Acoperământul Măicii Domnului. Sărbătoare importantă pe 1 octombrie: Tradiții și superstiții

Acoperământul Măicii Domnului este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox, pe 1 octombrie.

Acoperământul Măicii Domnului. Sărbătoare importantă pe 1 octombrie 2018: Tradiții și superstiții
Acoperământul Măicii Domnului icoana

In articol:

Acoperământul Măicii Domnului. Sărbătoare importantă pe 1 octombrie 2018: Tradiții și superstiții
Acoperământul Măicii Domnului icoana

Acoperământul Măicii Domnului semnifică ziua în care Maica Domnului s-a arătat în biserica din Vlaherne.

Acoperământul Măicii Domnului, sărbătoare importantă pentru creștini

Acoperământul Măicii Domnului este o sărbătoare mare în Calendarul Ortodox, prăznuită în fiecare an, pe data de 1 octombrie.

Acoperământul Măicii Domnului. Ce prăznuiește Biserica Ortodoxă la 1 octombrie 

Pe data de 1 octombrie 911, în biserica din Vlaherne, se făcea priveghere pentru salvarea cetăţii care era asediată.

Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în vazduh şi rugându-se cu lacrimi, în jurul orei de 4:00 dimineața.

Citeste si: Rugăciune început de zi și săptămână! Ruga de luni te protejează de necazuri

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare pe 27 septembrie 2019

Citeste si: Rugăciunea zilei de marţi. Te scapă de orice necaz

Acoperământul Măicii Domnului era ținut în mâini, deasupra capetelor credincioșilor. În jurul Măicii Domnului se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul sau iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Acoperământul Măicii Domnului. Tradiții și superstiții

Acoperământul Măicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub numele de Pocroave, un cuvânt slavon care reprezintă acoperământ al pământului cu brumă sau zăpadă.

În această zi sfântă, creștinii trebuie să țină post pentru a fi feriți de inec sau de boli și pentru a fi apărați de supărări.

  • persoanele care se tund nu trebuie să arunce sau să ardă părul, fiindcă ar putea fi luat de vrăjitoare, care vor face farmece
  • gospodinele perepară plăcint de post, umplute cu mere sau dovleac
  • vitele trebuie stropite cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli pe timpul iernii
    fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau Sfântului Pocroavă pentru a avea un păr bogat
  • se spune că fetele care sunt împodobite de Provoace pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungă

Citeste si: Un preot atrage atenția. Greșeala pe care o fac bărbații în biserică și nici măcar nu-și dau seama: "Nu-i voie. Este mare păcat"

Citeste si: Este incredibil ce au gasit medicii in uterul Adrianei Iliescu: "Citeam in fiecare seara rugaciuni"

Citeste si: Rugăciune colectivă pentru Mihai Constantinescu, la miezul nopții! Soția artistului și câteva sute de persoane s-au rugat în același timp pentru salvarea artistului EXCLUSIV

Tropar la Acoperământul Maicii Domnului

"Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre."

Condac la Acoperământul Maicii Domnului

'Fecioara astăzi, înainte stă în Biserică şi cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se închină şi Apostolii cu proorocii dănţuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci."

Acoperământul Măicii Domnului. Sărbătoare importantă pe 1 octombrie 2018: Tradiții și superstiții
Acoperământul Măicii Domnului Tradiții și superstiții

Rugăciune în ziua Acoperământului Maicii Domnului

"Așa, Doamnă Preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta.

Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață. Iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru.

Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție. Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Citeste si: Rugăciunea zilei de marți! Se spune nouă săptămâni la rând și o minune se va întâmpla în viața ta

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi. Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.

Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.

Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată.

Nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.

Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin."

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Închiderea granițelor nu este o soluție împotriva tulpinii Omicron, este avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Un virusolog italian face praf România din cauza ratei mici de vaccinare anti-COVID: „Și atunci care este alternativa la vaccinare, să nu faci nimic? Dacă da, zboară în România!”

Cetățeni greci, prinși cu certificate COVID falsificate în România și Bulgaria. Ancheta bate pasul pe loc: „Odată ce titularul are un astfel de document, este imposibil de...

Veștile sunt bune! Acești nativi vor avea parte de surprize

Se rupe noul Guvern PSD - PNL! Marcel Ciolacu a făcut mutarea zilei: Îi urez succes

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să înțeleagă. Situația este dificilă”

Doliu imens în sportul din România. A murit un campion european și antrenor de renume

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies