149 de ani de la moartea lui Avram Iancu! 10 lucruri neștiute despre „Crăișorul munților”

149 de la moartea lui Avram Iancu! Avocatul transilvăneam a murit la data de 10 septembrie 1872.

Autor: Elena Popescu

In articol:

149 de la moartea lui Avram Iancu! Află 10 lucruri mai puțin știute despre ”Crăișorul munților”. Avocatul transilvăneam a murit la data de 10 septembrie 1872. 

Avram Iancu a fost unul dintre principalii eroi ai mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849.

149 de la moartea lui Avram Iancu!

Astăzi, 10 septembrie 2021, se împlinesc 149 de ani de la moartea lui Avram Iancu. Avocatul transilvănean a murit la data de 10 septembrie 1872 în Baia de Criș, Hunedoara, România.

Pe lângă meseria de avocat, Avram Iancu a fost și un revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

Citeste si: Mircea Diaconu, atac fără precedent la politicienii români: "Se duc prin toate fibrele societății, până la directori de grădinițe, numai să fie ceva puși de partid acolo"

Avram Iancu, avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist
Avram Iancu, avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist[Sursa foto: wikipedia.org]

Avram Iancu s-a născut în Munții Apuseni într-o familie de țărani moți înstăriți. Strămoșul lui Avram Iancu a fost Gheorghe Iancu, preot ortodox în satul Vidra de Sus, participant la răscoala lui Horea, potrivit wikipedia.org.

Tatăl lui Avram Iancu, Alisandru, a fost pădurar, apoi jude domenial, iar mama lui Avram Iancu s-a numit Maria Gligor. Familia Iancu a avut doi fii, Ioan și Avram.

Avram Iancu a studiat la Liceul Piarist din Cluj, iar din anul 1844 s-a înscris la Facultatea de Drept din Cluj. În anul 1846, Avram Iancu a încercat să ocupe o funcție administrativă, solicitând să fie primit într-o slujbă de practicant fără salariu, dar cererea sa a fost respinsă de guvernul din Cluj, deoarece provenea dintr-o familie de iobagi.

Citeste si: Gina Pistol și-a luat fiica și-a plecat din casa lui Smiley. Prezentatoarea de la Antena 1 s-a mutat într-un apartament- bzi.ro

Înainte de a izbucni Revoluția pașoptistă din Ungaria și Transilvania, Avram Iancu obținuse un post de cancelist la Târgu Mureș. 

Avram Iancu este unul dintre conducătorii din timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849 și a rămas în istorie ca un simbol al patriotismului şi al jertfei pentru libertate.

Citeste si: Scandalul momentului! Gabriel Liiceanu, acuzații grave la adresa lui Mircea Dinescu: "Apărea golănește în compania tarafului de lăutari..."

Avram Iancu, avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist
Avram Iancu, avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist[Sursa foto: wikipedia.org]

10 lucruri neștiute despre Avram Iancu

Nu se cunoaște data exactă la care s-a născut Avram Iancu, însă se știe că s-a născut în anul 1824.

Postul de cancelist pe care l-a obținut Avram Iancu la acea vreme, este echivalentul postului de jurist din zilele noastre.

Avram Iancu ar fi avut o iubită pe nume Johanna Farkas, cunoscută ca Háni, o adolescentă maghiară din Abrud, mai tânără decât el cu zece ani.

Cele mai multe dintre confruntările în care au fost implicaţi moţii lui Avram Iancu au avut loc în Munţii Apuseni, iar o bătălie importantă a fost consemnată în iunie 1849, la Abrud. Potrivit istoricilor, armata maghiară a fost silită să se retragă din oraş, relatează adevarul.ro.

În decembrie 1849, soldaţii austrieci l-au reţinut pe Avram Iancu în târgul de la Hălmagiu, însă la scurt timp au fost obligaţi să îl elibereze la presiunea românilor, care se aflau în număr mare în acea zi la târg. Soldaţii au pretins că arestarea lui Avram Iancu s-a făcut din greşeală.

În vara anului 1852, Avram Iancu a refuzat să se prezinte în fața împăratul Franz Joseph, care era în vizită în Transilvania, iar motivul nu este cunoscut.

Citeste si: Povestea casei inscripționate pe bancnota de 10 lei. Locuința poate fi vizitată la Muzeul "Astra", din Sibiu

După anul 1852, Avram Iancu a ieşit din viaţa publică, iar istoricii români susţin că acesta a căzut într-o depresie profundă: ”Mintea i se împăienjeni de durere, iar figura lui câştigă încetul cu încetul expresia dureroasă şi cruntă a eroilor distruşi de puterea covârşitoare a unei idei, pe care realităţile vremii o refuzaseră deocamdată”, îl descria istoricul Nicolae Buta, în 1924. În momentele sale de luciditate Iancu spunea adesea: ” Eu nu mai sunt Iancu, eu sunt umbra lui. Iancu e mort”.

Avram Iancu a trăit în depresie în ultima perioadă a vieții sale, iar când starea de sănătate i s-a agravat, a fost internat la spitalul din Baia de Criş, judeţul Hunedoara.

Avram Iancu a murit în dimineaţa zilei de 10 septembrie 1872, pe prispa casei unui localnic din Baia de Criş. Potrivit istoricilor, Avram Iancu avea asupra lui o năframă, un fluier din lemn de cireş şi o jalbă către împăratul austriac Franz Joseph, unsă şi mototolită, pe care nu a trimis-o niciodată destinatarului.

Se spune că moartea lui Avram Iancu a survenit în urma unei hemoragii.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Vlad, sezonul 4, PROGRAM TV. Vezi care sunt zilele de difuzare ale serialului produs în România

Când are loc finala Splash! Vedete la apă 2021? Vezi cine sunt vedetele care vor concura în marea finală

PROGRAM TV „Bravo, ai stil! Celebrities” 2021. În ce zile și la ce ore este difuzată emisiunea despre stil

Horoscopul lunii Noiembrie pentru toate zodiile

Klaus Iohannis este în pericol! Dragnea aruncă bomba! "Îi va face rău"

Corina Bilcon RUPE TĂCEREA pentru prima dată! Ce a spus aceasta despre Anamaria Prodan! Este UMILINȚA SUPREMĂ

Liviu Dragnea este DEVASTAT. A ajuns să primească ”alocație” din partea Irinucăi. Fostul LIDER PSD; la sapă de lemn

Chin nesfârșit pentru o mare campioană a României: ”Izolare și abuz de medicamente. Simt că-mi pleznește inima și nu mai pot merge”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies