4 ani de la moartea Regelui Mihai! Vezi care este boala de care a suferit suveranul

4 ani de la moartea Regelui Mihai. Ultimul rege al României a murit la data de 5 decembrie 2017.

Autor: Alina Petre

In articol:

4 ani de la moartea Regelui Mihai! Vezi câți ani avea regele când a murit învins de o boală necruțătoare, după o perioadă îndelungată de suferință.

4 ani de la moartea Regelui Mihai I

Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, în Sinaia, Muntenia, România și a decedat pe 5 decembrie 2017, în Aubonne, cantonul Vaud, Elveția.

Mihai I a fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930 și, între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

Acesta a moștenit de la naștere titlurile de „Principe al României” și „Principe de Hohenzollern-Sigmaringen”, fiind fiul principelui Carol.

Citește și: 108 ani de la moartea Regelui Carol I al României. Lucruri mai puțin știute despre Principele de Hohenzollern-Sigmaringen

Comemorarea de 4 ani a Regelui Mihai. Vezi  de ce boli a suferit regele

Comemorarea de 4 ani a Regelui Mihai. Vezi de ce boli a suferit regele

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Mihai I, rege de la o vârstă fragedă

Mihai I a obținut prima dată titlul de rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand I, deoarece tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate.

Deoarece Mihai avea doar 6 ani și nu putea guverna, o regență a fost formată din principele Nicolae (al doilea fiu al regelui Ferdinand I și unchiul lui Mihai), patriarhul Miron Cristea și Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație (până la 7 octombrie 1929 când a murit, fiind înlocuit cu Constantin Sărățeanu, consilier la Curtea de Casație).

Citeste si: ”Drăguțul de el.” Oana Roman a făcut publice mesajele cu Marius Elisei. Ce mesaj dur a primit vedeta- kfetele.ro

Jurământul a fost depus în fața parlamentului de noul rege și de regență pe data de 20 iulie 1927. Cea de-a doua domnie a Regelui Mihai a început în septembrie 1940, când Carol al II-lea i-a acordat puteri discreționare generalului Ion Antonescu, care i-a impus să abdice în favoarea fiului său.

Mihai, în vârstă de 18 ani, a fost proclamat rege fără depunerea vreunui jurământ pe constituție (suspendată printr-un decret din 5 septembrie 1940 al regelui Carol al II-lea) și fără votul de aprobare al parlamentului (dizolvat tot prin acel decret și redeschis abia în 1946).

Regele Mihai a depus la 6 septembrie 1940 un jurământ de credință cu următorul cuprins: „Jur credință Națiunii Române. Jur să păzesc cu sfințenie legile Statului. Jur să păzesc și să apăr ființa Statului și integritatea teritoriului României. Așa să-Mi ajute Dumnezeu.”

Citește și: Unde va fi înmormântată Regina Elisabeta a II-a luni. Sicriul Prințului Philip a fost mutat lângă locul de veci al soției sale

Regele Mihai a fost obligat să abdice, la 30 decembrie 1947, la întoarcerea sa din Anglia, fiind amenințat și intimidat. Actul abdicării nu a fost niciodată sancționat de Parlament.

După Revoluția din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară, cu excepția Paștelui din 1992, când a atras mulțimi entuziaste venite să-l vadă. De-abia sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, și-a primit înapoi cetățenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate și o parte din proprietăți.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Regele Mihai a ținut un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului României.

În martie 2016, a fost anunțată îmbolnăvirea Regelui Mihai de cancer și retragerea din viața publică.

În data de 5 decembrie 2017, la ora 13:00, regele s-a stins din viață în urma unei suferințe îndelungate (leucemie și cancer de piele), în locuința particulară din Aubonne, Elveția.

Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, alături de regina Ana, care fusese înmormântată tot aici pe 13 august 2016.

Citește și: Charles al III-lea este noul Rege al Regatului Unit. Cine au fost ceilalți doi monarhi ce au purtat același nume ca deținătorul actual al Coroanei Regale

Comemorarea de 4 ani a Regelui Mihai. Vezi  de ce boli a suferit regele

Comemorarea de 4 ani a Regelui Mihai. Vezi de ce boli a suferit regele

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Lucruri mai puțin știute despre Regele Mihai I

  • Regele Mihai a practicat diverse meserii după ce a abdicat, între care pilot de încercare la o firmă americană cu sediul în Elveția și broker, reprezentând o casă greco-americană din Wall Street.
  • Regele Mihai și-a modificat numele. Deoarece numele său înscris în actul de naștere era Mihai, fără altă precizare, și-a adăugat în cartea de identitate și pe cel de România, devenind Mihai de România. 
  • La împărțirea averii tatălui său, Regele Mihai a recuperat doar un tablou „care mă reprezenta pe mine la vânătoare”.
  • În decembrie 1990, regele a revenit în țară fără aprobarea guvernului și a fost blocat pe autostrada București-Pitești, în timp ce se îndrepta spre Curtea de Argeș, fiind întors pe aeroportul Otopeni și izgonit din țară.

Surse: istorie-pe-scurt.ro, ro.wikipedia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Nenorocirile aduse de războiul dintre Rusia și Ucraina au dus-o la disperare pe o refugiată! Femeia și-a pus capăt zilelor, într-o pensiune din Băile Olănești. Soțul și fiul ei...

Charles al III-lea este noul Rege al Regatului Unit. Cine au fost ceilalți doi monarhi ce au purtat același nume ca deținătorul actual al Coroanei Regale

Regele Mihai ar fi împlinit azi 101 ani. Vezi tot ce nu știai despre viața Majestății Sale

Când apare filmul Matrix 4 în cinematografe. Lansarea a întârziat un an

Vladimir Putin e PE MOARTE! E cutremur total la MOSCOVA. Medicii au...

”În felul ăsta descoperă oamenii cât de ciudat sunt.” Mădălin Ionescu, declarații despre artista cu care ar fi făcut marele pas, dacă Cristina Șișcanu nu apărea în viața lui

Alertă pentru părinți și elevi! Brambureală totală cu vacanțele

Regele Mihai ar fi împlinit azi 101 ani. Vezi tot ce nu știai despre viața Majestății Sale

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies