5 lucruri INTERZISE in dormitor

Cu siguranta ti s-a intamplat sa nu dormi bine si sa ai nopti intregi de insomnii. One.ro prezinta cateva dintre lucrurile si obiceiurile pe care le ai in dormitor si pe care ar trebui sa le faci in alta camera, pentru a te odihni cum trebuie.

Distribuie pe:

fara descriereTelefonul

Am auzit toate scuzele pentru care îţi ţii telefonul în apropierea patului sau în pat: alarma, ţi-e teamă că nu ai cum să răspunzi la timp la un apel important sau dependenţa de Instagram. Dar sunt mai multe motive pentru care îţi ţii telefonul la îndemână şi, în felul acesta, distrugi calitatea somnului. Cel mai clar motiv: de fiecare dacă cand sună sau vibrează, îţi strică somnul. Dar chiar şi lumina de la telefon poate cauza probleme – lumina albastră artificială, emisă de smartphone-uri şi alte dispozitive electronice afectează hormonul somnului, adică melatonina, şi îţi va fi mai greu să adormi dacă foloseşti telefonul prea aproape de ora de culcare. Lasă-l într-o altă camera – în airplane mode – şi setează alarma ceva mai tare.

Serviciul


Laptop-ul, tableta sau telefonul trebuie interzise în dormitor, chiar şi dacă ai ceva  urgent de rezolvat pentru serviciu. Să-ţi transformi dormitorul într-un birou cu condiţii improvizate înseamnă să-ţi obligi creierul să lucreze când, de fapt, ar trebui să fie condiţionat pe somn. Aproximativ 80% din tinerii profesionişti recunosc că lucrează în pat, dar acest lucru slăbeşte ,,asocierea mentală între dormitor şi somn’’, potrivit Diviziei de Medicină a Somnului Harvard.

Animalele

Sunt mulţi stăpâni de animale de companie care adoră ca prietenii lor cu blană să se ghemuiască în pat, precum probabil eşti şi tu, dar să împarţi patul cu animalul duce doar la întreruperea somnului tău. De fiecare data când animalul se mişcă, latră sau miaună, este foarte probabil să te trezeşti. De fapt, aproximativ 30% din proprietarii de animale de companie care îşi împart patul cu animalele lor se trezesc cel puţin o dată pe noapte, potrivit unei cercetări făcute chiar anul acesta. Animalele de companie aduc în dormitor, de asemenea, praf, polen şi alte lucruri din aventurile lor din timpul zilei. Atfel, rişti să te confrunţi cu eventuale reacţii alergice.

Mâncarea


Da, dejunul luat în pat sună cum nu se poate mai bine, dar firimiturile în pat cu siguranţă nu. Din motive de igienă, mâncarea pur şi simplu nu trebuie să se găsească în dormitor, nu e din aceeaşi poveste cu rutina ta de somn. Pastrează-ţi dormitorul ca pe un loc sacru, unde te duci să te odihneşti!

Cărţile


Chiar şi aceia dintre noi care sunt dedicaţi igienei unui somn bun probabil se cufundă puţin în lectură, înainte de culcare. Dar experţii subliniază mereu că dormitorul este conceput numai şi numai pentru un lucru, şi anume somnul. Activităţile interesante, emoţionale şi solicitante înainte de culcare, inclusiv lectura, pot duce la un somn de slabă calitate. O lectură mică poate fi încă o modalitate bună de a te relaxa înainte să te culci, dar încearcă să faci asta în afara dormitorului.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate