Acatistul Schimbării la față a Domnului Iisus Hristos

Ce rugăciune se rostește la Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos?

Acatistul Schimbării la față a Domnului Iisus Hristos
Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Schimbarea la față a domnului Iisus Hristos, sărbătoare care se mai numește și transformare sau schimbare, este sărbătorită în fiecare an, pe 6 august. Se spune că această zi este încheierea verii și începutul toamnei, iar românii o consideră o sărbătoare importantă pentru biserica ortodoxă.

Pe 6 august sărbătorim Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos

În fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos, cunoscută și sub numele de Transfigurarea Domnului.

Citeste si: Schimbarea la Față a Domnului 6 august 2021. Mare sărbătoare cu dezlegare la pește și cruce roșie în calendarul creştin ortodox

Această sărbătoare amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o.

În vechiul testament, această minune este povestită de Evanghelistul Matei, care spune „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”, în timp ce evanghelistul Marcu spune că veșmintele Lui s-au făcut albe ca zapadă.

Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare, și este privită ca începutul toamnei.

Acatistul Schimbării la fața a Domnului Iisus Hristos

Troparul Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, glasul al 7-lea:

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Schimbatu-Te-ai la Faţă în munte, Hristoase Dumnezeule, arătându-le ucenicilor Tăi slava Ta, pe cât li se putea.

Străluceşte şi nouă, păcătoşilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ţie.

Condacul 1

Alesule Voievod şi Împărat al slavei, pe Tine, Făcătorul cerului şi al pământului, văzându-Te pe muntele Taborului, schimbându-Te la Faţă întru slavă, toată zidirea s-a mirat, cerurile s-aucutremurat şi toţi pământenii s-au bucurat, iar noi, nevrednicii, aducându-Ţi pentru Schimbarea Ta la Faţă închinare de mulţumire, împreună cu Petru din suflet Îţi cântăm: Iisuse, Dumnezeul cel Preaveşnic, bine este nouă să fim totdeauna sub acoperământul harului Tău!

Acatistul Schimbării la față a Domnului Iisus Hristos

Icosul 1

Îngerilor necunoscută şi oamenilor nepătrunsă a fost Dumnezeirea Ta, Dătătorule de Lumină, Hristoase, când, cu fulgerele şi razele Luminii Tale neînserate, Te-ai arătat pe muntele Taborului ucenicilor Tăi, care s-au înspăimântat, văzând norul strălucind luminos şi glasul Tatălui auzind, au înţeles taina Întrupării Tale şi au cântat aşa: Iisuse, Fiul lui Dumnezeu cel fără de moarte, luminează-ne pe noi cu lumina Feţei Tale; Iisuse, Dumnezeul cel Bun şi Puternic, trezeşte-ne pe noi, cei ce dormim în adâncul întunericului şi în somnul păcatului;

Iisuse, Cel ce locuieşti întru lumina cea nepătrunsă, scoate-ne şi pe noi din locul întunericului; Iisuse, Cel ce ai umplut toată lumea cu slava Ta, sălăşluieşte-ne şi pe noi în lăcaşurile raiului;

Citeste si: Schimbarea la Față 2021, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se respectă pe 6 august la sărbătoarea Obrejeniei

Iisuse, Lumina lumii, slobozeşte-ne din mâna celui viclean pe noi, cei ce stăm în întuneric; Iisuse, Soarele Dreptăţii, îmbracă-ne în veşmântul adevărului şi al dreptăţii pe noi, cei ce dormim în umbra morţii;Iisuse, Dumnezeul cel Preaveşnic, bine este nouă să fim totdeauna sub acoperământul harului Tău!

Condacul al 2-lea

Văzând, Iubitorule de oameni, Doamne, că ucenicii Tăi nu sunt încă luminaţi şi nu pricep că Tu trebuie să mergi la Ierusalim şi acolo să pătimeşti multe şi să fii omorât, ai început de atunci să le spui că toate acestea trebuie să le rabzi de bunăvoie pentru mântuirea noastră. Totuşi, ei neputând înţelege dacă sunt de la Dumnezeu sau de la om, după şase zile ai luat cu Tine pe Petru, pe Iacob şi pe Ioan şi i-ai dus pe muntele Taborului, ca să le arăţi, înainte de Cruce, slava Ta dumnezeiască, ca şi în timpul pătimirilor Tale să-Ţi cânte: Aliluia!

SURSE: crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Monica Anghel, schimbare radicală de look! Motivul care a stat în spatele deciziei: „Când mă uit în oglindă...”

Care este varianta de poveste a motociclistului acuzat că a ucis în trafic un bărbat care mergea pe trotinetă: „Nu şi-a dat seama”

Top zodii invidioase. Care sunt cei mai geloși nativi

Ce surprize au pregătit astrele pentru zodii, începând cu noaptea aceasta

Lovitură de stat! Premierul a fost arestat!

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E MULT MAI GRAV

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies