
In articol:
Au trecu 164 de ani de la Mica Unire. În anul 1859, a avut loc unirea dintre Țara Românească și Moldova, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
164 de ani de la Mica Unire
În fiecare an, la data de 24 ianuarie românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române, denumită și Mica Unire.
La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn şi al Ţării Româneşti, după ce pe 5 ianuarie 1859 a fost numit domn al Moldovei. Astfel, a s-a înfăptuit unirea celor două Principate Române sub conducerea unui singur domnitor.
Unirea Principatelor Române( Mica Unire) a avut loc în urmă cu 164 de ani, prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.
Acest eveniment reprezintă primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român, din istoria țării noastre.
Citește și: Pe ce dată este echinocțiul de primăvară 2023. Vezi când vine oficial, primăvara astronomică
164 de ani de la Mica Unire. Care este semnificația zilei de 24 ianuarie
Citeste si: “Eu am leșinat.” Oana Lis, mușcată de o haită de 20 de câini- kfetele.ro
Procesul acestei uniri a început odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între 1831-1832 în Muntenia și Moldova, care stipulau necesitatea unificării politice, apoi au urmat acorduri vamale între 1833 și 1835 și lichidarea posturilor vamale între cele două țări începând cu 1 ianuarie 1848, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza și Gheorghe Bibescu.
Ideea unor principate unite a provocat o rezistentă aparte la Viena și la Înalta Poartă.
Oamenii se gândeau că interesele Austriei ar putea fi afectate, dacă acea posibilă unire ar putea cuprinde și Bucovina, pe atunci austriacă, și partea română a Transilvaniei, creând un precedent istoric și pentru Serbia care s-ar putea sprijini pe susținerea Rusiei.
Mica Unire a fost, defapt, un proiect politic al împăratului francez Napoleon III, din două motive de politică externă în favoarea intereselor Franței: în primul rând a fost un proiect antirusesc de-a îngrădi și a pune o barieră în extinderea intereselor rusești, iar în al doilea rând a fost impunerea "principiului națiunii" pentru a submina principiile Congresului de la Viena din 1815, ca armă politică a Austriei.
Semnificația zilei de 24 ianuarie
Ziua de 24 ianuarie este una foarte importantă, din punct de vedere al istoriei României. În urmă cu 164 de ani, Alexandru Ioan Cuza a reușit să formeze un singur stat, prin unirea Moldovei cu Țara Românească. Acest lucru a fost numit Mica Unire.
Datorită evenimentului care a marcat o nouă etapă a țării noastre, ziua de 24 ianuarie este considerată sărbătoare legală, conform unei hotărâri din 2014.
Pe data de 2 iunie 2014, Senatul a doptat proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională.
Citește și: Fazele Lunii Februarie 2023. Vezi pe ce dată apare Luna Plină
164 de ani de la Mica Unire. Care este semnificația zilei de 24 ianuarie
Apoi, pe 3 decembrie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea nr. 171/2014, potrivit căreia autorităţile administraţiei publice locale și centrale pot organiza diferite evenimente și manifestări cultural-artistice pentru a cinsti Ziua Unirii Principatelor Române.
Pe data de 16 decembrie 2014, Traian Băsescu a semnat Decretul nr.901 privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare naţională, publicat în Monitorul Oficial nr. 922/18 decembrie 2014.
Ziua de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire) a fost declarată sărbătoare legală nelucrătoare pe data de 6 septembrie 2016.
Sursa: ro.wikipedia.org ,