36 de ani de la moartea lui Mircea Eliade. A scris peste 80 de volume

Cine a fost Mircea Eliade. Ce impact a avut asupra literaturii și religiei române.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Mircea Eliade a fost un istoric religios, scriitor de ficțiune, filosof și profesor român la Universitatea din Chicago. El a fost un interpret de frunte al experienței religioase, care a stabilit paradigme care persistă până în zilele noastre.

Operele sale literare aparțin genurilor fantastice și autobiografice.

36 de ani de la moartea lui Mircea Eliade

Mircea Eliade s-a născut pe 13 martie 1907, la Bucureși, și a fost un scriitor și gânditor român. Filozof și istoric al religiilor, Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor.

Mircea Eliade opere cunoscute

Mircea Eliade este unul dintre oamenii de aur ai României

[Sursa foto: https://www.instagram.com/mircea_eliadescriitorul/]

După terminarea învățămîntului primar la școala de pe strada Mîntuleasa, Eliade devine elev al Colegiului Spiru Haret fiind coleg cu Arșavir Acterian, Haig Acterian, Petre Viforeanu, Constantin Noica și Barbu Brezianu. Devine interesat de științele naturii și de chimie, ca și de occultism și scrie iese scurte pe subiecte entomologice. Unul dintre autorii preferați a fost Honoré de Balzac.

De la mijlocul anilor '30, autorul îmbrățișează ideologia Mișcării Legionare, în cadrul căreia devine un activist cunoscut.

Eliade s-a distanțat ulterior de această atitudine, însă a evitat mereu să se refere la această perioadă critică din tinerețea sa.

Citeste si: 109 de la nașterea lui Nicolae Steinhardt. 10 sfaturi de viață oferite de marele intelectual

Citeste si: De ce s-au despărțit Cristina Belciu de Cristian Boureanu: „E ceva ce nicio femeie nu ar trebui să accepte”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Începând cu anul 1957, Mircea Eliade se stabilește la Chicago, ca profesor de istorie comparată a religiilor la Universitatea "Loyola". 20 de ani mai târziu, Mircea Eliade primește premiul Bordin al Academiei Franceze. Iar în anul 1985 devine Doctor Honoris Causa al Universităţii din Washington.

Ultimii ani din viață au fost grei, din cauza problemelor de sănătate. Mircea Eliade a murit la vârsta de 79 de ani, la 22 aprilie 1986, la Chicago, și a fost incinerat la Capela Rockfeller din Hyde Park.

Mircea Eliade a scris 80 de volume

După o adolescență de studiu intens începând din 1925 adolescentul este aproape unanim recunoscut ca "șef al generației" sale. Încă de la vârsta de 14 ani, începuse să scrie articole de entomologie, care trădează o surprinzătoare imaginație, iar ceva mai târziu, primele romane. Romanul "Gaudeamus", care este partea a doua din "Romanul adolescentului miop", cuprinde informații autobiografice interesante despre prima întâlnire cu viitorul lui profesor de logică și metafizică, Nae Ionescu, care avea să aibă o influență decisivă asupra carierei sale.

După cultura italiană, filosofia indiană devine a doua pasiune a lui Mircea Eliade. Obținând o bursă particulară, începe să studieze limba sanscrită și Yoga cu Surendranath Dasgupta, în Calcutta. Întors la București, își dă doctoratul în filosofie cu o dizertație despre Yoga. În 1933 capătă mare popularitate romanul Maitreyi, bazat pe experiența din India și pe date autobiografice. Pentru români, romanul Maitreyi al lui Mircea Eliade a constituit generații de-a rândul o adevărată încântare. Demn de menționat este faptul că prototipul personajului principal al cărții a trăit cu adevărat, până în 1990, în țara Vedelor și a Upanișadelor. Era fiica lui Surendranath Dasgupta, un filosof indian, și se numea Maitreyi Devi. Tânărul Mircea Eliade avea, când a cunoscut-o, 23 de ani, iar ea 16. Adolescenta scria versuri, apreciate de Rabindranath Tagore, și avea să devină o cunoscută poetă indiană. Întâlnirea dintre Maitreyi Devi și reputatul sanscritolog român Sergiu Al. George, la Calcutta, în 1972, a "declanșat" sc ierea unei noi cărți: Dragostea nu moare.

Citeste si: Află totul despre incinerarea umană. Vezi ce personalități au ales incinerarea în locul înhumării în ciuda controverselor!

Printre  operele cunoscute ale lui Mircea Eliade, reamintim și "Isabel și apele diavolului", "Lumima ce se stinge", "Întoarcerea din rai", "Huliganii", "Șantier", "Domnișoara Christina", "Șarpele", "India" etc.surse: istoria.md

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

El este brazilianul care a cucerit România! Povestea lui merită auzită! “Iubesc muzica tradițională românească” | EXCLUSIV

Preotul Vasile Ioana trage un semnal de alarmă! Care sunt superstițiile pe care românii le respectă, dar reprezintă un păcat? "Sunt prostii" | EXCLUSIV

Telespectatorii, sub magia emisiunii “Jocul cuvintelor cu Dan Negru”; antrenamentul minții, noul hobby al românilor, în fața micului ecran, la Kanal D!

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

ȘI-A DAT DEMISIA! Este cutremur total la Moscova. S-a anunțat chiar acum

Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent”

Vestea cea mare pentru angajați! Transparență totală privind datele de muncă. Legea a fost promulgată azi

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies