A murit Mira Markovic, văduva lui Slobodan Milosevic! Era supranumită "Lady Macbeth a Balcanilor"

Mirjana Markovic, văduva fostului preşedinte al Serbiei, Slobodan Milosevic, a murit la vârsta de 76 de ani. Era supranumită "Lady Macbeth a Balcanilor".

Distribuie pe:

Autor: A.I.

fara descriere

"Pot confirma că din păcate Mira Markovic a decedat", a declarat Milutin Mrkonjic, un apropiat al familiei, fără alte detalii, potrivit Agerpres.

Media locale au precizat că ea a decedat într-un spital la Moscova în urma unei maladii.

Potrivit unuia dintre prietenii săi, Dragoljub Kocovic, citat de publicaţia Blic, dorinţa Mirei Markovic a fost de a reveni în Serbia, "dar ea urma să fie transportată de la aeroport direct la închisoare". Mirjanal Markovic, care exercita o mare influenţă asupra soţului său, părăsise în 2003 Serbia, unde era acuzată de justiţie de abuz de putere. Numele său fusese legat şi de misterioasa asasinare în august 2000 a fostului preşedinte Ivan Stombolic.

În iunie 2007, justiţia sârbă emisese de altfel un mandat de arestare internaţional împotriva Mirei Markovic şi a fiului său Marko, sub acuzarea că ar avea legătură cu reţea de trafic de ţigări. În 2008, mama şi fiul au primit azil politic în Rusia.

Fostul preşedinte iugoslav a murit în martie 2006 în celula sa de la centrul de detenţie al Tribunalului Penal Internaţional pentru ex-Iugoslavia (TPIY) la Haga, înainte de încheierea procesului său în care era acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în anii 1990 în fosta Iugoslavie. El fusese înlăturat de la putere în urma unei mişcări populare în octombrie 2000, apoi arestat în aprilie 2001.

Temându-se că va fi arestată, Mira Markovic s-a abţinut, la fel ca şi fiul său, să asiste la funeraliile soţului ei în Serbia. Cuplul are de asemenea o fiică, Marija. Fosta profesoară de sociologie la Universitatea din Belgrad publicase în 2015 o amplă biografie în care apăra reputaţia soţului său, pe care îl descria ca fiind o "figură politică dominantă", precizând că "numele său era menţionat mai des decât cele ale preşedinţilor rus, american şi chinez împreună".

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate