6 întrebări și răspunsuri despre tequila

Niciun spirit nu a suferit o transformare mai mare a imaginii în ultimele două decenii decât tequila.

Autor: Amalia Florea

In articol:

Odată considerată un lichid exclusiv pentru shoturi, tequila este acum apreciată pe bună dreptate ca fiind tipul de băutură cu care doriți să vă petreceți timpul- o băutură care poate

fi amestecată și îmbinată cu calitate și măiestrie. Cu toate acestea, chiar dacă gustul pentru spiritul național al Mexicului s-a răspândit, există încă multe informații subapreciate despre acest uimitor preparat distilat de agave.

De cât timp există tequila?

Rădăcinile tequilei se întind în jurul anului 1000 î.Hr., când primele civilizații din Mesoamerica au început să fermenteze cuve de pulque, o băutură făcută din seva de agave. Secole mai târziu, cuceritorii spanioli au introdus oala de cupru și au dezvoltat un proces de distilare a sucului de agave fermentat- ceea ce a condus la invenția mezcalului, spiritul al cărui tequila este un subset. Spaniolii au construit în cele din urmă distilerii în Tequila (da, există un oraș numit Tequila), în actualul stat mexican Jalisco.

Cum se face?

Tequila este distilata din sucul plantelor de agave Blue Weber, care durează aproximativ opt până la 12 ani pentru a se maturiza.

Plantele sunt recoltate de fermieri pricepuți cunoscuți sub numele de jimadori, care tăie frunzele exterioare ascuțite pentru a obține inima masivă, sau piña, a agavei, care poate cântări între 80 și 200 de kilograme. Acestea sunt apoi coapte sau aburite, transformându-și amidonul în zahăr fermentabil, înainte de a fi măcinate pentru a îndepărta pulpa din sucul dulce și introduse într-un rezervor de fermentare. Urmează adăugarea de drojdie, care mănâncă zahărul, rezultând o substanță care este lăsată să se condenseze.
Sucul fermentat este apoi distilat de două până la trei ori, rezultând tequila albă. Alte forme de tequila sunt create prin îmbătrânirea în butoaie de stejar pentru diferite perioade de timp.

Tequila are într-adevăr propria ei zeiță?

Pentru azteci, planta maguey (agave) era un obiect sacru, folosit pentru a face totul de la îmbrăcăminte la acoperișuri. Agave a fost atât de mult o parte a culturii lor, încât aztecii i-au dedicat plantei o zeiță pe nume Mayahuel.

Conform mitologiei aztece, ea a născut 400 de copii iepure cunoscuți sub numele de Tonochtin din Canton. Unul dintre acestea a fost Techalotl, care simboliza un maniac pe ringul de dans care ar călca pe degetele tuturor.

Câte tipuri de tequila există?

Două! Există tequila 100% albastru agave și tequila mixto. Primul tip este realizat în întregime din planta albastră de agave, fără elemente adăugate de colorare sau îndulcire. Dacă au fost

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

adăugate zahăr sau melasă sau orice alte ingrediente, atunci este un „mixto”. Tequila mixto conține minimum 51% albastru agave, iar restul poate fi compus din alte zaharuri. Băuturile acelea de culoarea chihlimbarului pe care le-ați băut la vârsta de 20 de ani? Este un amestec de tequila, cu aditivi.

Ce înseamnă blanco, reposado și añejo?

Cele două categorii de tequila de mai sus sunt împărțite într-o varietate de stiluri:

1) Blanco (alb): tequila blanco este fie neînvechită, fie ușor îmbătrânită (mai puțin de două luni) în butoaie din oțel inoxidabil sau stejar neutru. Este clară și, potrivit pasionaților, reprezintă „cel mai pur gust al agavei”.

2) Reposado (odihnit): mai întunecată și având o aromă mai profundă, această tequila a fost îmbătrânită timp de cel puțin două luni, dar nu mai mult de un an.

3) Añejo (în vârstă): cel mai întunecat dintre cei trei tipuri, añejo a îmbătrânit cel puțin un an, dar nu mai mult de trei. Are o complexitate mai mare de aromă, cu note de tip whisky din procesul de îmbătrânire, inclusiv vanilie și stejar.

4) Extra Añejo (foarte în vârstă): categoria în creștere extra añejo prezintă tequila care a fost îmbătrânită timp de cel puțin 3 ani în butoaie de stejar.

Există o definiție legală a tequila?

Sigur că da. În 1974, tequila a primit o denumire de origine (AOC), ceea ce înseamnă că poate fi produsă numai în Mexic- în cinci regiuni: Jalisco, Michoacán, Guanajuato, Nayarit și Tamaulipas (ultimele patru înconjoară orașul Tequila).

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscopul zilei, 18 mai 2021. Nativii din zodia Taur fac un pas înainte în relația amoroasă

Calendarul ortodox marți, 18 mai 2021. Ce sfânt este sărbătorit de creștini

Rugăciunea copiilor pentru părinți. Este important să ne rugăm pentru cei care ne-au dat viaţă

Luis Lazarus reacționează, după ce s-a spus că s-a infectat cu noul coronavirus: „Plătiți lumea să se vaccineze”

Veste uriașă pentru cei vaccinați cu Pfizer! E bomba momentului. Specialiștii au zis adevărul. Cât e de mare riscul

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

În Germania se anunță un cutremur politic. Uniunea Europeană va fi înlocuită cu o „Republică Federală Europeană”?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies