Acoperământul Maicii Domnului 2021. Sărbătoare cu dezlegare la pește și cruce roșie în calendarul creştin ortodox

Acoperământul Maicii Domnului 2021. Ziua în care se dă dezlegare la pește, fiindcă sărbătoarea pică într-o zi de vineri.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Acoperământul Maicii Domnului 2021. Sărbătoare Mare în calendarul creştin ortodox, marcată cu cruce roşie și dezlegare la pește.

Acoperământul Maicii Domnului este unul din Praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe și se sărbătorește în fiecare an la data de 1 octombrie.

Acoperământul Maicii Domnului 2021

Astăzi, 1 octombrie 2021, creștinii sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, care este marcată cu cruce roșie.

Citeste si: Acoperământul Maicii Domnului 2021, semnificaţie. Cea mai importantă rugăciune care se citeşte la această sărbătoare

Acoperământul Maicii Domnului 2021

Acoperământul Maicii Domnului 2021

[Sursa foto: PixaBay]

Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului este vălul pe care Fecioara Maria îl întinde ca să ocrotească omenirea.

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului  amintește de apariția Fecioarei Maria în cartierul Vlaherne din Constantinopol în secolul al X-lea.

La finalul vieții Sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos și cu ucenicul său, Sf. Epifanie, au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului- cămașa, acoperământul (maforionul) și parte a brâului acesteia, care fuseseră aduse din Țara Sfântă în secolul al V-lea, potrivit orthodoxwiki.org.

Potrivit scrierilor, Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste popor, ca pentru a-l ocroti.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit cel mai fervent în bisericile din Rusia și Grecia.

Citeste si: Acoperământul Maicii Domnului 2021. Acatistul care se citeşte pe 1 octombrie 2021

Acoperământul Maicii Domnului 2021

Acoperământul Maicii Domnului 2021

[Sursa foto: PixaBay]

Acoperământul Maicii Domnului 2021. Dezlegare la pește

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului 2021 pică într-o zi de vineri și de aceea Biserica Ortodoxă a rânduit se se dea dezlegare la pește, dat fiind că în fiecare zi de miercuri și vineri de peste an se ține post.

Însă, la anumite sărbători care pică miercurea sau vinerea, mai marii bisericii stabilesc să se îngăduie consumul de pește, chiar dacă nu este un aliment de post.

Miercurea se ține post pentru că ziua de miercuri este ziua în care Iisus Hristos a fost trădat de Iuda pentru treizeci de arginţi, de aceea este o zi în care creştinii renunță la mâncărurile de dulce, pentru a demonstra că nu-L vând pe Hristos.

Vinerea se ține post pentru că ziua de vineri este ziua în care Mântuitorul a îndurat patimile: biciuirile, scuipările, lovirile, răstignirea pe Cruce şi moartea pentru păcatele noastre. Pentru această suferință, creștinii sunt îndemnați să renunțe la mâncărurile bogate, și sunt sfătuiți să stea în post și rugăciune.

Citeste si: Calendar Ortodox OCTOMBRIE 2021. Cele mai importante sărbători ale lunii octombrie

Acoperământul Maicii Domnului 2021

Acoperământul Maicii Domnului 2021

[Sursa foto: PixaBay]

Acoperământul Maicii Domnului 2021. Rugăciune către Fecioara Maria

O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Acoperământul Maicii Domnului 2021, semnificaţie. Rugăciune grabnic ajutătoare

Calendar Creștin Ortodox OCTOMBRIE 2021. Sfântul Dumitru, printre cele mai importante sărbători ale lunii octombrie

Acoperământul Maicii Domnului 2021. Acatistul Maicii Domnului, care se citește ca să te ferești de rele

Ce surprize au pregătit astrele pentru zodii, începând cu noaptea aceasta

Descoperire ȘOC despre Pfizer. Ce efect are asupra copiilor de peste 12 ani

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

La 14 ani de la DISPARIȚIA ELODIEI, CIOACĂ ȘOCHEAZĂ întreaga ROMÂNIE. Se ÎNTÂMPLĂ în ÎNCHISOARE

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies