kanald.ro
Diverse
5 substanțe pe care trebuie să le eviți când alegi alimente, cosmetice sau alte produse
Cele mai multe produse alimentare și cosmetice conțin aditivi și alte substanțe sintetice care au scopul de a le conserva, de a le potența culorile sau gusturile, de a le conferi un miros mai savuros sau mai plăcut, după caz, și așa mai departe. Câteva dintre ele sunt inofensive, dar altele, utilizate pe termen lung, pot fi periculoase pentru sănătate și din acest motiv este bine să le eviți. Prin urmare, înainte de a pune în coș orice produs alimentar, suplimente, cosmetice sau orice altceva care intră în contact cu pielea sau organismul tău, este bine să consulți lista cu ingrediente pentru a te pune la adăpost de aceste pericole ascunse.
Sucraloza
Sucraloza, pe care o vei identifica pe etichete și cu E955, este un aditiv alimentar utilizat ca îndulcitor artificial în produse alimentare, băuturi, dar și într-o serie de lichide pentru țigări electronice. Spre deosebire de alți îndulcitori, sucraloza are un gust derivat din zahăr, deci plăcut, însă are în componență și clor și are mai multe efecte secundare, despre care vei găsi detalii aici. Noi menționăm doar câteva dintre ele: balonare, creșterea riscului de sindrom de colon iritabil, poate genera compuși toxici când este încălzită.
Coloranți artificiali
Se regăsesc în alimente de tot felul, băuturi, suplimente și cosmetice. Acești aditivi au potențial cancerigen și au fost asociați cu o serie de tulburări neurologice, în special la copii. Deci, atunci când vezi un desert viu colorat în vitrina unei cofetării, este mai bine să-l eviți, mai ales dacă este pentru copilul tău.
Parabeni
Parabenii sunt conservanți utilizați în produse cosmetice și farmaceutice și au rolul de a preveni degradarea lor prin apariția de bacterii sau ciuperci. Mai mulți parabeni sunt considerați periculoși, pentru că pot influența procesele hormonale din organism și pot provoca reacții alergice. Câțiva dintre ei- izopropilparabenul, izobutilparabenul, fenilparabenul, benzilparabenul și pentilparabenul- sunt interziși în Uniunea Europeană, însă pentru alții, Comisia Europeană a impus praguri ale concentrației maxime admise. Cu alte cuvinte, dacă utilizezi produse fabricate și aprobate în UE, ai garanția că ele sunt sigure, însă dacă îți achiziționezi cosmetice, suplimente sau medicamente din afara spațiului european, atunci este recomandat să citești cu atenție lista
Formaldehida
Este o altă substanță sintetică utilizată în industria cosmetică și se regăsește în special în geluri de curățare, lacuri de unghii sau mascara. Rolul ei este acela de a preveni dezvoltarea bacteriilor, dar formaldehida produce reacții alergice și afectează sistemul imunitar.
Nitriți și nitrați de sodiu
Sunt, în general, folosiți în industria alimentară, la procesarea produselor din carne. Sunt conservanți folosiți pentru a preveni apariția bacteriilor, dar și pentru intensificarea culorilor mezelurilor. Nitriții și nitrații de sodiu produc în organism substanțe cancerigene numite nitrozamine, fiind asociați cu apariția mai multor tipuri de cancer la persoanele care consumă în mod curent produse procesate din carne.