64 de ani de la moartea lui Camil Petrescu, autorul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”

Se împlinesc 64 de ani de la moartea scriitorului Camil Petrescu.

64 de ani de la moartea lui Camil Petrescu
Camil Petrescu[Sursa foto: wikipedia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Poet, romancier, dramaturg și doctor în filozofie, Camil Petrescu a rămas în literatura română drept inițiatorul romanului modern, și ca cel care a pus capăt romanului tradițional.

Viața lui Camil Petrescu

Camil Petrescu s-a născut pe 22 aprilie 1894, la București și a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. Este fiul lui Camil și al Anei Cheler, iar după moartea acestora a fost crescut de o doică din mahalaua Moșilor.

Citeste si: Cine a fost Mihail Sadoveanu. Viața și operele prozatorului român

După gimnaziu, și-a continuat studiile la „Colegiul Sfîntul Sava” și la Liceul „Gheorghe Lazăr„ din București. Rezultatele bune la învățătură îl transformă în bursier intern, iar din 1913 urmează cursurile Facultății de Filozofie și Litere de la Universitatea București, și devine profesor de liceu la Timișoara. Tema doctoratului în filozofie a fost despre teatru, intitulată „Modalitatea estetică a teatrului”.

Debutul și operele lui Camil Petrescu

Debutează în revista „Facla”, în anul 1914, cu articolul „Femeile și fetele de azi”, sub pseudonimul Raul D. Între anii 1916- 1918 a particpat ca ofițer la primul război mondial, iar experiența trăită se regăsește în romanul "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" publicată în 1930.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

64 de ani de la moartea lui Camil Petrescu
Romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”[Sursa foto: wikipedia.ro]

În timpul unui bombardament german își pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea îi marchează întreaga viață, după cum este notat în Jurnal:" Surzenia m-a epuizat, m-a intoxicat, m-a neurastenizat. Trebuie să fac eforturi ucigătoare pentru lucruri pe care cei normali le fac firesc. Sunt exclus de la toate posibilitățile vieții. Ca să merg pe stradă trebuie să cheltuiesc un capital de energie și de atenție cu care alții pot ceti un volum.

Aici unde totul se aranjează “în șoaptă” eu rămîn vecinic absent".

În 1918 este eliberat din lagărul german și revine la Bucureșt i. În anul 1920 participă la ședințele cenaclului Sburătorul condus de Eugen Lovinescu, iar în revista omonimă publică primele poezii. Furtunosul gazetar de stânga, N. D. Cocea e modelul său spiritual, și prototipul viitorului său erou Gelu Ruscanu din drama Jocul ielelor și a eroului său, Ladima, din romanul „Patul lui Procust”.

În 1933 publică cel mai valoros roman al său și unul dintre romanele importante ale modernismului european, "Patul lui Procust". Este numit directorul Teatrului Național din București în 1939, unde rezistă doar 10 luni, iar în 1947 este ales membru al Academiei Române.

Camil Petrescu moare la 14 mai 1957, la București, și astfel, cunoscutul roman social închinat lui Nicolae Bălcescu "Un om între oameni" rămâne neterminat.

Romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu

Publicat de Camil Petrescu în 1930, romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este modalitatea prin care autorul surprinde drama intelectualului, însetat de absolutul sentimentului de iubire și dominat de incertitudini, care se salvează prin conștientizarea unei drame mai puternice, aceea a omenirii ce trăiește tragismul unui război absurd.

Citeste si: Se împlinesc 40 de ani de la tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea

Romanul este structurat în două părți, cu titluri semnificative: „ultima noapte de dragoste”, exprimă aspirația către sentimentul de iubire absolută, iar „întâia noapte de război” ilustrează imaginea războiului tragic ca iminență a morții.

Filmul „Între oglinzi paralele” din 1978 este inspirat de romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Fulgy a fost arestat! Momentele de coșmar prin care a trecut fiul Clejanilor: „Am văzut oameni în lanțuri...”

Războinicii câștigă jocul de recompensă, după ce ajung la ștafetă. Andrei: "Am mâncat din Faimoși"

Tudor Gheorghe, declarații emoționante despre moartea soției

Horoscop de weekend 18-20 Iunie 2021: Weekendul vine însoțit de schimbări, iar pentru Săgetători, duminică este ziua pentru un venit în plus

Cătălin Măruță a dispărut din propria emisiune de la Pro TV! Anunț bombă al prezentatorului pentru fani

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Anamaria Prodan a dezvăluit totul! Ce se întâmpla între ea și Reghecampf? E bomba zilei

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies