Adevărul neștiut despre conflictul dintre Ion Caramitru și Mihai Călin! Câți bani i-a cerut directorul TNB despăgubiri subalternului său și de la ce a început de fapt tot scandalul? EXCLUSIV

Moartea lui Ion Caramitru a pus capăt unei perioade în care Teatrul Național București s-a reinventat sub conducerea acestuia dar și a unui conflict dur cu mai mulți actori pe care acesta îi avea în subordine.

Ion Caramitru
Ion Caramitru a murit săptămâna trecută
Autor: Radu Constantin

In articol:

Ion Caramitru a murit judecându-se cu Mihai Călin, unul dintre actorii cunoscuți ai Teatrului Național București care însă l-a contestat vehement pe șeful său administrativ.

WOWbiz.ro vă prezintă câteva dintre informațiile de culise din acest război, care n-au mai fost făcute publice până acum.

Declarația care a aprins scandalul

Ion Caramitru l-a dat în judecată pe Mihai Călin după ce acesta a lansat câteva atacuri extrem de dure la adresa directorului TNB într-o emisiune difuzată de Digi TV pe 27 iunie 2019. Caramitru a fost acuzat atunci că folosește resursele Teatrului Național în inters personal, că ar juca și regiza mai mult de jumătate din piesele TNB și că ar fi ”încărcat” aparatul administrativ cu personaje angajate pe ”pile, relații sau șpagă”.

„Dl Caramitru, pe fiecare spectacol regizat sau în care joacă ia 10% din încasări. Iar în 2018, din 120 de spectacole jucate la Sala Mare, 66 sunt regizate sau/și jucate de dl Ion Caramitru, în condițiile în care regizează foarte mult, el fiind- a și spus- în materie de regie mai puțin performant”, a

susținut Mihai Călin la Digi 24.

Ion Caramitru i-a cerut despăgubiri de 20.000 de euro lui Mihai Călin

Ion Caramitru s-a plâns judecătorilor că afirmațiile lui Călin i-au adus nu doar prejudicii morale ci și un control de la Ministerul Culturii și Curtea de Conturi, care au venit să verifice dacă fondurile au fost cheltuite ”iresponsabil”, așa cum a afirmat Mihai Călin.

Caramitru i-a cerut despăgubiri de 20.000 de euro, fiind deranjat de afirmații considerate jingiri și atacuri personale nefondate.

”Piesele în care reclamantul joacă sau pe care le-a regizat, au adus Teatrului Național venituri de peste 7.000.000 Euro. Pentru unele dintre acestea nici măcar nu a încasat drepturile, iar pentru altele a încasat sume mult mai mici decât prevede legea (legea stabilind o remunerație de 10% din încasări)”, au arătat avocații lui Caramitru.

Mihai Călin: ”E o vendetă personală a domnului Caramitru”

De cealaltă parte, Mihai Călin a afirmat că acțiunea lui Caramitru este o vendetă personală a acestuia, după ce în calitate de lider de sindicat l-a înfruntat în mai multe rânduri. Călin a amintit de scandalul biletelor de la TNB, vândute printr-o firmă la care asociat era un prieten al fiului său, Andrei Caramitru.  

”Prin urmare, acest proces este doar o vendetă personală a managerului TNB, exclusiv împotriva unui membru de sindicat (deși în ședința din data de 24.09.2019 a precizat că va da în judecată pe toți liderii de sindicat), care a făcut demersuri legale prin intermediul Sindicatului Actorilor, nu în nume personal, pentru a scoate la lumină niște chestiuni care sunt în principal imorale, autoritățile având puterea să stabilească dacă sunt și ilegale”, a arătat Călin în fața judecătorilor.

Citeste si: Cum și-a dat seama Monica Anghel că e infectată cu Covid, deși avea vaccinul făcut?- bzi.ro

I-a făcut referat pentru că a schimbat o replică

Mai mult, el a spus că problemele au început încă din 2017, atunci când Caramitru i-a făcut referat pentru că și-a permis să schimbe o replica într-o piesă în care jucau amândoi.

Mihai Călin
Mihai Călin a fost în conflict deschis cu Ion Caramitru

”Acțiunile de intimidare și presiunile managerului împotriva pârâtului au început încă din anul 2017 când, în urma unui spectacol în care au jucat ambii, reclamantul i-a cerut regizorului tehnic să-i întocmească un referat, pentru că „și-a permis” să schimbe o replică(!!!) din piesă. În urma acestui referat, pârâtul a fost convocat la comisia de cercetare disciplinară, care l-a sancționat cu avertisment scris (Anexa 7- Articol Scena 9, 27.10.2017).

Citeste si: Cum a ajuns Ion Caramitru să fie umilit pentru colaborarea cu Loredana la celebra piesă ”Bună seara, iubito”! Câți bani a primit, de fapt, actorul?

Anterior acestui moment, începând chiar din anul 2016, pârâtul a tot avut luări de poziții în ședințele interne și în discuțiile particulare cu reclamantul din prezenta cauză, în care i-a adus la cunoștință toate aceste nemulțumiri ale corpului artistic din cadrul TNB, pe care acum reclamantul le-a prezentat ca pe niște atitudini noi, de neînțeles ale pârâtului (în realitate toate demersurile fiind făcute prin intermediul Sindicatului actorilor)”, a mai spus Călin.

Ce a decis instanța?

Mihai Călin a admis că a trimis prin intermediul sindicatului actorilor din TNB un memoriu către Ministerul Culturii, în care s-a plâns de modul în care este condus Teatru Național.

”După finalizarea controlului, toți salariații TNB au fost convocați la o „adunare generală” unde, s-a ales și reprezentantul salariaților. Cu ocazia acestei întâlniri, reclamantul l-a atacat pe pârât din nou, în mod direct, făcând referire însă și că „nu poate lucra cu acești lideri de sindicat”, pe care i-a amenințat că-i va da în judecată.

Citeste si: Cum și-a dorit Ion Caramitru să fie înmormântat? Era una dintre cele mai mari dorințe ale actorului

Dintre toți cei 3 „lideri” de sindicat, pârâtul a fost singurul dat în judecată, pentru presupuse afirmații calomnioase la adresa reclamantului, afirmații care a considerat că au fost interpretate în mod tendențios de reclamant, ele încadrându-se întru totul în limitele libertății de exprimare”, a mai arătat Mihai Călin. El a solicitat la rândul lui despăgubiri morale de 1 leu de la Ion Caramitru, printr-o plângere reconvențională.

Judecătorii au decis să respingă acțiunea lui Ion Caramitru, pe motiv că afirmațiile lui Mihai Călin ”nu se înscriu în sfera ilicitului civil”. Ion Caramitru a contestat decizia însă apelul nu a mai apucat să se judece pentru că directorul TNB a decedat.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cartea de condoleanțe a lui Ion Caramitru, semnată de sute de români! Ce mesaje au apărut: „Încep să ne moară valorile”

Cum a ajuns Ion Caramitru să fie umilit pentru colaborarea cu Loredana la celebra piesă ”Bună seara, iubito”! Câți bani a primit, de fapt, actorul?

„Ion Caramitru și-a anticipat moartea!”. Carmen Hara, dezvăluiri despre moartea actorului

Horoscop Zilnic Duminică 26 Septembrie 2021: Gemenii vor face anumite schimbări majore

Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies