6 Lucruri de care să ții cont înainte de a lua un credit rapid

Creditele rapide nu se bucură de o reputație foarte bună la noi în țară, iar asta se datorează în general costurilor destul de mari cu care vin. Dar aceste instrumente financiare pot fi unele extrem de utile și ne pot scoate din multe încurcături dacă le înțelegem și învățăm să le folosim corect.

Autor: Ana Maria

In articol:

În acest articol dorim să prezentăm 6 lucruri de care fiecare dintre noi trebuie să țină cont înainte de a accesa astfel de împrumuturi rapide.

1. Creditele rapide trebuie accesate doar în caz de urgență

Într-adevăr, aceste produse financiare vin cu niște costuri mari, comparând cu oricare alt tip de credit. Adesea, dobânda anuală efectivă este de raportul miilor de procente.

Iată de ce împrumuturile rapide nu trebuie privite ca instrumente de finanțare pe termen lung, ci ar fi bine să fie accesate doar atunci când intervin niște cheltuieli urgente, pe care nu avem altfel cum să le acoperim și trebuie achitate cât de repede se poate.

Spre exemplu, atunci când ni se strică frigiderul, aragazul sau aspiratorul și nu dispunem de acei 1000 – 1500 lei necesari achiziționării unui nou electrocasnic și nici nu avem prieteni care sunt dispuși să ne împrumute.

Sau când ni se strică mașina și nu avem banii necesari reparării ei. Pentru toate aceste situații, creditele rapide sunt utile și chiar ne pot ajuta.

Pe de altă parte, ele nu sunt bune pentru achitarea altor credite mai vechi sau pentru plata unei taxe de școlarizare din cauza dobânzilor mari cu care vor veni.

2. Condițiile de accesare sunt foarte relaxate

Un mare plus pe care aceste împrumuturi le au în fața altora sunt condițiile foarte relaxate ce trebuie respectate de viitorii beneficiari.

Dacă în cazul unui credit bancar trebuie să faci dovada unui loc de muncă, să nu figurezi ca dator în baza de date a Biroului de Credit, plus o mulțime de alte condiții, pentru creditele rapide nu trebuie decât să:

  •         Fii cetățean român și să ai o carte de identitate valabilă
  •         Faci dovada unui venit minim lunar mai mare de 500 lei, care poate proveni din chirii, dividende, pensie etc.
  •         Să ai un cont bancar în care să îți poată fi virați banii și să prezinți un extras de cont

Și atât. Nu te întreabă nimeni de ce vrei banii, cum îi vei folosi sau să te oblige să oferi vreun bun drept garanție sau o persoană drept coplatnic al împrumutului.

Mai mult, majoritatea companiilor care au în portofoliu astfel de produse acceptă drept clienți inclusiv persoane ce apar ca rău-platnici în Biroul de Credit, care nu sunt creditabile de către alte instituții.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

3. Aprobarea imediată a cererii de creditare

Un alt mare avantaj al împrumuturilor rapide este rapiditatea cu care sunt procesate cererile de creditare.

Dacă în cazul băncilor ai de așteptat poate chiar și trei sau patru zile până când îți este aprobat un credit, aici acest lucru se poate întâmpla la câteva ore de la completarea și trimiterea cererii de creditare.

Dacă actele tale sunt în regulă, ai venitul acela minim solicitat de către instituția la care apelezi și nu figurezi cu datorii majore, de cele mai multe ori fix în ziua în care aplici pentru împrumut te vei și putea folosi de bani.

4. Costurile creditelor rapide sunt mari

Așa cum spuneam și la începutul articolului, costurile acestor instrumente sunt mari. În general, dobânzile sunt cuprinse între 0.2 și 2% pe zi, iar dacă ar fi să raportăm la DAE, acesta este de regulă de ordinul miilor de procente: 2000 – 3000% pe an.

Iată de ce nu trebuie să iei un împrumut rapid pe intervale mari de timp. Ideal este să îl accesezi, scapi de urgența care a determinat solicitarea banilor și apoi, în câteva zile, să îl achiți.

În caz contrar, costurile acestea ridicate pot face ca povara financiară să fie prea mare și, oricât de bine-intenționat ai fi, să nu mai poți achita datoria nici dacă ai vrea.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, perioada de rambursare maximă poate fi de 30 sau 60 zile, noi te sfătuim ca atunci când îți intră salariul să îți și achiți datoria.

5. Poți găsi credite rapide cu dobândă 0

Da, ai citit bine! Există și credite rapide cu dobândă 0. Nu, nu sunt țepe, ci fac parte dintr-o strategie a multora dintre companiile financiare de la noi de a încerca să ademenească noi clienți către produsele lor.

Ce trebuie să faci pentru a le accesa? Nimic special; doar să nu fi avut împrumut în trecut la respectiva instituție și să te încadrezi în suma maximă ce face parte din ofertă.

Dar ține cont că și aceste produse, chiar dacă nu au costuri, vin cu reguli foarte bine stabilite ce trebuie respectate. Iar cea mai importantă dintre ele este termenul de plată sau perioada de rambursare.

Chiar și o zi întârziere în achitarea datoriei va face ca împrumutul să treacă de la unul fără dobândă la unul clasic, cu costuri zilnice și, în unele cazuri, se pot calcula și costuri retroactive, pentru zilele în care creditul nu a avut dobândă. Atenție, aceste clauze trebuie să se regăsească în contract.

Așadar, dacă apelezi la astfel de împrumuturi, fii sigur că îți plătești la timp datoriile! Asta, desigur, dacă nu vrei să te trezești cu niște costuri mari la final.

6. Contractul de credit trebuie citit

Un lucru foarte important este ca, înainte de a semna orice contract, să îl citim. Cu atât mai mult când vine vorba de un contract de credit.

În respectivele foi se vor regăsi toți termenii viitorului tău împrumut: suma accesată, dobânda zilnică, anuală și penalizatoare, termenul de plată, când încep să se aplica taxe suplimentare pentru întârzierea plății, când ești raportat la Biroul de Credit și așa mai departe.

Conform legii, contractul trebuie să fie scris citeț, nicio instituție nemaiavând voie să aplice acea strategie cu părți de text scrise cu litere mai mici sau în antetul paginii, care era atât de întâlnită în trecut.

Mai mult, toți creditorii sunt obligați să răspundă oricărei nelămuriri cu privire la contract. Așadar, dacă observi că sunt puncte neclare, care nu știi exact la ce se referă, poți oricând contacta un reprezentant al companiei care are datoria să îți explice clar, pe înțelesul tău, despre ce este vorba în acele rânduri.

Concluzii

Creditele rapide sunt niște instrumente scumpe, dar care se pot dovedi a fi foarte utile atunci când sunt utilizate corect. Așadar, dacă avem grijă să le înțelegem, să le respectăm condițiile și să nu întârziem cu plata ratelor, totul ar trebui să fie în regulă.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Care sunt simptomele infecției cu Omicron! Cum se diferențiază de variantele precedente ale coronavirusului

Octavian Jurma vine cu scenarii sumbre pentru sărbătorile de iarnă: „Probabilitatea ca Omicron sa ajungă in România este de 100%”

Radio Impuls petrece românește de 1 Decembrie! Concursul „Unim România!” le aduce ascultătorilor premii importante în zi de sărbătoare!

Atenție! Destinul tău în funcție de anul nașterii

Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent

EXCLUSIV | Kamara rupe tăcerea după apariția imaginilor cu amanta lui Reghecampf: ”Am avut noroc cu ea. A făcut să vorbească țara de noi”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies