A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradițiile și obiceiurile care se respectă pe 25 Mai 2021

Ce tradiții și obiceiuri se respectă pe 25 mai?

Tradițiile și obiceiurile care se respectă pe 25 Mai 2021
A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Potrivit calendar ortodox, pe data de 25 mai, credincioșii cinstesc a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Această zi este o mare sărbătoare pentru creştinii ortodocşi, fiind marcată în calendar cu cruce neagră.

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri

Biserica creștină îl cinstește pe Sfântul Ioan Botezătorul ca pe cel mai mare dintre sfinți, după Fecioara Maria. Conform credinţelor populare,în această zi nu se taie nimic cu cuțitul. Orice produs trebuie rupt cu mâna. Nu se consumă fructe și legume de culoare roșie, nu se bea vin roșu și nici alte băuturi de această culoare.

Citeste si: Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiți. Cum să te rogi pentru cei trecuți în neființă

Familiile care au rude decedate în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică respectă momentele de reculegere. Pe data de 25 mai nu se consumă varza deoarece Capul Sf Ioan a fost tăiat de șapte ori pe varză și a înviat.

Citeste si: Noua lege a asociațiilor de proprietari. Mii de români sunt afectați! Urmează controale în blocuri?- bzi.ro

În această zi, se dă de pomană pachete cu struguri, pâine şi căni cu apă, în memoria celor decedați. Pentru sănătăte, credincioșii postesc și consumă doar turtă preparată din grâu sau din mălai.

Tradițiile și obiceiurile care se respectă pe 25 Mai 2021
Sfântul Ioan Botezătorul[Sursa foto: doxologia.ro]

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan este considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament. s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus.

Încă de tânăr s-a retras în pustiu, unde a dus o viață plină de nevoințe, până în momentul în care a primit poruncă să înceapă să predice.

Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii drept Mesia și Fiul lui Dumnezeu.

Citeste si: Pe ce dată este Înălţarea Domnului în 2021? Sărbătoarea are loc la 40 de zile de la Paşte

Sfântul Ioan Botezătorul este cel care botează pe Iisus, venit la el pentru a împlini planul lui Dumnezeu. Momentul în care Duhul Sfânt se pogoară asupra lui Iisus ca un porumbel, Ioan îl recunoaște pe Iisus ca fiind trimisul lui Dumnezeu  ce va ridica păcatul lumii.

În calendarul ortodox are mai multe zile de pomenire: 24 iunie- nașterea sa, 7 ianuarie- ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului, 29 august- tăierea capului Sf. Ioan- zi de post și rugăciune, 24 februarie- prima şi a doua aflare a capului lui şi 25 mai- a treia aflare a capului său.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Bătaie de proporții la Survivor România. Ștefan îl împinge pe Zanni, iar Sebastian sare în apărare și îl lovește: "Ești mort, ești terminat!"

Cine este Sara Şmighelschi, semifinalista de la Românii au Talent 2021. Concurenta: "Unii oameni înţeleg greşit roast-ul"

Câte tipuri de șuruburi există și cum le folosești corect?

Horoscop Zilnic Miercuri 16 Iunie 2021: Berbecii vor avea nevoie în această zi să scape de toate problemele și să își pună gândurile în ordine

Informația despre COVID care dă absolut totul peste cap! Este răsturnare completă de situație la nivel mondial

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Bomba anului! Viorica și Ioniță de la Clejani, despărțiți. Viorica a găsit mesaje de la amantă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies