9 martie, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea mucenicilor

9 martie, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea mucenicilor, 9 martie 2021.

Autor: Elena Popescu

In articol:

9 martie, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia.

Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea mucenicilor, care sunt celebraţi pe 9 martie 2021. Totodată, notează şi reţeta de mucenici moldoveneşti, dacă vrei să guşti cei mai delicioşi mucenici tradiţionali.

9 martie, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de ostași romani care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici în Biserica Ortodoxă se face la 9 martie.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia se suprapune cu începerea Anului Agricol Tradițional şi astfel s-a formt o sărbătoare tradițională românească: Mucenicii sau Măcinicii.

Citeste si: Când se fac mucenicii? Cele mai gustoase reţete de mucenici moldoveneşti şi munteneşti

9 martie - Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
9 martie - Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia[Sursa foto: Shutterstock]

În această zi, se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie „zilele babelor”, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc „zilelor moșilor”, zile calde.

De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, rămase din timpurile păgâne, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să intre gerul, sau jocul

copiilor peste foc, relatează orthodoxwiki.org.

9 martie - Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
9 martie - Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia[Sursa foto: doxologia.ro]

9 martie 2021. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea mucenicilor

În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”.

În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Muntenia și în Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică a cifrei 8, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Citeste si: Când începe Postul Paștelui în 2021. Ce NU ai voie să faci în Postul Mare și când este dezlegare la peşte

Amintirea Sfinților 40 de mucenici a dat loc la anumite obiceiuri populare, constând în pregătirea unor produse alimentare din: făină de grâu- bobul de grâu zdrobit este simbolul morții, dulciuri- ele amintesc bucuria biruinței, și condimente, mai ales scorțișoară- simbol al suferințelor. Pregătite sub formă de opturi, sugerând coroanele oferite martirilor, sau de pâinișoare scufundate într-o compoziție de aspectul apei înghețate, amintind lacul în care au murit ostașii credincioși, ele se consumă în familie și se împart la vecini.

În unele regiuni ale țării există obiceiul conform căruia țăranii scot plugul la arat. Acesta reprezintă, în mod simbolic, începutul anului agricol.

Dacă plouă în ziua Sfinților Mucenici, atunci va ploua și în ziua de Paști.

Dacă tună de Mucenici, atunci vara va fi prielnică tuturor culturilor.

Dacă în noaptea dinaintea sărbătorii Sfinților Mucenici va îngheța, atunci toamna va fi lungă, notează traditii-superstitii.ro.

9 martie - Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
9 martie - Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia[Sursa foto: Shutterstock]

9 martie 2021. Ziua Bărbatului, 44 de pahare

Din bătrâni se spune că bărbații trebuie să bea pe 9 martie, 44 de pahare cu vin. Acestea ar reprezenta sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot consuma cele 44 de pahare cu vin, e bine ca măcar să guste vin în această zi sau să fie stropiți cu vin, acesta reprezentând puterea de muncă de peste an.

În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferență, deşi Sfinții Martiri au fost 40? Ei bine, după tradiţia geto-dacică, au fost 44 de mucenici, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care este tot sfânt militar. De aceea, în unele zone, exista până astăzi credință, că acești Sfinti au fost 44.

9 martie - Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
9 martie - Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia[Sursa foto: Shutterstock]

9 martie 2021. Reţetă mucenici moldoveneşti

Mucenici moldovenești cu miere și nucă. Pentru aproximativ 15 mucenici moldovenești, ai nevoie de următoarele  ingrediente:

Pentru aluat:

1 kilogram de făină
400-450 de mililitri de lapte
50 de mililitri de ulei
3-4 ouă
50 de grame de drojdie proaspătă
200-250 de grame de zahăr
2 pliculețe de zahăr vanilat
coajă rasă de la o lămâie
un vârf de lingură de sare

Pentru sirop:

300 de mililitri de apă
100 de grame de zahăr
esență de vanilie
coajă rasă de la o lămâie
coajă rasă de la o portocală

Pentru glazură:

200 de grame de miere
200 de grame de nucă măcinată

Mod de preparare:

În primul rând, se amestecă ingredientele pentru aluat și se  frământă cu mâna, cu ajutorul mixerului sau al mașinii de făcut pâine, până când acesta capătă o textură densă și elastică. Lasă aluatul la crescut pentru aproximativ o ora și modelează apoi mucenicii (de obicei, în formă cifrei 8). Așează mucenicii direct în tava de copt, apoi unge-i cu puțin lapte. Pune aluatul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 20-25 de minute.

În acest timp, pregătește siropul din ingredientele mai sus menționate, puse împreună la fiert. Dacă nu iți place esența de vanilie, poți folosi una de rom sau orice alta aromă pe gustul tău. După ce scoți mucenicii din cuptor, lasă-i câteva minute la răcit și toarnă siropul cu lingura peste ei (cam două linguri pentru un mucenic). Așteaptă până când siropul este bine absorbit și folosește apoi o pensulă pentru a unge mucenicii cu miere, presărând nucă măcinată pe deasupra.

În cinstea celor 40 de Mucenici a fost construită o biserică în orașul Cezareea Capadociei, în care episcopul Vasile cel Mare și-a rostit omilia. Grigorie de Nyssa a avut o evlavie deosebită față de cei 40 de Mucenici și le-a dedicat două discursuri în care a elogiat spiritul lor sacrificiu și devotamentul față de credința creștină.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cele mai frumoase citate despre primăvară. Gânduri curate despre cel mai frumos anotimp

Cum să faci curățenie eficient ca să câştigi mai mult timp liber

Semnificația fiecărui an de căsnicie. Idei de cadouri pentru persoana iubită

Zi importantă pentru Tauri, Scorpioni și alte 6 zodii. Vor primi o lecție esențială pentru viață AZI

Doliu uriaș în POLITICA din România! A murit cel mai prezent politician din țară

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea întâmpla

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies