

1812. Se naște scriitorul și omul politic Costache Negri. Mihai Eminescu l-a definit pe Costache Negri ca fiind  unul din cei mai nobili bărbați ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotismși caracterul cel mai dezinteresat, dar și o capacitate extraordinară, căreia-i datorăm, în bună parte, toate actele mari săvârșite în istoria modernă a românilor .

1859. Austria restabilețte relațiile diplomatice cu Principatele Unite.

1954. România a ratificat Converțiile de la Geneva, din data de 12 august 1949, cu privire  la protecția victimelor de război.

14 mai 1981. Dumitru Prunariu zboară pentru prima dată în cosmos

1955. Se înfințează alianța defensivă a opt state comuniste, numită „Pactul de la Varșovia”. Pactul și-a încetat existența pe 3 martie 1991 și a fost în mod oficial dizolvat la întâlnirea de la Praga, pe 1 iulie 1991.

1957. A murit scriitorul roman Camil Petrescu. A debutat în revista  Facla, cu articolul  Femeile și fetele de azi, sub pseudonimul „Raul D”. Unele dintre cele mai cunoscute opera literale fiind „ Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război ”, „ Patul lui Procust  ”, „ Turnul de fildeș” și „Jocul ielelor  ”.

1981. Dumitru Prunariu a devenit primul și singurul roman care a zburat vreodată în spatiul cosmic, unde a stat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Cosmonautul român a efectuat primul zbor la bordul navei Soiuz 40.

14 mai. O zi cu semnificații istorice pentru România
Dumitru Prunariu [Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: Cine este Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu. Au trecut 40 de ani de la misiunea Soyuz 40

1998. A murit cântărețul american Frank Sinatra. Și-a început cariera muzicală împreună cu Harry Jamesși Tommy Dorsey. Sinatra a avut succes ca interpret de muzică ușoară în anii 1940, devenind idolul bobby soxer-ilor. Celebrul cântăreț a câștigat un premiul Oscar și un Glob de aur.

2002. Statele Unite ale Americii a solicitat oficial României, desfășurarea trupelor care au participat la Operațiunea Enduring Freedom din Afganistan. Tot în acest an, președinții Rusiei, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului și Tadijkistanului au decis sa transforme tratatul de securitate colectivă din care fac parte statele lor într-o „organizație internațională” după modelul NATO, în timp ce se aflau la Moscova.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Se împlinesc 40 de ani de la tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea

Fulgy a fost arestat! Momentele de coșmar prin care a trecut fiul Clejanilor: „Am văzut oameni în lanțuri...”

Calendar Creștin Ortodox 21 mai 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nu e bine să faci în această zi

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Informația serii din România: Armata e pregătită! Șeful Statului Major al Apărării a spus clar

Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent”

Experții dezvăluie ce se întâmplă când mori. „Creaturi teribile” până la teoria nebunească deja vu

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies