Afla cum s-a desfasurat operatia lui Dinu Patriciu pas cu pas! Inainte de interventie a facut dus cu o solutie dezinfectanta, apoi a primit analgezice

Dinu Patriciu a suferit un transplant de ficat la o clinica din milano. Interventia a fost un succes si doctor Corina Stefanescu, care a trecut prin aceeasi procedura, povesteste care sunt etapele interventiei.

Distribuie pe:

Autor: I.M.D.

fara descrierePotrivit Dr. Corina Ştefanescu, care a avut ciroza hepatica decompensata, a marturisit ca cea mai grea perioada este aceea in care trebuie gasit un donator deoarece pe zi ce trece organismul cedeaza si apar complicatiile. In functie de pacient se stabilesc criteriile necesare pentru a primi ficatul care poate proveni de la un cadavru sau o portiune de ficat de la un donator viu.

”Dacă este un pacient solid şi înalt, cum este domnul Patriciu, este nevoie de un ficat, respectiv lob hepatic mare, ca să poată suplini funcţia de laborator a organismului”,
a adăugat dr. Corina Ştefănescu pentru dcnews.ro.

Pregatirea pentru operatie

Cu cateva ore inainte, pacientul este spalat intr-o solutie dezinfectanta intr-un dus special, se imbraca un halat steril, se intra intr-o camera pre-anestezie unde se pun perfuzii in care primeste calmante - analgezice si diazepam - pentru a induce pacientul intr-o stare hipnotica, relaxanta. Operatia incepe apoi si dureaza intre 7-8 ore, timp in care pacientul este pe viata si pe moarte cat sta fara ficat.

Dupa operatie

Dupa ce iese din sala de operatii, pacientul este intubat si la cateva ore devine constient.

“Începe o luptă pentru viaţă şi pentru reluarea activităţii zilnice. Şi să mănânci poate să fie dificil după o astfel de operaţie, ca să nu mai vorbim de datul jos din pat. Începe lupta cu reluarea funcţiilor digestive, iar primul lucru pe care pacientul trebuie să-l reia în prima zi după operaţie este tranzitul intestinal. Nereluarea tranzitului intestinal înseamnă ocluzie, o complicaţie post-operatorie severă. Lupta presupune datul jos din pat pentru ca pacientul să se mobilizeze şi să nu facă o altă complicaţie, care este tromboflebita”,
a explicat preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Comisia din Milano a verificat daca donarea e benevola

Cum am amintit mai sus, organul donat poate proveni de la un cadavru sau de la o persoana care este de acord sa cedeze o parte din ficatul lui.

“Procedura de donare, în cazul domnului Patriciu, trebuie să fi trecut printr-o comisie, la nivelul spitalului. Comisia verifică dacă donarea este benevolă, voluntară, animată de cele mai bune intenţii, apoi verifică criteriile de compatibilitate. Se aprobă donarea şi, într-un final, se efectuează donarea”, a spus Dr. Victor Zota.

Cel mai probabil Dinu Patriciu a primit ficatul de la un donator-viu

Cum transplantul este ultima sansa a unui bolnav de ciroza hepatica si lista de asteptare este lunga, multi suferinzi de aceasta boala mor.

“Nu există altă şansă pentru un cirotic decompensat, dar şi efectuarea transplantului trebuie realizată într-o anumită perioadă a acestei decompensări”,
a declarat Dr. Corina Ştefănescu pentru De Ce News.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate