7 lucruri pe care să nu le faci niciodată când iluminezi o cameră

Iluminatul joacă un rol deosebit de important în aspectul unei încăperi. Acesta este esențial pentru a descoperi complexitatea tonurilor folosite și pentru a scoate în evidență arhitectura camerei.

Distribuie pe:

fara descriere


In articol:

Lumina creează senzația de spațiu, întregește designul și accentuează decorul. Indiferent de stilul ales, există o mulțime de lustre potrivite pentru a crea atmosfera perfectă. Totuși, în încercarea de a integra acest detaliu esențial în amenajarea interioară, ai putea compromite estetica unei camere printr-o alegere sau plasare neinspirată a corpurilor de iluminat. Unele zone pot deveni prea strălucitoare în timp ce altele foarte întunecate, dacă nu respecți câteva lucruri reguli simple.

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli referitoare la schema de iluminat a locuinței și ce poți face ca să le eviți.

Folosești o singură sursă de iluminat

Majoritatea oamenilor optează doar pentru o lustră centrală, pe tavan, când decorează o cameră, însă aceasta nu reușește să acopere necesarul întregului spațiu. Lumina reflectată se concentrează numai pe centrul camerei și astfel vizibilitatea este îngreunată, iar zona pare mai mică.

Decoratorii recomandă ca în fiecare încăpere să se folosească trei tipuri de iluminat, și anume:

ambiental sau general

de accent

funcțional

Pentru a obține o cameră iluminată corect, soluția ar fi să combini surse de lumină pe mai multe niveluri, de exemplu tavan, perete, birou sau podea.

Lumina este insuficientă în zona de lucru

Cu siguranță ți s-a întâmplat deseori să nu vezi prea bine ceea ce scrii din cauza iluminatului slab. În orice cameră există spații care au nevoie de lumină suplimentară, cum ar fi biroul sau zona de lucru din bucătărie. Dacă stai cu spatele la bec atunci când lucrezi, se vor crea umbre exact acolo unde ai mai multă nevoie de lumină.

Pentru a evita asta, folosește lustre, veioze sau lămpi chiar în locul în care identifici o problemă. În bucătărie optează pentru lumină funcțională prin instalarea unor corpuri suspendate deasupra blatului, chiuvetei sau plitei electrice. Folosește o lampă de birou acolo unde studiezi sau un corp de iluminat pentru podea în apropierea scaunului pe care obișnuiești să citești.

Alegi greșit dimensiunea corpurilor de iluminat

Dacă nu dedici suficient timp planificării sau alegi un anumit obiect doar pentru că îți place designul, s-ar putea să nu fie potrivit pentru spațiul tău. Un corp de iluminat prea mic se va pierde în peisajul unei camere spațioase, în timp ce o piesă supradimensionată va dezechilibra armonia întregului decor.

Pentru a nu face această greșeală, trebuie să calculezi corect dimensiunea lustrei. Adună lățimea și lungimea camerei în metri, apoi înmulțește valoarea obținută cu 10. Astfel, vei obține mărimea exactă, în centimetri, a corpului de iluminat potrivit.

Lumina nu se potrivește cu funcția camerei

O greșeală frecventă o reprezintă alegerea becurilor nepotrivite în anumite încăperi. Un bec cu lumină rece, a cărui temperatură de culoare este cuprinsă între 4500 și 6500 de grade Kelvin, nu are ce căuta în dormitor. O astfel de lumină este asemănătoare luminii zilei și nu favorizează relaxarea, ci concentrarea, fiind mai adecvată în bucătărie sau în biroul de lucru.

Lumina caldă, în schimb, adică cea cu temperatura de culoare scăzută, între 2000 și 3000 de grade Kelvin, are o ușoară tentă gălbuie și este ideală în camerele dedicate odihnei sau relaxării.

Prea multe corpuri de iluminat

Ca să aibă suficientă lumină în casă, unii proprietari folosesc prea multe lustre, plafoniere, aplice și spoturi. Acestea din urmă sunt, într-adevăr, frumoase și creează o atmosferă plăcută, dar au ajuns să fie utilizate în exces.

Optimizează amplasarea corpurilor de iluminat printr-o planificare corectă a numărului de lumini, în funcție de destinația și dimensiunea camerei. Instalează mai întâi luminile absolut necesare, folosește dispozitive pentru reglarea intensității luminii sau un comutator pentru control suplimentar.

Lustrele nu sunt suspendate la înălțimea corectă

De multe ori, sursa de lumină poate fi ori prea jos, ori prea sus, iar acest lucru provoacă disconfort. Designerii de interior recomandă ca un corp de iluminat să fie amplasat la o distanță de 1.5-2 metri de podea, în funcție de înălțimea camerei.

În cazul pieselor montate în zona de dining, între partea de jos a corpului de iluminat și suprafața mesei trebuie să fie o distanță de 75-85 de centimetri.

Corpurile de iluminat sunt utilizate doar în scop decorativ

Cu siguranță mulți oameni cumpără o lustră doar pentru că este foarte frumoasă, fără a ține de cont de alte criterii. O astfel de decizie conduce la un iluminat incorect sau insuficient ori la un consum ridicat de energie electrică. Pentru a evita o situație neplăcută, achiziționează piese care sunt deopotrivă practice și eficiente, potrivite cu restul decorului.

 

Utilizarea unui plan de iluminat corect este vitală pentru a te bucura de o cameră la întregul ei potențial. O lumină bună oferă oricărei încăperi un aspect proaspăt și primitor, așa că evită greșelile de mai sus acordând suficientă atenție iluminatului interior.

Sursa: Vivre


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate