4 criterii pentru alegerea centralei termice electrice

O centrala termica este o investitie majora, astfel ca trebuie sa iei in calcul fiecare aspect atunci cand te gandesti sa cumperi o centrala noua.

Distribuie pe:

Centrala termica electrica este alegerea potrivita daca nu poti opta pentru o centrala pe lemne sau pentru una pe gaz. Daca vei tine cont de urmatoarele criterii, alegerea pe care urmeaza sa o faci va fi una mult mai usoara.

Principiul de functionare - in condensare sau conventional?

Daca nu dispui de un buget considerabil, dar vrei sa achizitionezi o centrala electrică, varianta conventionala este alegerea ideala. O centrala electrica conventionala are un pret mai redus de cumparare si ofera un randament termic cuprins intre 90-95%. Pe de alta parte, daca vrei sa mizezi pe eficienta, trebuie sa te gandesti sa cumperi o centrala termica in condensare, care confera un randament termic de 99% la un pret mult mai ridicat comparativ cu o centrala electrica conventionala.

Puterea termica nominala

Cand vine vorba de eficienta centralei, trebuie sa fii atent la puterea termica nominala pe care aceasta o ofera. Pentru a face alegerea corecta, trebuie sa inmultesti spatiul fiecarei camere pentru a obtine volumul de incalzit al locuintei. Aceasta valoare trebuie corelata cu gradul de izolare termica a locuintei. Asadar, pentru o locuinta veche neizolata termic, vei avea nevoie de 60 de wati pentru a incalzi un metru cub de aer. In timp ce, pentru locuintele vechi izolate termic, 50 de wati vor fi suficienti pentru a incalzi spatiul. Dar, daca locuiesti intr-un apartament nou, izolat termic, cu doar 40 de wati vei putea sa incalzesti pana la 70 de metri patrati.

Brandul centralei termice electrice

Brandul care produce centrala electrica pe care vrei sa o cumperi este important. Daca vrei sa alegi o centrala electrica eficienta, vei fi nevoit sa scoti mai multi bani din buzunar.  Iar in acest caz, producatorii precum Bosch sau Vaillant ofera o gama variata pe produse de calitate. La polul opus, producatorii ca Romstal si Ecotermal sunt cunoscuti pentru centralele electrice de calitate destinate celor cu bugete mai reduse.

Functia de protectie la inghet

Pentru a evita neplacerile provocate de eventualele probleme cu centrala electrica, expertii recomanda achizitionarea unei centrala care ofera functia de protectie la inghet. Aceasta functie iti va oferi liberatate totala in ceea ce priveste pozitionarea centralei in locuinta. Astfel ca vei putea chiar sa o montezi si pe balcon, chiar daca iarna temperaturile vor scadea sub zero grade. O centrala electrica cu functia de protectia la inghet va avea o dura de viata prelungita, iar problemele cu aceasta vor fi minime.

Asadar, daca vrei sa cumperi o centrala termica electrica pentru casa trebuie sa tii cont de mai multe aspecte pentru a face cea mai buna alegere. Tipul de centrala electrica, puterea termica nominala, brandul producator sau functiile suplimentare sunt cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont inainte de momentul achizitiei.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
P