Acatistul Sfinților Brâncoveni. Citește-l pentru binecuvântarea martirilor

Ce rugăciune se rostește pentru Sfinții Brâncoveni?

Acatistul Sfinților Brâncoveni. Citește-l pentru binecuvântarea martirilor
Sfinții Martiri Brâncoveni[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Conform Bisericii Ortodoxe, în fiecare an, pe 16 august, creștinii îi cinstesc pe Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Cine au fost Sfinții Martiri Brâncoveni

Pe 16 august, în fiecare an, creștinii îi pomenesc pe Sfintii Martiri Brancoveni, și anume Constantin Voievod cu fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache.

Constantin Voievod s-a născut în anul 1654, într-o familie cu părinţi de seamă, și a fost un binecredincios şi iubitor de Hristos.

Citeste si: Calendar ortodox luni, 16 august 2021. Sfinții Martiri Brâncoveni. Este sărbătoare cu cruce neagră în calendar

A fost domnitor al Ţării Româneşti și a făcut cunoscut semnul Bibliei în limba română în anul 1688. Si-a asumat rolul de protector al tiparului și școlilor din Muntenia, dar și din Transilvania, și a dat Bucureștiului o nouă Academie Domneasca, transformând școala de la Sf. Sava în „colegiu public pentru pământeni și străini”, cu o programă asemănătoare instituțiilor de grad superior.

A fost cel care l-a adus de la Istanbul pe Andrei, viitorul mitropolit Antim Ivireanul, sub îndrumarea căruia a tipărit numeroase cărți în limbile română, greacă, slavonă, georgiană și chiar arabă. De asemenea, a citit în mai multe biserici și mănăstiri, precum bisericile de la Potlogi și Mogoșoaia, Mănăstirile Hurezi și Brâncoveni și Biserica „Sf.

Gheorghe Nou” din Bucuresti.

Citeste si: Corina Chiriac, distrusă! Cum a reacţionat după ce a aflat de Monica Anghel. "Doamne, ce trist...- bzi.ro

Pe 15 august 1714, chiar în ziua când împlinea 60 de ani, domnitorul român a fost decapitat pentru că a refuzat să renunțe la credința creștina. Aceeasi pedeapsă au suferit-o și cei patru fii ai săi, împreuna cu sfetnicul Ianache.

Sfintele sale moaște se află la Biserica "Sf. Gheorghe Nou" din Bucuresti.

Acatistul Sfinților Brâncoveni. Citește-l pentru binecuvântarea martirilor

Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni

O, Sfinților martiri Brâncoveni, care, prin înțelepte osteneli, comoară sfintei și dreptei credințe până în sfârșit o ați păzit, și de la Împăratul slavei, Hristos Dumnezeu, nevestejită cunună mucenicească ați primit!

Ce graiuri vom îndrăzni a vă aduce noi, nevrednicii, prin care să lăudăm mult-râvnitoarea voastră viață, de buni iconomi și credincioase slugi ale Preasfintei Treimi, precum și sfârșitul vostru vitejesc, de adevărați eroi ai Ortodoxiei, prin care v-ați făcut priveliște de multă mirare oamenilor

și îngerilor?

Cu adevărat ar trebui mai degrabă să iubim noi tăcerea, ca unii ce suntem îngreuiați de multe, mari, grele, și nepocăite păcate, și nimic bun nu aflăm întru noi, care să ne apropie de evlavioasele voastre lucrări și de sfintele voastre virtuți, și să ne dea o cuvioasă îndrazneală, spre a îndrepta către voi, cu bună nădejde, smerita noastră rugăciune.

Citeste si: Sfântul Constantin Brâncoveanu 2021. Ce NU ai voie să faci în această zi de mare sărbătoare pentru români

Dar unde și către cine vom putea alerga, dacă nu către Atotputernicul și Atotștiutorul Dumnezeu, Cel minunat întru Sfinții Săi, și către voi, ca și către aceia care, călătoria vieții prin valea ispitirii și a plângerii acestui veac înșelător bine săvârșind, ca aurul trecut prin foc de șapte ori v-ați lămurit, și ați ajuns lăcașuri sfințite, în care Tatăl, Fiul, și Sfântul Duh Dumnezeu s-au sălășluit.

SURSE: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

SUBIECTE ROMÂNĂ Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii în a doua sesiune de BAC - FOTO

Ce iubite celebre a avut Elvis Presley. Se spune că a avut peste 1000 de femei 

Horoscopul zilei, 25 septembrie 2021. Nativii din zodia Vărsător fac o nouă cucerire

Horoscopul banilor pentru luna Octombrie

Anunțul momentului pentru cei cu CENTRALE TERMICE! Nimeni nu ar mai fi crezut așa ceva

DIVORȚUL SECOLULUI în showbiz! Păreau cuplul perfect. Nimeni nu și-a imaginat că EL o îneală cu o bombă sexy

Persoana din umbră care o ajută pe Monica Gabor. Columbeanu va vărsa lacrimi amare: „Tânăr și bogat, are tot ce își dorește”

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies