5 cărți de psihologie pentru inițierea în tainele acestei științe

Psihologia este o știință care i-a fascinat pe oameni încă din timpuri străvechi. Acum 2000 de ani, filozofii greci foloseau abstractizarea conceptelor despre sănătate și bunăstare în raport cu fericirea și nevoile oamenilor.

Autor: Ana Maria

După revoluția industrială, din ce în ce mai mulți practicanți ai medicinei aveau întrebări în legătură cu bunăstarea pacienților, care de multe ori își reprimau sentimentele, ceea ce le afecta comportamentul în societate.

Unul dintre acești clinicieni a fost Freud, un neurolog austriac, ce este considerat părintele psihologiei moderne. Spectrul pe care studiile sale l-a acoperit a fost variat: hipnoză, psihoză, anxietate și adicții. Contribuțiile sale cele mai de seamă vizau Teoria Seducției și Interpretarea Viselor. De la Freud până în prezent, mulți psihologi au propus varii teorii despre tratarea celui mai complex organ, creierul uman.

Unul dintre acești psihologi este Carl Jung, care inițial era adeptul lui Freud, dar care mai târziu și-a dezvoltat propria viziune și opinie în raport cu teoriile psihologice. El este cunoscut în special pentru contribuțiile asupra conștiinței colective și ca fondator al psihologiei analitice, ce se diferențiază de teoria psihanalitică a lui Freud prin concepte precum: anima și animus, arhetipurile, extraversie și introversie, individualism și sine, complexe, arhetipul umbrei și sincronicitate.

Ca părinți fondatori ai psihologiei moderne, Freud și Jung au deschis o noua cale științifică și chiar au pionierat unele domenii precum: marketingul, ce se ocupă cu modalitatea în care oamenii iau decizii și felul în care se organizează în societate și în companii. Alte ramuri ale psihologiei includ: psihologia socială, NLP, psihologia copilului, terapia cognitiv comportamentală și psihologia clinică.

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

În acest articol v-am pregătit o serie de cărți de psihologie care să vă inițieze în tainele acestei științe.

Pentru a putea înțelege lexicul complex al psihologiei, vă propunem Dicționarul de psihologie al lui Norbert Sillamy. Norbert, membru distins al societății franceze de psihologie include în acest volum 100 de articole ce oferă informații concise din acest domeniu. Printre articole, dicționarul mai cuprinde informații privind neuropsihiatria, etiologia sau statistica.

Varianta în limba română cuprinde și portretele unora dintre cei mai prestigioși psihologi de la începuturile științei până în prezent.

Psihologia colectiva si analiza eului a lui Freud este o carte de referință atunci când doriți să pătrundeți în tainele psihologiei. Cartea oferă răspunsuri la întrebări precum: Ce înseamnă să fii un conducător și cum poți dirija mulțimile sau Ce influențe exercită un grup asupra formării individualității. Apărută în 1921, cartea este un text fundamental, la granița dintre psihanaliză și psihologie socială, ce face lumină asupra modului în care observăm psihicul uman. Temele principale sunt narcisismul, identificarea, instinctul gregar, hipnoza, idealizarea și iubirea, dar și sugestia și libidoul.

Ce este isteria? de Gisele Revidi oferă răspunsul la o întrebare ce a marcat secole de căutări pentru umanitate. Plecând din antichitate și până în vremurile moderne, Gisele ne propune materiale ce atestă istoria acestei tulburări, care este exclusă din manualele de psihiatrie și psihologie moderne. Autoarea are un stil unic de a documenta și a relata o sinteză clară asupra psihicului uman cu răspunsuri bogate și ilustrații clinice.

Introducere în psihologia lui C.G. Jung de Frieda Fordham oferă o perspectivă unică asupra mitologiei și interpretării comparatistice ale psihologului austriac. Cartea prezintă un inventar impresionant de informații referitoare la filosofie, istoria religiilor, teologie, spiritism, alchimie, magie și simbolistica multor culturi.

Ultima noastră recomandare ține de psihologia modernă, și anume de tehnicile de neuro-programare lingvistică care au rolul de a ne ajuta să atingem succesul prin oprimarea credințelor noastre limitative ce ne îngrădesc progresul. Spiritul neuroprogramarii lingvistice ne introduce în filosofia psihologică ce se dovedește a fi NLP-ul. Acest concept aparține de școala constructivistă de cercetare a științelor cognitive. Unul dintre fondatorii NLP susține că este mai presus de toate o metodologie urmată de o serie de tehnici. În această carte, Michael Hall ne prezintă toți pașii necesari pentru a deveni maeștri practicanți ai acestei ramuri din psihologie.

Sperăm că această selecție îți va oferi un aport și o infuzie sănătoasă de psihologie și că vei parcurge materialele prezentate cu o atenție sporită pentru a reuși să deslușești tainele acestei științe fascinante.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

In aceasta seara, de la ora 20:00, in “Hercai”, Familia Sadoglu, „scoasa” in strada

Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

O vânzătoare de zambile s-a adaptat pandemiei și a găsit o metodă unică de a-și vinde florile cu ocazia zilei de 8 martie

Horoscop Zilnic Luni 8 Martie 2021: Berbecii trebuie să fie atenți, Leii vor fi dați peste cap

Neti Sandu, în stare de ȘOC: A fost o traumă severă. Adevărul despre căsnicia ei

Ceaiul care poate declanșa cancer la colon. Mulți români continuă să-l bea fără să știe la ce se expun. Medicul Laura Ene avertizează

Viață după moarte. O muribundă a simțit lumina caldă care o învăluia încet

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies