41 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, Dumitru Prunariu, cu nava Soiuz-40

În urmă cu 41 de ani, Dumitru Prunariu devenea primul român care a zburat în spațiu!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Astăzi, 14 mai 2022, se împlinesc 41 de ani de când Dumitru Prunariu devenea primul român care a zburat în spațiu, cu nava Soiuz-40.

Vezi detalii inedite de la marele eveniment petrecut la data de 14 mai 1981!

41 de ani de când Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat în spațiu

La data de 14 mai 2022 se împlinesc 41 de ani de când Dumitru Prunariu a devenit primul și singurul român care a zburat în spațiu. În cadrul misiunii Soiuz-40, efectuată în perioada 14- 22 mai 1981, cosmonautul român a petrecut în spațiul cosmic șapte zile, 20 de ore și 42 de minute. Potrivit digi24.ro, misiunea spațială s-a desfășurat la bordul navei cosmice sovietice Soiuz-40 și al stației orbitale de cercetare științifică Salyut-6.

41 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, Dumitru Prunariu, cu nava Soiuz-40

41 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, Dumitru Prunariu, cu nava Soiuz-40

[Sursa foto: Facebook Dumitru-Dorin Prunariu]

Astfel, Dumitru Prunariu a devenit al 103-lea om care a zburat în spațiu, în urmă cu 41 de ani. Tot atunci, a mai avut loc o premieră, și anume, România a devenit al 11-lea stat din lume care a avut proprii cosmonauți sau astronauți.

Citeste si: Bani în plus pentru femeile ieșite la pensie! Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi sumele în conturi- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cosmonautul român nu a participat singur la misiunea Soiuz-40 din cadrul programului spațial „Intercosmos”, ci împreună cu Leonid Popov, un cosmonaut sovietic de origine ucraineană, după cum însuși Dumitru Prunariu a declarat pentru digi24.ro:

„Cu mine a zburat Leonid Popov. El era comandantul navei. Avea o experiență vastă în domeniul zborurilor cosmice. Cu un an înainte de a zbura cu mine, efectuase un zbor de jumătate de an la bordul aceleași stații orbitale, Salyut-6, pe care o cunoștea pe dinafară.”

Citeste si: Neil Armstrong ar fi împlinit astăzi, 5 august, 91 de ani. A fost primul om care a pășit pe Lună

Nava Soiuz-40 a decolat de pe cosmodromul Baikonur, cel mai vechi și mai mare cosmodrom din lume

Dumitru Prunariu alături de cosmonautul experimentat Leonid Popov au decolat cu nava Soiuz-40 de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, cel mai vechi și mai mare cosmodrom din lume. Potrivit lui Dumitru Prunariu, pregătirea pentru zbor a început în luna martie a anului 1978, în "Orăşelul Stelar", situat la câţiva kilometri de Moscova, împreună cu candidaţi-cosmonauţi din alte cinci ţări. Românul a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spaţial româno-sovietic, alături de sovieticul Popov.

Citeste si: Fiul cosmonautului Dumitru Prunariu a devenit șef la TAROM

Seara de 14 mai 1981 avea să devină un moment istoric, întrucât atunci un autobuz special i-a adus pe cei doi cosmonauţi din echipajul principal, echipaţi pentru zbor, către Platforma 17 de la cosmodromul Baikonur. La ora 20:17 minute, ora României, de pe cosmodromul Baikonur, a fost lansată racheta purtătoare cu nava cosmică Soiuz-40 (în greutate totală de 300 tone), avându-i la bord pe cei doi cosmonauți aleși pentru misiune. Potrivit radioromânia.ro, după doar 8 minute și 50 de secunde, nava cosmică se desprindea de ultima treaptă a rachetei purtătoare, aflându-se deja la 220 km altitudine și aproximativ 3.000 km de punctul de lansare.

 

Surse: digi24.ro, radioromânia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce avere are Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român! Pe 14 mai s-au împlinit 39 de ani de la zborul său în spațiu

Dupa divort, fosta nora a lui Dumitru Prunariu a pierdut un proces cu televiziunea publica!  Angajata in echipa emisiunii Corinei Danila, Codruta a trebuit sa returneze TVR suma...

Se deschide cel mai mare muzeu de astronomie din lume. Acesta este inaugurat vineri, 16 iulie, în Shanghai

Top 3 cele mai prefăcute zodii

Vestea dimineții despre ELENA UDREA. Anunțul cutremurător venit chiar acum

Superba vedetă de la noi a născut în mare secret un băiețel! Artista a ținut secretă toată sarcina

Este obligatoriu pentru cei născuţi înainte de 1962! Ce trebuie să facă aceşti români

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies