16 septembrie – Ziua Protecției Stratului de Ozon

16 septembrie, Ziua Protecției stratului de ozon, scutul care apără Pământul de razele ultraviolete

Distribuie pe:

Autor: R.L.

16 septembrie ziua protectiei stratului de ozon
16 septembrie ziua internationala a protectiei stratului de ozon


In articol:

Ziua de 16 septembrie a fost declarată Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon. Adunarea generală a ONU a proclamat această dată Ziua protecției stratului de ozon, pentru a proteja scutul de gaz care apără Pământul de acțiunea radiațiilor ultraviolete ale Soarelui.

Stratul de ozon absoarbe între 93 și 99 la sută din razele ultraviolete emise de Soare, ultraviolete care pot provoca grave afecțiuni ale pielii.

Citeste si: Marius de la Puterea Dragostei este devastat! „Are tumoră pe creier...” - evz.ro

16 septembrie – Ziua Protecției Stratului de Ozon

În 1985, a fost descoperită o gaură în stratul protector de ozon, într-o regiune situată deasupra Polului Sud, iar câțiva ani mai târziu, în 1987, a fost semnat Protocolul de la Montreal, pentru a fi ținute sub control emisiile de substanțe chimice care pot distruge acest scut fragil care ne protejează de razele nocive ale soarelui.

Pe 16 septembrie 1987, ONU și 45 de state au semnat Protocolul de la Montreal, document care urmărește interzicerea substanțelor care duc la distrugerea stratului de ozon. Acest protocol de la Montreal a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 1989, iar de-a lungul timpului i s-au adăugat patru noi amendamente: Londra (1990), Copenhaga (1992), Montreal (1997) și Beijing (1999).

Ziua de 16 septembrie a devenit Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon, iar în lume sunt organizate evenimente care atrag atenția asupra importanței scutului de gaz care protejează Pământul și oamenii de razele nocive ale soarelui.

Tema în 2019 a Zilei internationale pentru protecția stratului de ozon se numește "32 de ani și vindecare", la 32 de ani de la semnarea Protocolului de la Montreal (32 Years and Healing). Diminuarea stratului de ozon poate provoca mari probleme și afecțiuni grave nu doar la nivelul pielii, ci și la nivelul ochilor, precum cataractă, și al altor organe.


Citește și:

Bilanț Covid-19, 22 septembrie! 45 de persoane au murit în ultimele 24 de ore

Cele mai noi declarații despre starea de sănătate a legendei Michael Schumacher, pilotul de F1 care a suferit un grav accident la schi

O tânără din București a fost jefuită și violată de un bărbat care s-a cățărat pe bloc! Individul a intrat pe geam

Metroul din Drumul Taberei se va închide, la scurt timp de la inaugurare! Care este motivul: "Au început să apară primele defecţiuni..."

Poți vota și cu buletinul expirat la alegerile locale! Anunțul făcut de Biroul Electoral Central

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies