Adevărata Regină Maria! Adorată de Armată, ”mama răniţilor” a jucat un rol decisiv în Marea Unire! „Este ceea ce leoaica cere tigrului!“

Regina Maria a ajuns să cunoască profund poporul român, cultura, obiceiurile, regiunile rurale şi, mai ales, aspiraţiile sale, care au devenit şi ale ei, dedicându-şi viaţa

Autor: Calin Perian

 

Ea s-a implicat activ în viaţa politică, având întâlniri cu miniştri şi diplomaţi, susţinându-şi fervent punctele de vedere, rolul ei fiind decisiv în Marea Unire. De altfel, la 7 martie 1919, Regina Maria îl vizita pe prim-ministrul francez Georges Clemenceau, cu care aborda un posibil ajutor pentru revenirea la România, după Primul Război Mondial, a Transilvaniei până la Tisa şi a Banatului, în întregimea lui.

Unele cronici consemnează dialogul pe care cei doi l-ar fi avut: Clémenceau, supranumit „Tigrul“, i-ar fi spus:  „Madame, ceea ce cereţi este partea leului!“, la care Regina Maria ar fi răspuns, fără ezitare: „Este ceea ce leoaica cere tigrului!“. Înainte însă, în 1918, în momentul în care miniştrii români erau ignoraţi la Paris, după terminarea Marelui Război, tot ea a fost cea care a făcut tot ce i-a stat în putinţă să îi ajute, să le amintească celor din Antantă că România a luptat alături de ei şi că şi-a sacrificat copiii patriei fără număr, şi, indubitabil, I se datorează o mare parte a recunoaşterii Marii Uniri de Puterile occidentale, câştigătoarele războiului.

Dar vivacitatea ei nu se manifesta doar în plan politic. Înainte şi după izbucnirea Primului Război Mondial, Regina Maria a dedicat cu generozitate timp şi energie, soldaţilor răniţi pe front şi bolnavilor de tifos şi holeră, a coordonat colaborarea cu Crucea Roşie, a organizat spitale de campanie şi a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanţă.

În timpul Războiului balcanic, Regina Maria a lucrat în serviciul sanitar, îngrijind bolnavii din lagărele de holeră, riscându-şi viaţa fără nici o rezervă, pentru ca apoi, deşi era regină, să îngrijească la fel de riscant bolnavii de tifos din Moldova, în timpul primului război mondial. Arthur Gould Lee a descris plastic aceste gesturi ale reginei Maria: "Oamenii erau entuziasmaţi de exuberanţa ei şi îi admirau spiritul, în special curajul incredibil dovedit în timpul războaielor balcanice din 1913, când nu numai că a trecut nepăsătoare prin tranşeele din prima linie, sub bătaia focului, dar a manifestat
un dispreţ neînfricat, ieşit din comun, faţă de bolile contagioase din spitale. Fără să-i pese de riscuri, ea stătea la capătul soldaţilor tineri care mureau de holeră, vărsând lacrimi pentru fiecare din ei, ţinându-l de mână ore întregi pe tânărul muribund, spunându-i cu toată sinceritatea că ea îi înlocuia mama, şi apoi, când vedea că i se apropie sfârşitul, luându-l în braţe şi sprijinindu-i capul pe umărul ei până când îşi dădea sufletul".

În octombrie 1917, pe frontul din Moldova, regina s-a încadrat, purtând uniforma de ofiţer, în sectorul de front Cireşoaia în faţa cotei 443, pe linia întâi, în prima tranşee, la 200 metri de inamic. A fost vocea cea mai hotarâtă pentru rezistenţa şi ofensiva de pe frontul din Moldova. Contribuţia sa remarcabilă pe front îi aduce supranume precum „ Mama Regina“, „Mama răniţilor“ sau „Regina-soldat“.


De altfel, ea a primit titlul de comandant al Regimentului 4 de Cavalerie Roşiori, cei care au transformat-o imediat într-un obiect al adoraţiei lor. "Poate că nu s-ar cădea să spun tocmai eu aceasta, dar simt că-mi fac datoria faţa de neclintita lealitate ce mi-au arătat-o totdeauna. Ei alcătuiau o închegare de puteri pe care mă puteam bizui; erau credincioşi, plini de închinare şi de devotament. Mă admirau pentru îndrăzneala mea fără seamăn când eram călare, pentru neoboseala şi curajul meu, şi totodată simţeau în mine acea deplină şi neînfricoşată credincioşie, care deosebeşte firea mea. Eram fericiţi când eram laolaltă, la ei găseam o închinare şi o slăvire spontană pe care n-o aflam aiurea", explica Regina Maria. De altfel, atunci când s-a întors în Bucureşti, după eliberarea Capitalei de trupele germane, Regina Maria şi-a făcut intrarea călare, în fruntea Regimentului 4 Cavalerie Roşiori.

Relaţia cu Regele Ferdinand a fost însă una ciudată. Ea îl înţelegea, îl adora şi îl respecta în ciuda celor din jur. De altfel, Martha Bibescu explica, plastic, relaţia lor. "Această fiinţă strălucitoare, desigur cea mai frumoasă principesă şi poate cea mai frumoasă femeie din Europa pe timpul acela, era făcuta parcă anume ca să eclipseze. Îmi dau seama, cu trecerea anilor, ca şi ea a ajutat la împlinirea soartei, prin contrastul dintre orbitoarea-i vecinătate şi umbra pe care acest om (Regele Ferdinand, n. red.) o căuta pentru jertfa sa. A fi soţul reginei e un rol greu de jucat, chiar când eşti rege. L-a deţinut timp de treizeci şi şase de ani, şi a fost recunoscător până la sfârşit aceleia care-i lăsa lui toată umbra, pentru că ea era lumina".


Despre educaţia primită de prinţesa Maria, Nicolae Iorga afirma cu tărie: „Credea în regi şi în misiunile lor, dar şi în drepturile lor. Nu era trufaşă, dar nici umilă, ci regală din rădăcina părului până la tălpile picioarelor, imperioasă, aprinsă, activă, fetiţa plină de bucuria vieţii şi de credinţa în rasa ei”.
Implicarea ei în acţiunile filantropice nu s-a limitat însă doar la cele legate de război, ci şi în mecenat artistic. Astfel, în anul 1893, a luat fiinţă Societatea „Domniţa Maria“, care avea să cultive arta populară. În anul 1904, Principesa Maria a organizat, în parcul Cotroceni, spectacole de caritate, în beneficiul unui orfelinat, iar unul dintre spectacole, „Visul unei domniţe”, regizat de Alexandru Davila, a fost jucat de actori amatori, printre care s-au aflat şi Maria, alături de copiii ei, Carol şi Elisabeta. Mai mult, opera literară a reginei Maria cuprinde peste 25 de volume, scrise între anii 1912 şi 1933. Printre acestea se pot cita Crinul vieţii, Minolă, Lulaloo, Copila cu ochi albaştri, Stella Mariş şi Povestea vieţii mele.


Regina Maria, încoronată la Alba Iulia

Regina-bărbat, aşa cum au denumit-o contemporanii pentru temperamentul sau energic, s-a născut în localitatea Eastwele Park–Kent, din Anglia, la 29 octombrie 1875. Avea trei prenume, Maria Alexandra Victoria şi făcea parte din Casă de Saxa – Coburg şi Gotha. Că grad de rudenie, a fost fiica ducelui Alfred, cel de-al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii, verişoara cu ţarul Rusiei, Nicolae al II-lea şi cu împăratul Germaniei, Wilhelm al II-lea.
S-a logodit la 16 ani cu Ferdinand, principele moştenitor al României, care îi va deveni soţ, la 29 decembrie 1892. O luna mai târziu, municipalitatea Bucureştiului i-a oferit o cupa de argint, gravată cu inscripţia “Bine ai venit, mireasă, de Dumnezeu aleasă spre a patriei cinstire.”
La 15 octombrie 1893, se năştea primul ei fiu, Carol Caraiman, viitorul rege al României. Au urmat Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana şi Mircea.
La 15 octombrie 1922, Maria şi Ferdinand au fost încoronaţi la Alba Iulia.
Regina Maria a murit la Castelul Pelişor, pe 18 iulie 1938, la vârsta de 63 de ani. În ultima parte a vieţii, fiul ei Carol al II-lea  îi făcuse viaţa un calvar, reproşându-i idila cu prinţul Barbu Ştirbei, care a încercat să rămână alături de ea până la sfârşitul vieţii. Cei doi au fost despărţiţi, însă, cu forţa, de către Carol al II-lea.

În anul Centenarului, Regina Maria ar putea să aibă chipul pus pe o bancnotă

 

Kanal D sarbatoreste Centenarul Marii Uniri onorand femeile exceptionale ale Romaniei, care au marcat atat istoria tarii noastre, cat si pe cea internationala. Campania „Femei pe bancnote”, initiata de Janina Nectara si sustinuta de vedetele Kanal D, isi propune sa aseze figuri feminine importante pe bancnote. Si-au sacrificat viata pentru semenii lor, au inspirat prin curaj, munca, dedicare si inteligenta milioane de oameni si au contribuit decisiv la cladirea unei natiuni; este momentul acum ca meritele lor sa fie recunoscute, sa le purtam cu noi pretutindeni, sa le vedem chipurile. Impreuna cu cei care cred in aceasta misiune ne dorim sa cream un moment istoric pentru Romania, acela de a ilustra o bancnota de circulatie nationala cu chipul unei femei.

 

 

Tocmai pentru ca, pe langa barbatii cu merite incontestabile in istorie, Romania se poate mandri cu o suita de personalitati feminine ce au marcat veacul prin realizarile lor. Va invitam sa fiti alaturi de vedetele Kanal D in campania nationala #FemeiPeBancnote!  Semnati petitia si alegeti-va figurile feminine preferate accesand www.FemeiPeBancnote.ro!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies