5 activitati educative pentru aniversarile copiilor

Educatia realizata dincolo de procesul de invatamant are un rol esential in formarea personalitatii copiilor.

Distribuie pe:

fara descriere

Prin intermediul activitatilor extrascolare, cei mici dobandesc o gandire independenta, toleranta fata de ideile noi sau un comportament creativ. Evenimentele importante din viata micutilor contribuie activ la dezvoltarea caracterului lor. Marcate de multa bucurie, petrecerile aniversare reprezinta un prilej numai bun de a-i educa intr-o maniera distractiva. Aceste actiuni ajuta la cultivarea unui stil de viata civilizat, copiii fiind stimulati sa respecte regulile si pe cei din jur, sa lucreze in echipa si sa isi maximizeze potentialul intelectual. Un cadru informal este excelent pentru invatare, asa ca iti propunem cateva activitati educative pe care le poti aborda atunci cand ii sarbatoresti pe cei mici.

Jocuri de puzzle

Puzzle-uri ofera o multime de beneficii pentru dezvoltarea mentala si cognitiva a copiilor. Aceste jocuri stimuleaza inteligenta, rabdarea, indemanarea sau reflexia si implica perspicacitate si concentrare. Sunt o adevarata provocare pentru micii curiosi care isi doresc sa invete lucruri noi si sa descopere mistere. Rezolvand un puzzle, copiii isi exerseaza abilitatile motorii fine de care are nevoie atunci cand scriu. Jocul solicita aptitudini manuale, capacitate de observare, atentie, intuitie si orientare in spatiu, caracteristici necesare pentru o crestere armonioasa. In cadrul unei petreceri, tenacitatea, socializarea si lucrul in echipa sunt doar unele dintre aspectele pozitive pe care le va deprinde.

Pictura decorativa

Stim cu totii ca pictura reprezinta o varianta extraordinara pentru amplificarea imaginatiei si a creativitatii, precum si pentru libera exprimare a starilor interioare. In cazul copiilor, activitatile artistice contribuie la cresterea capacitatii mentale, imbunatatirea motivatiei, fructificarea talentelor personale, cunoasterea stimei si a increderii in sine. Prin intermediul picturilor decorative, cei mici isi pot descoperi pasiuni si abilitati nestiute.

La evenimentele aniversare, ofera-le celor mici acuarele de la colorit.ro cu ajutorul carora pot picta diferite obiecte, fara o tehnica anume. Pot exersa pe pietre, frunze, hartie sau bucati de lemn, toate materiale deloc costisitoare. Deoarece nu vorbim de o mare precizie, ci mai mult mazgalituri spontane, ii poti indruma catre o pictura decorativa simpla. Tehnica decorarii prin puncte este cea mai comoda, fiind vorba de desenarea liniilor si a formelor dorite doar prin puncte de diferite culori sau dimensiuni.

Scenete

Ce modalitate mai buna pentru perfectionarea deprinderilor artistice ale copiilor decat in cadrul petrecerilor date in cinstea lor?! Cei mici au la dispozitie un teren liber ca sa isi manifeste in voie spiritul de initiativa si sa se afirme conform naturii lor. Cu totii sunt pasionati de personaje din povesti sau eroi din desene animate, asa ca punerea lor in scena starneste bucurie, dar faciliteaza si acumularea de cunostinte. Copiii isi dezvolta astfel spiritul practic, operational, atentia, memoria si limbajul. In plan emotional, acestia invata sa isi stapaneasca emotiile si sa le foloseasca in sens constructiv.

Un decor deosebit, costumatiile speciale sau tinutele de sarbatoare, diversele accesorii utilizate pentru scenete sau fondul muzical ajuta la crearea unor importante valente estetice si educative.

Concursuri de dans

Particularitatile individuale ale copiilor pot fi foarte bine puse in valoare si prin organizarea unor concursuri de dans in cadrul aniversarii. Pe langa faptul ca e important sa stimulezi miscarea prin orice metoda, dansul ofera aripi imaginatiei si entuziasmului. Un concurs intre cei mici va creste spiritul competitiv, initiativa, ambitia si dorinta de a atinge performante. Copiii isi vor imbunatati astfel coordonarea, abilitatile sociale, comportamentul si atitudinea fata de cei din jur. Iar pentru ca totul sa se desfasoare in conformitate cu un concurs real, poti pregati chiar diplome si premii simbolice oferite in baza opiniei unui juriu constituit ad-hoc.

Jocul de-a mima

Mima este un joc grozav pentru orice petrecere. Invitatii pot fi impartiti in doua echipe, iar fiecare membru va scrie o propozitie pe un biletel pe care il impatureste si il pune intr-un bol. Jucatorii vor alege, pe rand, biletele din bolul echipei adverse si vor incerca sa mimeze ceea ce scrie pe acesta, oferind indicii, silabe sau chiar cuvinte. Jocul este perfect pentru a dezvolta abilitatile de comunicare nonverbala, integrarea in grup si lucrul in echipa. Totodata, cei mici isi vor exersa gandirea logica prin incercarile repetate de a rezolva ghicitorile.

Jocurile reprezinta forma dominanta a activitatilor din copilarie. Au un caracter atractiv, cei mici participa la ele de buna voie, cu optimism si daruire, iar procesul educativ survine in mod deliberat. Cu astfel de actiuni, succesul petrecerilor aniversare va fi garantat, iar distractia va conduce la insusirea unor deprinderi frumoase si valoroase in viata.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate