41 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, Dumitru Prunariu, cu nava Soiuz-40

În urmă cu 41 de ani, Dumitru Prunariu devenea primul român care a zburat în spațiu!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Astăzi, 14 mai 2022, se împlinesc 41 de ani de când Dumitru Prunariu devenea primul român care a zburat în spațiu, cu nava Soiuz-40.

Vezi detalii inedite de la marele eveniment petrecut la data de 14 mai 1981!

41 de ani de când Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat în spațiu

La data de 14 mai 2022 se împlinesc 41 de ani de când Dumitru Prunariu a devenit primul și singurul român care a zburat în spațiu. În cadrul misiunii Soiuz-40, efectuată în perioada 14- 22 mai 1981, cosmonautul român a petrecut în spațiul cosmic șapte zile, 20 de ore și 42 de minute. Potrivit digi24.ro, misiunea spațială s-a desfășurat la bordul navei cosmice sovietice Soiuz-40 și al stației orbitale de cercetare științifică Salyut-6.

41 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, Dumitru Prunariu, cu nava Soiuz-40

41 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, Dumitru Prunariu, cu nava Soiuz-40

[Sursa foto: Facebook Dumitru-Dorin Prunariu]

Astfel, Dumitru Prunariu a devenit al 103-lea om care a zburat în spațiu, în urmă cu 41 de ani. Tot atunci, a mai avut loc o premieră, și anume, România a devenit al 11-lea stat din lume care a avut proprii cosmonauți sau astronauți.

Citeste si: Ce nu ai voie să faci pe 21 mai 2022 de Constantin și Elena- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cosmonautul român nu a participat singur la misiunea Soiuz-40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”, ci împreună cu Leonid Popov, un cosmonaut sovietic de origine ucraineană, după cum însuși Dumitru Prunariu a declarat pentru digi24.ro:

„Cu mine a zburat Leonid Popov. El era comandantul navei. Avea o experiență vastă în domeniul zborurilor cosmice. Cu un an înainte de a zbura cu mine, efectuase un zbor de jumătate de an la bordul aceleași stații orbitale, Salyut-6, pe care o cunoștea pe dinafară.”

Citeste si: Neil Armstrong ar fi împlinit astăzi, 5 august, 91 de ani. A fost primul om care a pășit pe Lună

Nava Soiuz-40 a decolat de pe cosmodromul Baikonur, cel mai vechi și mai mare cosmodrom din lume

Dumitru Prunariu alături de cosmonautul experimentat Leonid Popov au decolat cu nava Soiuz-40 de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, cel mai vechi și mai mare cosmodrom din lume. Potrivit lui Dumitru Prunariu, pregătirea pentru zbor a început în luna martie a anului 1978, în "Orăşelul Stelar", situat la câţiva kilometri de Moscova, împreună cu candidaţi-cosmonauţi din alte cinci ţări. Românul a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spaţial româno-sovietic, alături de sovieticul Popov.

Citeste si: Fiul cosmonautului Dumitru Prunariu a devenit șef la TAROM

Seara de 14 mai 1981 avea să devină un moment istoric, întrucât atunci un autobuz special i-a adus pe cei doi cosmonauţi din echipajul principal, echipaţi pentru zbor, către Platforma 17 de la cosmodromul Baikonur. La ora 20:17 minute, ora României, de pe cosmodromul Baikonur, a fost lansată racheta purtătoare cu nava cosmică Soiuz-40 (în greutate totală de 300 tone), avându-i la bord pe cei doi cosmonauți aleși pentru misiune. Potrivit radioromânia.ro, după doar 8 minute și 50 de secunde, nava cosmică se desprindea de ultima treaptă a rachetei purtătoare, aflându-se deja la 220 km altitudine și aproximativ 3.000 km de punctul de lansare.

 

Surse: digi24.ro, radioromânia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce avere are Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român! Pe 14 mai s-au împlinit 39 de ani de la zborul său în spațiu

Dupa divort, fosta nora a lui Dumitru Prunariu a pierdut un proces cu televiziunea publica!  Angajata in echipa emisiunii Corinei Danila, Codruta a trebuit sa returneze TVR suma...

Se deschide cel mai mare muzeu de astronomie din lume. Acesta este inaugurat vineri, 16 iulie, în Shanghai

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Informație de ultima oră! România, decizia momentului în plin război (DOCUMENT)

Câţi bani a cheltuit Bianca Drăgușanu pentru un eveniment! „Doar una dintre brăţările mele a costat 36.000 euro”

Legătura dintre Ceaușescu și Putin. Buncărele celor doi dictatori și moartea sub zidul WC-ului

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies