
In articol:
- Câte tipuri de aparate dentare există?
- Poți purta un aparat ortodontic peste coroane, fațete sau implanturi dentare?
- Cum atenuezi disconfortul provocat de aparatul dentar?
- Administrarea de medicamente analgezice
- Aplicarea de comprese reci
- Consumul de alimente moi
Aparatul dentar poate fi purtat la orice vârstă și este o soluție excelentă pentru îndreptarea dinților. Dacă te-ai decis să porți un astfel de dispozitiv, probabil că medicul stomatolog ți-a spus deja că primele zile pot fi asociate cu disconfort și dureri în zona orală. Din fericire, există mai multe soluții pentru a calma durerile provocate de aparatul ortodontic. Iată trei dintre aceste metode eficiente.
Câte tipuri de aparate dentare există?
Aparatele ortodontice determină alinierea dinților, astfel încât purtătorul beneficiază de un confort sporit în timpul masticației. Aspectului funcțional i se alătură cel estetic, fiind eliminate anomalii sau malpoziții dentare, spații prea mari între dinți, inclusiv strungăreața (diastemă) sau suprapuneri. De asemenea, aparatul dentar este util în cazuri de malocluzie sau mușcătură incorectă. Un aparat dentar poate fi montat numai pe dinții adulți- nu pe cei de lapte-, suficient de maturizați, iar tratamentul durează în funcție de nevoile specifice ale fiecăruia.
În momentul în care alegi un aparat dentar trebuie să știi că există mai multe tipuri. Astfel, există aparate dentare fixe- formate din brackeți care se cimentează pe dinți și un arc, numit și “sârmă”) care trece prin mijlocul acestora și este prins cu piese elastice-, care pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, de la metal, safir și ceramică ori transparente (incognito).
De asemenea, există aparate dentare mobile, compuse dintr-o placă de material acrilat și piese din sârmă. Aceste aparate pot fi îndepărtate la ora mesei și în timpul periajului dentar.
Poți purta un aparat ortodontic peste coroane, fațete sau implanturi dentare?
Foarte multe persoane au suferit deja diverse tratamente stomatologice înainte de a apela la aparate ortodontice. Mulți se întreabă dacă este posibil de montat un aparat dentar peste fațete, coroane sau implant dentar. Răspunsul este, în general, pozitiv.
Astfel, aparatul dentar fix poate fi plasat pe coroane, dacă acestea au fost montate la rândul lor pe dinți fără nervi. Aparatul dentar mobil poate fi pus peste o coroană, cu condiția ca dintele să fie tratat la nivelul rădăcinii.
Citeste si: Cutremure în România! Anunțul momentului după cutremurul devastator din Turcia- stirilekanald.ro
La fel, fațetele dentare pot fi compatibile cu aparatele dentare, în anumite condiții. Mai precis, dacă se va monta un aparat fix, se recomandă folosirea unui adeziv special pentru brackeți, pentru a nu deteriora fațetele.
În ceea ce privește implantul dentar, trebuie avut în vedere faptul că acesta nu se va putea deplasa din poziția sa, deci specialistul trebuie să adapteze tratamentul ținând cont de acest lucru.
Aparatele dentare invizibile și cele care pot fi îndepărtate sunt însă foarte potrivite pentru persoanele care au fațete și implanturi dentare
Cum atenuezi disconfortul provocat de aparatul dentar?
În cazul în care apare o senzație de disconfort sau chiar de durere după montarea aparatului dentar, există mai multe soluții.
Administrarea de medicamente analgezice
În primele zile după montarea aparatului dentar, poate apărea o senzație de disconfort sau chiar durere ca urmare a inițierii mișcării de deplasare a dinților. Acest tip de durere poate necesita medicamente analgezice, precum paracetamolul, și poate dispărea în câteva zile. Spre deosebire de ibuprofen, care are rol antiinflamator, paracetamolul acționează doar asupra durerii și nu maschează eventualele semne ale unei infecții. Medicul dentist sau farmacistul îți poate oferi recomandări în ceea ce privește dozajul.
Aplicarea de comprese reci
Unele persoane sunt mai sensibile la durere și este posibil să nu fie suficientă administrarea de analgezice. Aplicarea de comprese reci poate fi recomandată, pentru că răceala acționează ca un anestezic. Poți aplica niște comprese cu cuburi de gheață învelite într-un prosop curat.
Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro
De asemenea, pentru a calma durerea, poți bea lichide cu gheață, precum apa sau sucurile de fructe, cu condiția să nu apară o sensibilitate la acestea. Înghețata, sorbetul, supa rece pot, totodată, să amorțească gingiile și să reducă disconfortul.
Consumul de alimente moi
Cel mai probabil, medicul specialist care te tratează te va informa despre regimul alimentar potrivit pentru primele zile ale tratamentului ortodontic. Sunt recomandate alimentele moi, pentru că cele mai tari, precum fructele și legumele crude ori carnea, pot pune o presiune suplimentară asupra dinților. Pe de altă parte, alimentele acide și picante pot irita linia deja suprasolicitată a gingiilor.
În general, la începutul tratamentului ortodontic, pot apărea dureri și jenă. Cu sfaturile de mai sus vei putea trece ușor peste această perioadă. Dacă durerile se prelungesc, cere imediat sfatul medicului curant.
Sursa foto: Freepik