43 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Este pregătită România pentru o astfel de catastrofă?

Astăzi se împlinesc 43 de ani de la cutremurul din 1977, o catastrofă care a lăsat urme adânci în inima celor care au trăit pe propia piele catastrofa.

Autor: A.B.G.

In articol:

În seara zilei de 4 martie 1977, la ora 21:22, România era zguduită de un cutremur care a făcut ravagii în toată țara.

Cutremurul de 7,4 grade pe scara Richter care a durat 55 de secunde a trasnformat Bucureștiul într-o adunătură de cărămizi și moloz.

Oameni panicați care sunau la 061, numărul pentru situații de urgență de atunci, câini care lătrau, iar țipetele se auzeau de peste tot, aceasta era atmosfera din seara de 4 martie 1977, povestită de cei care au supraviețuit dezastrului. Medici care abia ieșiseră din gardă s-au întors la spital pentru a le acorda primul ajutor celor răniți.

În cutremurul din 1977 și-au pierdut viața mulți oameni, însă niciodată nu s-a știut u exactitate numărul real al morților. Astăzi, după 43 de de ani se știe că au fost declarați oficial 1,570 de morți dintre care 1391 numai din București. În întreaga țară numărul răniților s-a ridicat la 11,300. Cutremurul din 1977 a avut epicentrul în Vrancea și a fost resimțit în Bulgaria, Rep.

Moldova, Ucraina, Serbia.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Citeste si: Fiica din Australia a lui Radu Beligan se roagă pentru stingerea incendiilor devastatoare: “Mă rog din toată inima ca această ploaie binecuvântată să ajungă şi la zonele afectate”

Citeste si: O fetiță de doi ani nu este acceptată la creșă pentru un motiv terifiant: “Ar putea speria alți copii.”

Citeste si: Descoperire socanta la Cernobil! In reactor creste o forma de viata care se hraneste cu radiatii

Este pregătită România anului 2020 pentru o astfel de catastrofă? Avertismentul specialiștilor

Se știe că astfel de catastrofe se întâmplă o dată la un ciclu de ani, iar specialiștii avertisează că există o mare probabilitate ca un mare cutremur să se apropie.

Astfel, în cazul unui eventual cataclism, principalele orașe afectate sunt cele orientate pe axa nord-est, sud-est, care trece prin Vrancea. Aceste orașe sunt București, Focșani, Buzău, dar și Ploiești, Târgoviște, Craiova, Giurgiu, Zimnicea, Galați, Brăila, Iași, Vaslui, Bârlad. Multe clădiri vechi din aceste orașe se vor prăbuși la un cutremur de magnitudinea celui din 1977.

”Am fost șef de șantier, director și am construit sute de blocuri. În primul rând, aș spune că numai Dumnezeu știe când va mai fi un cutremur atât de mare, dar având în vedere istoria, aș face o analiză și aș spune că un seism foarte mare este iminent. În ultimii 200 de ani și până astăzi au fost șapte cutremure mari. Acestea au avut o ciclicitate de circa 40 de ani sau de 60 de ani. Primul seism major a fost în 1738 și a avut magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter. Atunci a căzut Curtea Veche, a căzut o parte a istoriei noastre. Următorul cutremur a fost la aproximativ 60 de ani în 1802. A avut 7,9 grade pe scara Richter. Atunci au murit cel puțin șase oameni, dar trebuie menționat că atunci nu erau clădiri înalte.

La circa 40 de ani diferență, la 1838, a fost un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter. Au murit peste 720 de oameni. La un interval de aproximativ 60 de ani, în 1901, a urmat încă un cutremur mare de 7,2 grade pe scara Richter. La circa 40 de ani distanță, în 1940 a fost marele seism de 7,4 grade pe scara Richter care a avut niște consecințe catastrofale: au fost peste 1000 de morți, jumătate din București a fost pus la pământ, iar orașul Panciu a fost distrus în proporție de 90%. La diferență de 40 de ani, în 1977, am avut iar un mare cutremur de 7,2 grade pe scara Richter și știm cu toții consecințele acestui cutremur. La nouă ani diferență, am avut un cutremur de 7,1 grade și, din păcate, circa 150 de morți. Luând în calcul aceste date, putem spune că în orice moment poate fi un cutremur iminent”, a declarat Marius Marinescu pentru DC News.

Ce blocuri s-ar putea prăbuși în România dacă mâine ar fi un seism de magnitudinea celui din 1977

”S-ar suprapune trei catastrofe: cutremur, incendiu și un tsunami. În București s-ar prăbuși imediat cele aproximativ 400 de blocuri cu bulină roșie. D e asemenea, ar exista posibilitatea să se prăbușească blocurile construite până în 1930 fiindcă la timpul respectiv nu se folosea fier beton la structura de rezistență. Ar putea să se prăbușească o mare parte din cele aproximativ 8.000 de blocuri construite înainte de 1977 fiindcă ele erau calculate să reziste la un cutremur de circa 7 grade pe scara Richter.  Alte blocuri care ar putea fi afectate de seism sunt cele construite în anii '90. De ce? Fiindcă la începutul anilor '90 nu se ținea cont de normativele de rezistență. Mă refer la blocurile care erau construite pentru vânzare. De asemenea, la aceste lucruri se mai suprapun și alte vulnerabilități.  Multe blocuri au stâlpi de rezisență distruși de către agenții economici care și-au mărit spațiile comerciale. O altă vunerabilitate o constituie blocurile zgârie-nori care afectează structura de rezistență a clădirilor din jur.   O altă vulnerabilitate o constituie vibrațiile metroului.  O altă problemă o constituie izvoarele subterane a căror albie a fost deviată de diferite construcții.  O altă problemă este vechimea blocurilor.  Acestea au o durată de servici: blocurile de beton de circa 100 de ani, cele de cărămidă de aproximativ 80 de ani. De asemenea, multe blocuri au fost construite în albia Dâmboviței și a Colentinei, pe un teren nisipos”, a mai zis Marius Marinescu pentru DC News.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Reacții emoționante ale supraviețuitorilor din Colectiv după primele sentințe. Unii cer închisoare pe viață pentru cei vinovați

Tsunami devastator în Indonezia! 280 de oameni şi-au pierdut viaţa, alţi 1000 sunt răniţi! Doi membrii ai formaţiei "Seventeen" şi managerul lor au murit

Cine este romanul mort in prabusirea podului din Italia! Marian Rosca era sofer de TIR si plecase de mai multi ani in Franta

Horoscop 26 Octombrie 2021: astăzi Berbecii investesc o sumă de bani, iar Peștii sunt nevoiți să ia o decizie

ȘOCUL ANULUI despre PFIZER! Ce trebuie să știe, de fapt, femeile

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

DOLIU URIAȘ în ROMÂNIA. A murit cu ZILE. Cu vor fi AFECTAȚI ROMÂNII

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies