A murit presedintele Academiei Romane, Ionel Valentin Vlad

Presedintele Academiei Romane, Ionel Valentin Vlad, a murit duminica la locuinta sa din Bucuresti, in urma unei indelungi suferinte, scrie Agerpres.

Autor: A. B.

Potrivit Biroului de presa al Academiei Romane, academicianul Ionel Valentin Vlad va fi inmormantat vineri, 29 decembrie, locul inhumarii urmand a fi decis de catre familia sa.

Anterior inmormantarii, sicriul cu trupul neinsufletit al acestuia va fi depus pentru cateva ore la sediul Academiei Romane.

Academicianul Ionel Valentin Vlad, inginer si fizician, s-a nascut la 22 septembrie 1943 in Bucuresti. A fost absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii. Si-a sustinut teza de doctorat ''Metode de prelucrare a informatiei in holografia conventionala si in timp real'' in anul 1972.

Intre anii 1968-1980, a fost asistent si sef de lucrari la Institutul Politehnic din Bucuresti, iar din anul 1990, profesor la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti. Concomitent a fost sef adjunct al sectiei laseri din cadrul Institutului Central de Fizica (1977-1989), sef al laboratorului de holografie si optica neliniara la Institutul de Fizica Atomica (din 1990). A fost cercetator stiintific principal I, la Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei.

A fost autorul, singur sau impreuna cu altii, al unor realizari remarcabile: punerea in functiune a primului laser cu mediu activ solid din Romania (1968), realizarea primelor holograme profesionale din tara (1970), a sistemelor de prelucrare digitala a imaginilor date de instrumente optice (1982-1987).

A conferentiat in Elvetia, Germania si Japonia, Mexic, Rusia si a scris peste 60 de lucrari, intre care ''Introducere in holografie'' (1973), ''Prelucrarea optica a informatiei'' (1976).

Ionel Valentin Vlad a fost redactor-sef adjunct al revistei ''Romanian Reports in Physics'', membru al Societatii romane de fizica, Societatii germane de fizica si Societatii europene de fizica. Din 1991, a fost membru corespondent al Academiei Romane, iar din 2009, membru titular.

La 8 aprilie 2014, a fost ales presedinte al Academiei Romane.

A fost distins cu Premiul "T.Vuia" al Academiei Romane (1978); ales ''Felow of the Optical Society of America" (1978); ales ''Fellow of The Institute of Physics'', Londra (1999); ales Membru Senior Asociat al Centrului International de Fizica Teoretica, Trieste (2003); ales Membru in ''Academia Europaea'', la a 17-a Conferinta Anuala (Anul Einstein) de la Berlin-Potsdam (2005); distins cu Premiul ''Galileo Galilei'' de Comisia Internationala de Optica, parte a Uniunii Internationale de Fizica Pura si Aplicata, la Congresul al 20-lea (2005); ales ''Fellow of The International Society for Optical Engineering'' (S.U.A., 2007).

In 2008, a fost decorat cu Ordinul National ''Serviciul Credincios'' in grad de Cavaler.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Roxana Dobre a lipsit de la aniversarea fiicei sale? Langa cine a petrecut Florin Salam

Ce trebuie sa faci ca sa ai pofta de sex - Aceste schimbari sunt esentiale

Era nerabdatoare sa devina mamica, insa intr-o zi a primit o veste socanta. Ce urma sa nasca? Nu, nu era un copil

Urmează o săptămână în care Gemenii, Fecioarele și încă 4 zodii se vor simți în al nouălea cer. Fericirea intră în viața lor

Cutremur total în România! Ungurii fac legea la București: Nu a fost nimic jignitor

„El susține minciuna.” Gina Pistol, înfuriată de internauți. Ce acuzații i se aduc prezentatoarei TV

Orașul subteran construit de Putin. Câte buncăre private are liderul de la Kremlin

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies