Adevărul despre amenzile date de polițiști în timpul pandemiei. Există o normă de amenzi?

Comisarul de poliţie Georgian Drăgan din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a făcut, vineri seară, mai multe precizări în legătură cu sancţiunile aplicate de poliţişti.

Adevărul despre amenzile date de polițiști în timpul pandemiei
Autor: C.G.

Adevărul despre amenzile date de polițiști în timpul pandemiei
Adevărul despre amenzile date de polițiști în timpul pandemiei

Potrivit lui Drăgan, poliţiştii nu au normă de amenzi, dar rolul lor în această perioadă este de a acţiona pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

”Pentru că astăzi în spaţiul public au apărut pe multe ştiri false, vreau să clarific câteva aspecte. În primul rând, poliţiştii nu au normă de amenzi. Permanent colegii mei sunt sfătuiţi să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor, să analizeze obiectiv fiecare caz în parte şi să aplice măsurile legale doar atunci când situaţia o impune.

Misiunea noastră este siguranţa cetăţeanului, iar prevenirea criminalităţii rămâne prima noastră opţiune.(...) Ştim că sancţiunile pot părea mari, însă vreau să fac o precizare, scopul poliţiştilor în aceste zile nu este- aşa cum am mai spus – acela de a sancţiona şi acela de a fi alături de oameni, în special pentru a limita răspândirea noului coronavirus”, a declarat, vineri, seară, Georgian Drăgan.

Potrivit acestuia, măsurile generale de prevenire a răspândirii Covid-19 trebuie respectate de toată lumea.

Citeste si: Medicul care face minuni la Timișoara împotriva COVID-19, Virgil Musta, despre coronavirus: ”Este război de redobândire a unor teritorii”

Citeste si: „Când îmi dădea o palmă, vedeam stele verzi și îmi țiuia timpanul.” Oana Roman, despre întâmplările chinuitoare din copilărie- kfetele.ro

Citeste si: Constantin, un bărbat din Iași cu pensie de handicap de 375 de lei, amendat cu 5.000 de lei: „Nu știe ce va mânca pe ziua de mâine”

Citeste si: Sâmbăta Mare! Tradiții și obiceiuri românești de Sâmbăta Mare, pregătirea Învierii! Rugăciunea zilei face minuni

”Din totalul de aproape 7.000 de sancţiuni contravenţionale aplicate în ultimele 24 de ore pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie prevăzute de ordonanţele militare doar aproximativ 50 de sancţiuni au fost aplicate persoanelor de peste 65 de ani.(...) Vă rugăm să staţi acasă, să respectaţi prevederile ordonanţelor militare şi să aveţi grijă de cei dragi”, a mai declarat Drăgan.

PLUS a cerut Ministerului Afacerilor Interne transparentizarea procesul de sancţionare a cetăţenilor care încalcă măsurile prevăzute de ordonanţele militare emise în perioada martie-aprilie 2020.

”Solicitarea este făcută în urma îngrijorării legate de posibilitatea ca numărul de sancţiuni să fie folosit ca indicativ al eficienţei forţelor de ordine şi în detrimentul unor altor măsuri care nu implică aspectul punitiv. PLUS consideră că, deşi starea de criză presupune un număr de măsuri excepţionale şi suspendarea unor drepturi pe o perioadă prestabilită, ea nu implică şi excese ale autorităţilor sau suprautilizări ale măsurilor punitive sau de forţă. Considerăm că dialogul dintre instituţiile statului şi cetăţeni este esenţial, cu precădere în perioadele de criză. Ne dorim să nu cădem în greşeala de a considera că este normal să abuzăm de puterile oferite de ordonanţele militare împotriva cetăţenilor. Suntem convinşi că stresul de la nivelul întregii societăţi se resimte şi mai acut în rândul celor din linia întâi şi, pentru a nu lăsa să planeze nicio urmă de îndoială, credem că Ministerul de Interne trebuie să ducă exerciţiul transparenţei instituţionale până la capăt”, a transmis, vineri seară, PLUS, printr-un comunicat de presă.

Formaţiunea susţine că s-au dat 200.000 de amenzi, ceea ce este ”o cifră uriaşă, însumând aproximativ procentul de 1% dintre cetăţenii români”.

”Or, asta ne spune că avem o frenezie a amenzilor fără să ştim dacă ele sunt sau nu meritate, dacă sunt rezultatul unui comportament generalizat şi dacă acest tip de sancţionare funcţionează sau nu. Nu ştim nici care este procentul de amenzi din zona rurală sau cea urbană, nu ştim dacă ele sunt adaptate specificului local şi nici care este efectul concret al acestui comportament. Din calculele noastre, cifra totală a amenzilor tinde să fie în creştere şi să ajungă în scurt timp la 100 de milioane de euro. Este cel puţin ciudat să ajungi în câteva săptămâni la o astfel de sumă şi ne este teamă că acumularea rapidă a unui număr extrem de mare de amenzi poate să aducă şi excese de zel absolut problematice în acest moment delicat“, a declarat Victor Giosan, membru al Celulei executive de criză PLUS pe domeniul Reforma administraţiei publice şi digitalizarea statului, citat în comunicatul de presă.( Citeste si: Epidemia noului coronavirus, ”sub control şi gestionabilă” în Germania, anunţă Guvernul)

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tatăl lui Ludovic Orban a cerut primăriei Brașov 1,5 milioane de euro pentru o grădiniță retrocedată! Când s-a întâmplat asta

Vulpița și Viorel Stegaru își mai doresc încă un copil: „Dorința mea e să am fetița”

Alexandra Tudose, tânăra mamă care are nevoie de ajutorul nostru! Se luptă cu o boală cruntă

Amendă maximă pentru un tânăr. Cazul stârnește revoltă

Este informația momentului pentru TOȚI ANGAJAȚII din România! Decizia pe care o așteptau MILIOANE DE ROMÂNI

„Am avut multe momente de cotitură." Adriana Bahmuțeanu a povestit despre cel mai tragic moment pe care l-a trăit

Bombă: România, ȚARA MILIARDARILOR! Sunt români cu averi de 5 miliarde de dolari fiecare - președintele CCIR

Alexandra Tudose, tânăra mamă care are nevoie de ajutorul nostru! Se luptă cu o boală cruntă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies