Acte pașaport 2023. Vezi care sunt documentele necesare pentru eliberarea actului de călătorie

Documente necesare eliberare pașaport. Află în cât timp se eliberează documentul și ce valabilitate are.

Autor: Alina Petre

In articol:

Acte necesare pașaport 2023. Vezi aici în cât timp va fi eliberat noul document și ce valabilitate are, în funcție de vârstă.

Cum poți obține un Pașaport electronic simplu în 2023

Paşaportul este documentul de călătorie care se eliberează, la cerere, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate.

Pentru paşaportul simplu electronic trebuie achitată o taxă de 258 lei, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani sau 234 de lei, pentru minorii cu vârsta mai mică de 12 ani. În cazul în care ai nevoie de un pașaport simplu temporar, taxa este de 96 de lei, indiferent de vârstă.

Valabilitatea Pașaportului este determinată de solicitant. Astfel, actul de călătorie este valabil 3 ani pentru minorii cu vârsta sub 12 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta între 12 și18 ani și 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani.

Pașaportul temporar este valabil doar 12 luni.

 

Citeste si: Oana Roman îi aduce acuzații grave lui Marius Elisei. Acesta s-ar folosi de fetița lor ,,de dragul unei răzbunări’’- kanald.ro

Citeste si: Așa arată dezastrul. Ce a mai rămas după incendiul care a dus la moartea a peste 100 de persoane care participau la o nuntă| FOTO și VIDEO- stirileprotv.ro

Pașaportul simplu electronic poate fi eliberat în baza cererii, în termen de 15 zile lucrătoare, în România. De precizat este faptul că nu poți solicita un pașaport nou, dacă cel vechi este încă valabil, decât dacă este declarat pierdut, furat.

Citește și: Taxa de succesiune 2023. Cât costă, dar și cum se calculează această procedură

Acte necesare pașaport 2023. Vezi aici care sunt documentele de care ai nevoie

Acte necesare pașaport 2023. Vezi aici care sunt documentele de care ai nevoie

[Sursa foto: Shutterstock]

Acte necesare Pașaport 2023

Pentru a obține un Pașaport simplu electronic, ai nevoie de anumite acte în format original. Iată care sunt acestea, în funcție de categorie.

Citeste si: „Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- Aderarea României la Spațiul Schengen- Analiză. Marius Ghincea: ”Nu avem șanse credibile de a fi admiși mai devreme de 2025”- De ce se opune, de fapt, Austria?- stirilekanald.ro

Citeste si: Guess Who, prins sub influența substanțelor interzise la volan de poliţiştii din Capitală. A fost întocmit dosar penal- radioimpuls.ro

1. Pașaport pentru persoanele majore cu domiciliul în România

 • Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cei care aleg să prezinte Cartea de identitate provizorie au nevoie și de certificatul de naştere, în original.
 • Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau dovada tranzacției, pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie, precum și suma achitată.
 • Paşaportul anterior, dacă acesta există.

2. Pașaport pentru minorii mai mici de 14 ani, cu domiciliul în România

 • Certificatul de naştere al minorului, în original.
 • Document/documente de identitate al părintelui/ale parinţilor, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original.
 • Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.
 • Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.

Atunci când cererea este depusă de un singur părinte/reprezentant legal/persoana împuternicită, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de:

 • Procură specială prin care un părinte împuternicește celălalt părinte sau declaraţia privind acordul celuilalt părinte, în original, ori duplicat de pe actul original pentru procura specială şi declaraţia celuilalt părinte, autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.
 • Procură specială, pentru cererile formulate de persoana împuternicită, în original, sau duplicat de pe actul original pentru procurile speciale autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.
 • Hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, rămasă definitivă şi irevocabilă, ori hotărârea judecătorească în temeiul căreia părintele exercită singur autoritatea părintească, rămasă definitivă şi irevocabilă sau rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, ori ordonanţa preşedinţială care cuprinde în mod expres faptul că părintele/reprezentantul legal în favoarea căruia s-a dispus exercitarea autorităţii părinteşti are dreptul de a solicita eliberarea paşaportului, în original.
 • Hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 ori ordonanţă preşedinţială, prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului, în original.
 • Actul de desemnare a reprezentantului legal, numai pentru cererile formulate de acesta, în cazul minorilor care la data punerii sub interdicţie nu se află sub ocrotirea părinţilor.
 • Act de deces al părintelui, pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor ori pentru cele formulate de persoana împuternicită de acesta, în original.

Citește și: Cum te poți programa rapid și ușor pentru căsătorie la starea civilă

Acte necesare pașaport 2023. Vezi aici care sunt documentele de care ai nevoie

Acte necesare pașaport 2023. Vezi aici care sunt documentele de care ai nevoie

[Sursa foto: Shutterstock]

3. Pașaport pentru minorii care au împlinit 14 ani, cu domiciliul în România

 • Cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate, în original.
 • Certificatul de naştere al minorului, în original.
 • Declaraţii privind acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinţi/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, în original sau duplicat de pe actul original, pentru declaraţiile autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013 (pentru minorii căsătoriţi în condiţiile legii, nu sunt necesare aceste declaraţii).
  Certificat de căsătorie al minorului căsătorit în condiţiile legii, în original.
 • Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.
 • Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.

Surse: pasapoarte.mai.gov, econsulat.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Admitere liceu 2023. Cum se face admiterea la liceu în 2023. Caledar

Tichete de masă 2023. Valoarea bonurilor de masă ar urma să crească la 40 de lei

Așa arată dezastrul. Ce a mai rămas după incendiul care a dus la moartea a peste 100 de persoane care participau la o nuntă | FOTO și VIDEO

Oana Roman îi aduce acuzații grave lui Marius Elisei. Acesta s-ar folosi de fetița lor ,,de dragul unei răzbunări’’

EXCLUSIV - Aderarea României la Spațiul Schengen - Analiză. Marius Ghincea: ”Nu avem șanse credibile de a fi admiși mai devreme de 2025” - De ce se opune, de fapt, Austria?

„Astăzi s-a declanșat o avalanșă!” Oana Roman, prima reacție după ce Marius Elisei și-a refăcut viața sentimentală

Oana Zăvoranu și Alex Ashraf s-au despărțit după un mariaj de 7 ani. Bruneta a confirmat divorțul: "Sunt în sfârșit o femeie liberă care are de unde alege"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies