Ai pofta de ceva delicios dar fara carne? Uite o reteta incredibila de "sarmalute" cu dovlecei, piure si salata!

Alex Cirtu s-a gandit la persoanele vegetariene care au ramas in pana de idei si nu mai stiu ce sa gateasca.

Distribuie pe:

fara descriereFostul concurent de la MasterChef a pregatit un preparat delicios fara carne care poate fi gatit chiar si de cei mai neexperimentati in bucatarie, chiar daca la prima vedere pare mai complicat.

Iata reteta lui Teacher Cirtu de sarmalute de dovlecei umplute cu ciuperci si crema de branza cu marar, piure de cartofi albi, piure de cartofi dulci si piure de mazare, salata de ruccola, rosii cherry, kaki, germeni de lucerna, mandarine si vinaigrette de para, publicata pe blogul sau, amretete.ro.



INGREDIENTE:

1 dovlecel
1 cutie de crema de branza cu verdeata
4 ciuperci Champignon
cateva firicele de cimbru uscat
o lingurita de zeama de lamaie
1 legatura de marar
2 cartofi dulci
2 cartofi albi mai mari
100 ml lapte
un varf de cutit de praf de chilly
250 g mazare
1 pachet de unt
Ruccola
1 kaki
Rosii cherry
2 Mandarine
Germeni de lucerna
2 pere
2 linguri de mustar Dijon
1 lingura de miere
15 ml de vin alb
1 lingura de otet balsamic
1 lingura de ulei de masline extravirgin

MOD DE PREPARARE:

Sarmalute:

Cu ajutorul unui “peeler” taiem felii lungi de max 2 mm de dovlecel.
Ciupercile le taiem cubulete mici si le sotam in tigaie cu foarte putin ulei, foarte putin cimbru, sare si piper negru.

Ciupercile le scoatem apoi pe un servetel, le lasam sa se raceasca, iar intre timp tocam mararul. Apoi amestecam mararul si ciupercile cu crema de branza si o lingurita de zeama de lamaie.
Incingem foarte bine gratarul (tigaie grill) fara a pune vreun strop de ulei si punem feliutele de dovlecei cateva secunde pe fiecare parte. Aveti grija ca ele sa ramana intinse atunci cand le puneti pe grill.
Ca montaj, pentru ca feliile sunt foarte subtiri, punem 3-4 chiar 5 una langa alta, o lingurita de compozitie si rulati cu incredere. Grosimea redusa a feliilor va ajuta sa va “jucati” cum doriti.

Piure de cartofi:

Desi la piure de cartofi ador intotdeauna sa pun niste stock de pui, acum va prezint si varianta veggie-ish :)  
Fierbeti cartofii (sau daca aveti posibilitatea sa ii faceti la un aparat de gatit cu aburi cu atat mai bine, incurajez mai bine aceasta varianta decat prima), iar cand sunt inca fierbinti, cu ajutorul unui tel, mergand pe principiul “bunica” zdrobiti cartofii, adaugandu-le 25 ml lapte si 50 g unt, sare si piper dupa gust.

Piure de cartofi dulci:

Mergem pe-acelasi principiu ca si la ceilalti cartofi, insa trebuie sa intelegi ca acesti cartofi dulci, daca sunt soi bun (si nu lemnosi ca cei pe care i-am cumparat saptamana trecuta a.k.a “culoare si forma” ) vor fierbe mult mai repede  decat ceilalti.
Dupa ce-au fiert, la fel, ii zdrobiti cu un tel (sper ca n-aveti vise exotice sa ii amestecati la blender) si le adaugati, 50 g unt, sare, piper dupa gust si un varf de cutit de praf de chilly. Eu am lasat ardei iuti la uscat si apoi i-am macinat…sunt o nebunie curata !

Piure de mazare:

Fierbem mazarea si o lasam putin la scurs. Apoi, printr-o sita, cu ajutorul unei linguri incercam sa pasam bobitele de mazare (sa le trecem efectiv prin sita). Veti observa ca acele cojite de mazare vor ramane in sita, iar prin aceasta va trece doar miezul. Nu va pierdeti rabdarea ca se merita, credeti-ma…dar nu contest, este munca intr-adevar !
Dupa ce-ati facut acest lucru (si dupa ce m-ati injurat biniditat), adaugati 80 g unt si amestecati cumintei pana se omogenizeaza totul. La sfarsit, sare si piper dupa gust…

Salata + vinaigrette de para:


Vinaigrette-ul de para ca si aspect mai oameni buni, daca ma intrebati pe mine, v-as zice ca arata extrem de oribil, dar ca si gust este cum imi place mie sa spun: CRIMA SI PEDEAPSA! Adica foarte bun
Incepem prin a pune cele 2 pere pe gratar. Eu le-am pus pe o oala grill cu aburi si le-am lasat pana s-au copt (chestiuta aceea geniala, combinatie intre oala si grill, ce se pune pe aragaz si are o gaura in centru – sunt fanul no 1 al acelei inventii). Daca nu aveti, nicio problema, merg si-n tigaie, doar ca-si pierd foarte mult din suc. Foarte important ca atunci cand cumparati perele ele sa fie moi.
Separat am amestecat ruccola cu rosiile cherry, fructul zeilor, pe numele sau kaki, 2 mandarine si bineinteles germenii de lucerna. Singurul motiv pentru care am adaugat kaki la aceasta salatzica a fost ca sa ii aduc un pic aminte lui Mehrzad de gustul copilariei sale, sa-l loveasca un pic nostalgia, MUAHAHAHAHAHAHA!
Revenind la ale noastre, cand perele s-au copt, le decojim, si le tocam la cutit (nu in blender). Intr-un castronel amestecam o lingura de ulei de masline, o lingurita de otet balsamic, o lingurita de miere,  15 ml vin alb, para tocata si o lingurita de mustar dijon si putem  pune cu incredere acest vinaigrette peste salata. Unii oameni mai folosesc usturoi in acest vinaigrette insa eu sincer, nu prea ii gasesc locsorul aici.

 

sursa foto: amretete.ro


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate