16 paturi ultraperformante de ATI stau nefolosite la Spitalul C.F Witting! „Nu există personal”

Medicii din spital spun că au aparatură de milioane de euro, dar nu o pot folosi din cauză că nu este personal suficient.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Caz incredibil la un spital din Capitală! Într-o perioadă în care țara noastră are nevoie de locuri libere la ATI ca de aer, 16 paturi speciale pentru Terapie Intensivă de la Spitalul C.F

Witting, spital devenit suport COVID, stau nefolosite din data de 15 ianuarie 2021. Motivul: nu există personal medical care să le folosească. 

Într-un interviu pentru News.ro, medicul Alexandru Gâdea spune că secția ATI COVID are mare nevoie de personal. Acesta a scos la iveală mai multe nereguli care au loc la unitatea medicală! 

Aparatura nefolosită de la Spitalul C.F. Witting
Aparatura nefolosită de la Spitalul C.F. Witting[Sursa foto: News.ro]

Alexandru Gâdea: „ Dacă nu poţi să faci secţie Covid cu niciun pat, trebuie să reînoieşti autorizaţia

Pe hârtie, Spitalul poate trata cazuri grave de COVID-19, în realitate lucrurile stau cu totul diferit. Se pare că deși există aparatura necesară pentru a îngriji bolnavii pe secția de Terapie Intensivă, personalul lipsește cu desăvârșire. 

Citeste si: Florin Cîțu, despre secțiile ATI arhipline: „Ministerul Sănătății să vină cu soluții, să crească numărul la 1.600”

Spitalul Witting a devenit spital suport Covid pe 24 iulie 2020. Autorizaţia sanitară de funcţionare, deci pe spital suport Covid, a fost obţinută ulterior funcţionării spitalului ca spital suport Covid, deci să trateze numai pacienţi infectaţi covid a fost obţinută pe 19 august 2020. Acolo scria clar că Spitalul Witting trebuie să aibă funcţionale 6 paturi de ATI. Aceste paturi nu au funcţionat decât începând cu 3 octombrie 2020, ca urmare a eforturilor pe care le-au făcut câţiva doctori de la spitalul Witting.

Cu chiu cu vai, s-a putut funcţionaliza secţia de ATI, sunt documente oficiale, la 3 octombrie 2020 cu 6 paturi de ATI, ulterior cu 8 paturi.

Citeste si: Corina Chiriac, distrusă! Cum a reacţionat după ce a aflat de Monica Anghel. "Doamne, ce trist...- bzi.ro

Totuşi, managerul şi DSP-ul fac o nouă autorizaţie sanitară de funcţionare pe 22 octombrie, în care spitalul, din punctul de vedere al ATI-ului, trebuia să funcţioneze cu 16 paturi de ATI.

Care este problema acestor 16 paturi? Acesta este numărul de paturi pe care Spitalul Witting îl avea dinainte de a deveni suport Covid şi care a primit în iunie 2020 o investiţie formidabilă de peste 2 milioane de euro, în sensul că toate au fost înnoite, dotate cu 16 ventilatoare, 16 work flow- uri, în ideea că o să-l pună ca spital suport Covid.

Din 15 ianuarie, nu a mai funcţionat niciunul. De ce? Pentru că paturile de ATI nu pot funcţiona băgate în priză, ca şi cum ar fi un fierbător, o maşină de spălat, ele trebuie întreţinute şi deservite de persoanl medical, de doctori, pe care Spitalul Witting nu i-a avut niciodată. Are doar 3 doctori angajaţi la ATI, dintre care doar 2 apţi, iar al treilea este apt condiţionat. Paturile de ATI în Witting pot funcţiona doar prin detaşare de 5-6 medici, ca să poată să funcţioneze paturi de ATI Covid.

Pentru paturile de ATI care nu erau Covid, erau suficienţi 3 doctori. Pentru operaţiile care se făceau aici, înainte erau suficienţi trei medici de ATI, dar pentru paturile Covid sunt necesari mult mai mulţi medici anestezişti, cel puţin 6, 7, pentru 6, 7 paturi, sunt alte normative de personal. Din 15 ianuarie, nu a mai funcţionat niciun pat de ATI pentru că aceste detaşări de doctori ATI-şti nu au mai fost făcute în Spitalul Witting.

Dacă nu poţi să faci secţie Covid cu niciun pat, trebuie să reînoieşti autorizaţia, să spui că nu am cu ce, o autorizaţie în care să nu mai fie paturi de ATI, s-a mers pe burtă, în care autorizaţia nu concordă cu realitatea, iar acum, când situaţia generală impune necesitatea unor paturi noi de ATI, nu există personal", a declarat Alexandru Gâdea, pentru sursa citată. 

Aparatura nefolosită de la Spitalul C.F. Witting
Aparatura nefolosită de la Spitalul C.F. Witting[Sursa foto: News.ro]

Laurențiu Ungurianu: „Rămânem cu aparatură de milioane de euro achiziţionată, medicii noştri sunt detaşaţi prin diverse alte locuri"

Medic primar de chirurgie generală la Spitalul C.F. Witting, Laurențiu Ungurianu, spune că specialiștii din cadrul unității sanitare sunt detașați în alte spitale, iar din această cauză se confruntă cu o criză de personal. 

Citeste si: Situație critică la spitalul din Craiova! Doi pacienți bolnavi de COVID-19 au murit în timp ce așteptau eliberarea unui pat la ATI

„Şi pentru mine este un mare semn de întrebare de ce aceste paturi nu sunt funcţionale, de ce această achiziţie s-a făcut dacă nu există personal, de ce totuşi după ce s-a făcut nu a fost adus personalul necesar, de ce totuşi în continuare s-a putut deschide după o intervenţie la nivelul prim-ministrului, cu detaşări, detaşările au scăzut progresiv din lună în lună până când nu au mai fost şi în 15 ianuarie secţia s-a închis.

La acest moment, atât secţia de ATI cât şi secţia de chirurgie şi blocul operator- care nu au fost deschise niciodată de când spitalul este în Covid, cu excepţia celor trei luni şi jumătate cât a fost deschisă secţia ATI- sunt şi acum închise, în ciuda unui aviz de la DSP care prevede că există o secţie de ATI cu 16 locuri la spitalul Witting, în ciuda faptului că există un memoriu prin care secţia de chirurgie şi blocul operator pot fi redeschise, dar nu s-a reuşit un control adecvat la faţa locului al membrilor DSP care să avizeze aceste circuite. În ciuda faptului că a mai existat un memoriu, această secţie nu s-a dorit nicicum a fi operaţionalizată, memoriul a prevăzut o structură mixtă a spitalului, Covid/non Covid, nu a fost avizată de DSP, toată documentaţia a rămas la Ministerul Sănătăţii.

Având în vedere că paturile de ATI nu mai ajung, devin insuficiente, în ciuda faptului că s-a putut funcţionaliza într-un anumit timp, rămânem în continuare cu aceste paturi nefuncţionale, aparatură de milioane de euro achiziţionată, medicii noştri sunt detaşaţi prin diverse alte locuri, caravane mobile, la Matei Balş, în condiţiile în care am putea avea o asistenţă net superioară din punctul de vedere al calităţii în această secţie bine dotată, modernizată, avem şi radiologie, şi laborator de microbiologie", a declarat pentru News.ro medicul Ungurianu.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Incendiu puternic la un spital din Bangaldesh! Trei pacienți cu coronavirus au murit

România, în stare de alertă! Circulația după ora 22 în afara locuinței interzisă, secțiile ATI din unitățile COVID-19 pline ochi! Ce spun autoritățile

Reacția reprezentanților Spitalului Județean Sibiu, după ce un fost asistent i-a acuzat că aplicau rele tratamente bolnavilor de COVID-19

Horoscopul banilor pentru luna Octombrie

VESTE ȘOC despre Andreea Marin! Anunțul cumplit venit în TOIUL NOPȚII

DIVORȚUL SECOLULUI în showbiz! Păreau cuplul perfect. Nimeni nu și-a imaginat că EL o îneală cu o bombă sexy

Palma teribilă dată de Ceaușescu Uniunii Sovietice! Cum a sfidat pumnul de fier sovietic. VIDEO

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies