16 septembrie – Ziua Protecției Stratului de Ozon

16 septembrie, Ziua Protecției stratului de ozon, scutul care apără Pământul de razele ultraviolete

Distribuie pe:

Autor: R.L.

Ziua de 16 septembrie a fost declarată Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon. Adunarea generală a ONU a proclamat această dată Ziua protecției stratului de ozon, pentru a proteja scutul de gaz care apără Pământul de acțiunea radiațiilor ultraviolete ale Soarelui.

Stratul de ozon absoarbe între 93 și 99 la sută din razele ultraviolete emise de Soare, ultraviolete care pot provoca grave afecțiuni ale pielii.

16 septembrie – Ziua Protecției Stratului de Ozon

În 1985, a fost descoperită o gaură în stratul protector de ozon, într-o regiune situată deasupra Polului Sud, iar câțiva ani mai târziu, în 1987, a fost semnat Protocolul de la Montreal, pentru a fi ținute sub control emisiile de substanțe chimice care pot distruge acest scut fragil care ne protejează de razele nocive ale soarelui.

Pe 16 septembrie 1987, ONU și 45 de state au semnat Protocolul de la Montreal, document care urmărește interzicerea substanțelor care duc la distrugerea stratului de ozon. Acest protocol de la Montreal a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 1989, iar de-a lungul timpului i s-au adăugat patru noi amendamente: Londra (1990), Copenhaga (1992), Montreal (1997) și Beijing (1999).

Ziua de 16 septembrie a devenit Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon, iar în lume sunt organizate evenimente care atrag atenția asupra importanței scutului de gaz care protejează Pământul și oamenii de razele nocive ale soarelui.

Tema în 2019 a Zilei internationale pentru protecția stratului de ozon se numește "32 de ani și vindecare", la 32 de ani de la semnarea Protocolului de la Montreal (32 Years and Healing). Diminuarea stratului de ozon poate provoca mari probleme și afecțiuni grave nu doar la nivelul pielii, ci și la nivelul ochilor, precum cataractă, și al altor organe.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate