7 greseli de evitat in montarea placilor de gips-carton

Placile din gips-carton sunt folosite de obicei pentru constructia de pereti despartitori si tavane, insa in ultima perioada au devenit o alternativa la finisajele traditionale cu zidarie, tencuiala si gled.

Distribuie pe:

fara descriere


In articol:

Totodata, acestea prezinta o serie de avantaje, cum ar fi faptul ca sunt simplu de montat, sunt rezistente la foc, la umezeala si asigura o izolare fonica de calitate. Totusi, daca nu ai mai montat pana acum placi de rigips, s-ar putea sa intampini mici probleme. Gasesti mai jos cele mai des intalnite 7 greseli, atunci cand se monteaza acest material, precum si modul prin care le poti evita, de dragul unei lucrari de nota 10!

1. Banda armata se alege in mod gresit

Pentru chituirea placilor din gips-carton iti recomandam sa folosesti o banda de imbinare din hartie sau din fibra de sticla. Pentru sistemele din zone mai umede, cum ar fi baia sau bucataria, cel mai bine ar fi alegi banda din fibra de sticla, iar pentru celelalte camere, poti opta pentru banda din hartie, care asigura o rezistenta ridicata. Pentru banda din hartie, chitul trebuie sa aiba o consistenta corespunzatoare, astfel incat stratul aplicat pentru imbinarea placilor sa nu fie prea subtire.

2. Umiditate prea mica sau prea mare

Adesea, pot aparea fisuri in timpul lucrarilor de imbinare a placilor de gips-carton, daca umiditatea este prea ridicata in incapere. Tocmai de aceea, se recomanda finisarea rosturilor dupa terminarea altor lucrari umede, cum ar fi tencuielile.

3. Lipsa rostului de dilatare

Intre placile de gips-carton trebuie lasat un rost de dilatare, la fiecare 15m, din care sa se construiasca atat peretele despartitor, cat si plafonul suspendat.

4. Alegerea gresita a tipului de finisare

De obicei, imbinarea placilor de gips-carton are nevoie de un finisaj standard, care prevede doar finisarea imbinarilor longitudinale si transversale dintre placi. Insa exista si cazuri in care finisarea-standard poate fi ineficienta (atunci cand partea plana a placii de gips carton devine paralela cu sursa de lumina). In astfel de situatii, lumina „care aluneca” pe suprafata finisata poate face vizibile anumite defecte, asa ca cel mai bine ar fi sa localizezi zonele respective, inainte de continuarea lucrarilor.

5. Suprafata nu este pregatita corespunzator

Inainte de imbinare, placile din gips carton trebuie sterse de praf cu atenție, iar marginile taiate ar trebui umezite cu apa. De asemenea, dupa imbinare, suprafața gletuita a placilor trebuie slefuita cu o hartie sau cu o plasa abraziva, pentru a elimina posibilele denivelari.

6. Pasta de imbinare nu este utilizata corespunzator

Pasta de imbinare are anumite reguli de amestecare si de aplicare, care de obicei sunt inscrise pe saci. Aceste reguli trebuie respectate, deoarece nu toate produsele au aceleasi caracteristici. De asemenea, in functie de banda armata pe care o folosesti la imbinare, chitul trebuie sa aiba o anumita consistenta. Pe piata exista mai multe tipuri de chituri, atat sub forma de pulbere, cat si sub forma de pasta gata preparata, care este recomandata in special pentru stratul final.

7. Placile din gips-carton nu sunt depozitate corect

Placile din gips-carton ar trebui depozitate in interior in timpul sezonului rece, deoarece umezeala este mai crescuta in acea perioada, iar asta poate afecta rezistenta placilor. Daca placile din gips-carton sunt umede, ele sunt mai predispuse la aparitia fisurilor dupa imbinare, asa ca trebuie protejate. De asemenea, inainte de montare, este recomandat ca placile sa fie depozitate intr-un spatiu corespunzator, in pozitie orizontala, pe paleti, sau pe suporturi de lemn, la o distanta de cel putin 35 de cm.

Asadar, placile de rigips au nevoie de o intretinere atenta inainte de a fi montate, pentru a evita riscul aparitiei unor fisuri. De asemenea, finisarea lucrarilor trebuie efectuata cu atentie, astfel incat la final sa nu existe denivelari pe suprafata placilor.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate