A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu ai voie să faci pe 25 mai 2021

Ce este interzis să faci la cea de-a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul?

Ce nu ai voie să faci pe 25 mai 2021
Sfântul Ioan Botezătorul[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Pe data de 25 mai, credincioșii ortodocși pomenesc cea de-a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit poporului, cei care doresc să se spele de păcate ar trebui să țină post negru.

Ce nu ai voie să faci la cea de-a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 25 mai. Conform Sfintei Scripturi, Irod, la un ospăţ cu ocazia zilei sale de naştere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

Citeste si: Pe ce dată este Înălţarea Domnului în 2021? Sărbătoarea are loc la 40 de zile de la Paşte

În acestă zi sunt cateva interdicții care, daca sunt respectate, ne ajută pentru spălarea păcatelor.

Nu se taie nimic cu cuțitul, orice produs trebuie rupt cu mâna. Nu se consumă fructe și legume de culoare roșie, nu se bea vin roșu și nici alte băuturi de această culoare. De asemenea, în această zi nu se consumă varza deoarece Capul Sf Ioan a fost tăiat de șapte ori pe varză și a înviat.

Nu se folosesc farfurii pentru că, după ce a fost tăiat, capul sfântului a fost pus pe o tavă. Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Potrivit Bisericii Ortodoxe, Capul Sfântului Ioan are o istorie aparte, el a fost de trei ori pierdut si de trei ori descoperit.

Prima și a doua aflare a Sfântului Ioan Botezătorul sunt sărbatorite pe 24 februarie, iar a treia aflare este prăznuită pe 25 mai.

Sfântul Ioan Botezătorul l-a criticat pe Irod pentru traiul lui nepermis cu Irodiada, sotia fratelui său. Plină de ură, Irodiada o sfătuiește pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca rasplată.

Ce nu ai voie să faci pe 25 mai 2021
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul[Sursa foto: doxologia.ro]

De teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod a dat ucenicilor doar trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia, iar capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime.

Prima aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfânta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.

A doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Un om bogat si iubitor de Hristos  își lepadă poziția socială și averea pentru o viață monahală. Ca monah, a trăit chiar la locul unde se află îngropat capul Botezătorului Ioan. Dorind să-și zidească o chilie, el a săpat adânc și a descoperit un vas de pământ in care se afla capul lui Ioan Botezătorul. El a cinstit acele sfinte moațte, apoi le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit.

Citeste si: Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiți. Cum să te rogi pentru cei trecuți în neființă

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie în anul 860.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită și Crucea Mică. În trecut, oamenii care făceau păcate grele, ca să fie iertaţi, ţineau un post foarte aspru, post care nu este trecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pân’ la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Duminica aceasta, de la ora 14:30, la ”Asta-i Romania!”, Noi detalii despre <povestea de dragoste> dintre Simona Mărgăian și italianul Francesco Thiela

Adevăratul motiv pentru care s-au bătut Ștefan și Sebastian, la Survivor. Zanni recunoaște: "M-am făcut că nu aud și știam că se ajunge aici"

Bancul zilei. Un oltean decide să sară cu parașuta. Sare din avion, dar nu i se deschide paraşuta...

Dana Budeanu, previziuni despre următorul val de Coronavirus

Aceste mașini vor fi INTERZISE! Lovitură pentru milioane de români

IMAGINI INTERZISE! Andreea Esca și fiica ei Alexia au pozat GOALE! Fotografiile sunt pe tot internetul: "Valeleuu valeleuu"

Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies