96 de ani de la nașterea Getei Brătescu. Top 10 lucruri pe care nu le știai despre marea artistă a României

Astăzi, 4 mai 2022, se împlinesc 96 de ani de la nașterea Getei Brătescu. Tot ce nu știai despre marea artistă a țării!

96 de ani de la nașterea Getei Brătescu. Top 10 lucruri pe care nu le știai despre marea artistă a României

96 de ani de la nașterea Getei Brătescu. Top 10 lucruri pe care nu le știai despre marea artistă a României

[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Daniela Radan

In articol:

Geta Brătescu a fost un artist plastic, fotograf, eseist și scriitor din România. Opera sa artistică include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte.

Astăzi, 4 mai 2022, se împlinesc 96 de ani de la nașterea Getei Brătescu. Iată tot ce nu știai despre viața regretatei artiste!

Geta Brătescu a fost și va rămâne una dintre cele mai mari artiste române

Geta Brătescu s-a născut la data de 4 mai 1926, într-o familie de farmaciști. Aceasta este considerată una dintre cele mai semnificative personalități în arta contemporană est-europeană.

Geta Brătescu a fost un artist plastic, fotograf, eseist și scriitor din România. Opera sa artistică include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte, notează mediafax.ro.

Marea artistă de origine română a studiat la Facultatea de Litere a Universității București, în perioada 1945- 1949, avându-i ca profesori, printre alții, pe George Călinescu și Tudor Vianu, iar mai apoi la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, între anii 1969- 1971.

Geta Brătescu a impresionat prin opera sa, astfel că, aceasta a primit în anul 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte din București, pentru contribuția sa remarcabilă la dezvoltarea artei românești contemporane. Totodată, chiar în anul în care a murit, în luna ianuarie 2022, Geta Brătescu a fost decorată de Președinție cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer. Iată 10 lucruri pe care cu siguranță nu le știai despre marea artistă română!

Citeste si: 128 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu. Dramaturgul a inițiat romanul modern

Citeste si: Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce fostul iubit a confirmat despărțirea: „L-am prins la un party interesant cu domnișoare”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

10 lucruri pe care cu siguranță nu le știai despre Geta Brătescu

Geta Brătescu a impresionat nu doar pe plan național, ci și pe plan internațional. Iată 10 curiozități despre viața marei artiste!

1. Geta Brătescu a fost obligată să își întrerupă studiile la momentul instaurării perioadei comuniste, întrucât avea „origini sănătoase”, adică părinții ei dețineau proprietăți înstărite, notează fanatik.ro. Potrivit aceleiași surse, artistei i s-a permis să își reia studiile de abia în anul 1969.

2. Chiar dacă comunismul de la începul anilor '70 era mult mai relaxat, cenzura se aplica cu severitate. Astfel, Geta Brătescu a fost împiedicată să își dezvăluie publicului român creațiile radicale și provocatoare.

3. Geta Brătescu a introdus în anii '80, în procesul său de creație și experiența cu textilele. Despre aceasta, artista a mărturisit că: „desenează cu o mașină de cusut”, scrie sursa citată anterior.

Citeste si: Se împlinesc 164 de ani de la nașterea lui Barbu Ștefănescu Delavrancea. Scriitorul a fost primar al Capitalei în 1899

4. Geta Brătescu a avut mai bine de 20 de expoziții personale de-a lungul anilor, iar doar șapte au avut loc în timpul comunismului. Impresionant, lucrările sale au ajuns la Roma în anul 1975 și la Hamburg în anul 1980.

5. Artista română a fost decorată cu Premiul pentru Artă Decorativă al Artiștilor Plastici din România, în anul 1965.

6. Creațiile Getei Brătescu se află în colecții de la Muzeul de Artă Modernă din New York, la Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig din Viena și la Arteast Collection 2000+23, Moderna Galerija Ljubljana din Slovenia.

7. Geta Brătescu și-a definit arta ca pe o idee, ca pe un dans: „Ideea de a crea forme și de a lucra cu ele mi-a venit, pur și simplu, în minte. Atât. E un dans.”

8. Artista Geta Brătescu a avut o carieră impresionantă în artă, de peste 60 de ani.

9. Geta Brătescu este una dintre cele mai mari artiste de origine română, însă, puțini sunt românii care au auzit de ea.

10. Geta Brătescu s-a stins din viață în anul 2018, la vârsta de 92 de ani, în anul în care a fost decorată de Președinție cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer.

Surse: mediafax.ro, fanatik.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cine este Conrad Mericoffer, noul actor din serialul Adela. A fost căsătorit cu Victoria Răileanu

I-au mutat corpul și au înscenat totul. S-a aflat cum a murit, de fapt, Marilyn Monroe: "Abia apoi au dus-o în casă"

Ce a pățit Jean Paler, după ce a fost prins cu părul lung, în vremea comunismului. Actorul a fost pedepsit dur: „Era rușinos”

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vestea serii despre Vladimir Putin. Zelenski, în miez de noapte: Dictatorii vor muri

De ce e bine să ții un tub de pastă de dinți fără capac pe un raft din frigider: trucul care îți salvează frigiderul

Primești bani să pui benzină! Poți primi până la 400.000 de euro. Care sunt condițiile

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies