32 de ani de la Revoluția din 1989. Cronologia evenimentelor petrecute în perioada 16 - 27 decembrie 1989 în România

32 de ani de la Revoluția din 1989. Vezi ce evenimente s-au petrecut în decembrie 2021.

Autor: Elena Popescu

In articol:

32 de ani de la Revoluția din 1989. Vezi ce evenimente s-au petrecut în perioada 16- 27 decembrie 1989 în România.

32 de ani de la Revoluția din 1989

Anul acesta se împlinesc 32 de ani de la Revoluția din 1989 în care românii au luptat pentru libertate și au scăpat de tirania regimului comunist.

Revoluția din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate pe teritoriul României, în perioada 15 și 21 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu  și la sfârșitul regimului comunist din România.

Pe 25 decembrie 1989 soții Ceaușescu au fost executați prin împușcare, iar în România s-a instaurat democrația.

Citeste si: Poetul Mircea Dinescu vrea să scoată la licitație puloverul purtat la Revoluție: „Să câştig şi eu măcar ceva”

32 de ani de la Revoluția din 1989

32 de ani de la Revoluția din 1989

[Sursa foto: Shutterstock]

Cronologia evenimentelor petrecute la Revoluția din decembrie 1989

16 decembrie 1989

Citeste si: „Iată definiția perfectă pentru neam prost”. Mihai Morar, reacție dură la adresa lui Culiță Sterp- kfetele.ro

Citeste si: Care a fost motivul divorţului dintre Alexandru Ciucu şi Alina Sorescu? Iată ce a spus designerul despre soţia lui- bzi.ro

 • În data de 16 decembrie 1989 cetățenii au ieșit la protest și au scandat lozinci anticomuniste, iar numărul protestatarilor a devenit din ce în ce mai mare.
 • În Piața Mare din Timișoara apar steaguri cu stema decupată, iar trupele de Miliţie, Securitate şi Armată începe să îi bată pe protestatari.
 • Tot în acea zi apar și primele știri despre revolta populaţiei din Timişoara, la posturile de radio din străinătate.

17 decembrie 1989

 • În acea noapte, Nicolae Ceaușescu a discutat cu generalii Vasile Milea şi Tudor Postelnicu ca să ia măsuri împotriva manifestanţilor de la Timişoara. În acea zi au apărut și primele victime ale Revoluției, 59 de morţi şi câteva sute de răniţi.
 • Tot în acea zi, manifestanţii au ripostat cu pietre şi sticle incendiare. Nicolae Ceauşescu a dat ordin ca militarii să deschidă foc asupra civililor care rispotează.

18 decembrie 1989

 • În acea zi Nicolae Ceauşescu pleacă în Iran, iar graniţele României sunt închise.
 • Totodată, la Timișoara continuă manifestațile, iar un grup de copii şi tineri care cântau colinde şi scandau lozinci anticomuniste pe treptele Catedralei Ortodoxe au fost seceraţi de o rafală trasă dintr-un blindat.
 • Tot în acea zi, Elena Ceaușescu a dat ordin ca 40 dintre cadavrele victimelor de la Timișoara să fie transportate în secret la București, ca mai apoi să fie arse. O altă parte din cadavre au fost îngropate într-o groapă comună.
 • Documentele care conţineau cauza decesului au fost de asemenea distruse, familiilor celor ucişi urmând să li se spună că au fugit în străinătate.

19 decembrie 1989

 • Muncitorii din Timişoara intră în grevă generală, iar manifestanţii scandează „Armata e cu noi!”.

20 decembrie 1989

 • Pe 20 decembrie 1989 a fost creat Frontul Democratic Român, care a proclamat Timişoara drept primul oraş liber din România, s-au eliberat deținuții politici, iar cadavrele victimelor au fost înapoiate familiei pentru a fi înmormântate creștinește.
 • Nicolae Ceauşescu revine din Iran şi organizează o nouă teleconferinţă în care expune implicarea SUA, URSS şi Ungariei în evenimentele petrecute în ultimele zile.

21 decembrie 1989

 • La acea dată au început manifestațiile anticomuniste la Arad, Sibiu, Târgu Mureș, Cluj, Reșița, Făgăraș, Brașov și București.
 • Nicolae Ceauşescu organizează o nouă teleconferinţă cu prim-secretarii Comitetelor judeţene de partid în care le cere să reprime drastic revoltele izbucnite în oraşele din Ardeal.
 • În Bucureşti, revoluţionarii organizează o baricadă umană la sala Dalles, care este respinsă de Armată până lângă hotelul Intercontinental. Forţele militare au eşuat în încercarea de a dispersa mulţimea din acea zonă. Imediat după miezul nopţii, tanchetele au deschis focul asupra demonstranţilor.

22 decembrie 1989

 • Nicolae Ceauşescu organizează o şedinţă-fulger cu câţiva generali, în timpul căreia îl acuză pe generalul Milea de trădare. Generalul Vasile Milea, ministrul Apărării, se împuşcă în sediul CC şi moare câteva ore mai târziu.
 • Soţii Ceauşescu părăsesc clădirea Comitetului Central cu un elicopter, la sugestia generalului Stănculescu.
 • Elicopterul cu care au fugit soţii Ceauşescu aterizează lângă oraşul Titu. Un om de la securitate îl trage pe dreapta pe medicul Nicolae Deca, iar împreună cu soţii Ceauşescu se urcă în automobilul acestuia.
 • Soţii Ceauşescu sunt arestaţi în sediul Miliţiei Judeţene Dâmboviţa de către reprezentanţi ai miliţiei şi armatei.
  ora 18:30: Soţii Ceauşescu ajung în unitatea militară 01417 din Târgovişte, unde vor rămâne sub pază militară până la judecarea şi execuţia lor.
 • La Televiziune se anunţă arestarea soţilor Ceauşescu.

Citeste si: Fuego, mesaj trist în memoria lui Benone Sinulescu! Cum i-a schimbat regretatul artist viața: „Nea Beni a clădit la drumul meu”

32 de ani de la Revoluția din 1989

32 de ani de la Revoluția din 1989

[Sursa foto: Shutterstock]

25 decembrie 1989

 • Începe procesul soţilor Ceauşescu. Soţii Ceauşescu  nu recunosc Tribunalul militar excepţional şi refuză recursul.
 • Sentinţa tribunalului militar excepţional a fost dusă la îndeplinire prin împuşcare, în curtea unităţii militare 01417 din Târgovişte.
 • Crainicul Televiziunii Petre Popescu anunţă procesul şi execuţia soţilor Ceauşescu.
  ostilităţile „teroriştilor” încetează aproape în totalitate.

27 decembrie 1989

 • La Televiziune este difuzat aproape integral procesul soţilor Ceauşescu. Secvenţele în care apărea completul de judecată sunt înlocuite cu stop-cadre pe cei judecaţi. De asemenea, execuţia a fost înlocuită cu fotografii ale cadavrelor celor doi.

Surse: wikipedia.org, enciclopediaromaniei.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

5 profeţii ale părintelui Arsenie Boca despre România. A prezis sfârșitul Ceaușeștilor

Semnificația uluitoare pe care o are prenumele "Benone". Povestea din spatele numelui de botez al unuia dintre cei mai iubiți interpreți ai României

TOP vedete din România care seamănă perfect cu părinții. Pe unele nici nu le deosebești. Monica Bârlădeanu și mama sa zici că sunt surori!

Urmează o zi cu decizii importante care vor influența viața zodiilor în bine

CASA DE PENSII a făcut anunțul chiar în această SEARĂ! Este informația momentului pentru milioane de români

Logodnica lui lui Culiță Sterp, veste emoționantă: „Abia aștept să ne cunoaștem”

Autostrada Arad-Nădlac, subiect de glume. Panourilor de informare sunt mai degrabă ghicitori. Foto

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies